Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
29.03.2020 | Af: Marcus Linkhorst

16-årig fra Elling i praktik i regeringens inderkreds

Statsminister Mette Frederiksen kunne tydeligt høre, at Marcus Linkhorst kommer fra Frederikshavn.
Den 16-årige handelsskoleelev Marcus Linkhorst fra Elling blogger om politik på Kanal Frederikshavn. I dette indlæg fortæller han om sin praktik i Statsministeriet i uge 8.

 

- Jeg vil jo gerne være politisk journalist og måske politisk rådgiver senere, hvis muligheden byder sig, sagde jeg til Mette Frederiksens særlige rådgiver, frederikshavneren Martin Justesen, da jeg var i praktik hos TV2 på Christiansborg.

- Så kom da op til os næste gang, svarede han.

Wow. Statsministerens særlige rådgiver tilbød mig praktik hos ham. Det havde jeg svært ved at forstå! Men jeg fik skrevet en mail til ham, og den var god nok. Jeg var velkommen i Statsministeriet.

I uge 8 var jeg så afsted i to dage. 18. og 19. februar var jeg i praktik i Statsministeriet - som den (måske) første og sidste. Det viste sig nemlig, at Statsministeriet altid sagde nej til praktikanter, men til mit held var det først noget, som Martin Justesen fandt ud af 17. februar.

Jeg overnattede hos noget familie, jeg har i Farum, så jeg ikke skulle flyve fra Aalborg på selve dagen. Da jeg fløj derover, havde jeg ikke rigtig forstået, at jeg skulle i praktik hos statsministerens særlige rådgiver. Jeg er jo kun 16 år. Jeg tror desuden aldrig, at jeg nogensinde har haft så svært ved at sove, som dagen inden første praktikdag.

Jeg skulle møde Maiken Christensen fra TV2’s politiske afdeling, da jeg ankom til Christiansborg. Hun havde kontaktet mig, da hun gerne ville lave et indslag til TV2 Nord om mit praktikophold. Jeg fik en mikrofon på, og vi gik over til Statsministeriet. Jeg husker, at jeg - naturligvis - var ret spændt. Jeg vidste nemlig, at jeg 40 minutter senere skulle sidde i et møde med Mette Frederiksen og hendes tre rådgivere, Martin Justesen, Martin Rossen og Sara Vad.

De tre rådgivere er alle medlemmer af det politiske sekretariat, som Mette Frederiksen har etableret i Statsministeriet. Det politiske sekretariat har fokus på regeringens prioriterede projekter, politik-udvikling og kommunikation. Og netop kommunikation er det, Martin Justesen laver. Han klæder Mette Frederiksen på til interviews og hjælper med taler, pressemøder og så videre.

Jeg fik ringet på døren op til Statsministeriet, og Martin Justesen tog pænt imod mig. Derefter viste han mig lidt rundt i Statsministeriet. Christiansborg er flot indefra, men den topper Statsministeriet altså - sikke et sted at arbejde!

Klokken blev 9, og der var møde med de tre rådgivere og Mette Frederiksen - og så lige mig - på Mettes kontor. Mette kom selv hen og hilste pænt på - det var altså vildt! Jeg fulgte selvfølgelig med i det, de snakkede om, men måtte undervejs også knibe mig selv i armen. Jeg sad som kun 16-årig praktikant til møde med landets statsminister og hendes rådgivere.

Jeg kunne desværre ikke være med til hele mødet, men føler mig ret priviligeret over at have været med til et møde, der normalt kun er mellem Mette Frederiksen og hendes rådgivere. Jeg var bagefter rundt på Christiansborg med den ledende pressesekretær, Karen Clement. Vi var rundt på de forskellige politiske redaktioner, der ligger på Christiansborg. DR, Berlingske, Politiken og TV2 besøgte vi kort. Særligt besøget hos Politiken gjorde indtryk på mig, da den politiske redaktør vidste, hvem jeg er fra Twitter af, hvor jeg er meget aktiv. Det føltes virkelig godt at blive genkendt af en politisk redaktør, som man aldrig har mødt før.

Da vi kom tilbage i ministeriet, var der ugentligt ministermøde i Spejlsalen. Der blev jeg også godkendt. Vores skatteminister, Morten Bødskov, genkendte mig også fra Twitter, hvor han også følger mig. Det bød på en kort snak om fodboldklubben Brøndby, som vi begge holder med.

Jeg blev sat tilbage på Martin Justesens kontor, da han var en af de embedsmænd, der skulle med til ministermøde. Kl. 10.45 skulle jeg lave interview med Maiken fra TV2, der lavede indslaget til TV2 Nord. Kl. 11 gik turen mod Socialdemokratiets gruppelokale med Martin Justesen og Mette Frederiksen, hvor de havde deres ugentlige gruppemøde. På vej til gruppelokalet fik jeg også snakket lidt med Mette Frederiksen om det, jeg synes, er interessant i politik. På gruppemødet blev der drøftet kommende lovforslag. Ret interessant at høre, hvordan man ligesom drøfter forslag internt, der senere bliver til et lovforslag fra partiet eller et ministerium.

Efter gruppemødet var der frokost. Jeg fik samtidig en god snak med Justesen, hvor jeg lærte lidt om hans vej til Statsministeriet, og hvordan man har kontakt med pressen og rådgiver Mette Frederiksen i forhold til spørgsmål.

Vi gik tilbage på Justesens kontor, hvor jeg fik lov til at læse nogle af de papirer, der forbereder Mette Frederiksen på møder og interviews. Det var interessant at se, hvordan en statsminister bliver forberedt på interviews. Der var noget, jeg ikke turde drømme om for få to måneder siden. Jeg havde nok set TV-interviews med statsministeren, men aldrig hvordan statsministeren kommer frem til de svar, der bliver givet. Det fik jeg mulighed for der.

Senere var der møde i Udenrigspolitsk Nævn, hvor Mette Frederiksen er medlem. Det havde Martin Justesen blandt andet forberedt hende på, da pressen ville snakke med hende efterfølgende. Dermed fik jeg også mulighed for at snakke med nogle af journalisterne under mødet. Sverre Quist og Mads Frimann fra TV2 var der, som jeg kendte fra min praktikdag hos TV2 og så mit journalistiske forbillede, Hans Redder fra TV2. Han kunne desuden også kende mig fra Twitter - virkelig fantastisk at få af vide, at det, man laver, bliver set. De tre er desuden også Brøndby-fans, så den bød også på lidt fodboldsnak der.

Mette Frederiksen kom ud fra mødet, snakkede med pressen, og vi gik tilbage i Statsministeriet. Første dag som praktikant som særlig rådgiver var gået - og det var uden tvivl den bedste og mest interessante dag i hele mit liv. Hold nu op et unikt indblik det gav!

Næste dag startede med møde i Statsministeriet, hvor der var møde mellem nogle rådgivere. Interessant at høre, hvordan man drøfter emner, der fylder den politiske dagsorden. Efterfølgende fik jeg læst papirer omkring det MFF-møde i Bruxelles, hvor Mette Frederiksen og Martin Justesen skulle ned dagen efter, hvor EU’s kommende budget skulle drøftes. Det var tungt, men alligevel interessant at blive "forberedt" på samme møde som en statsminister. Det var langt, og dermed gik det meste af formiddagen med det.

Jeg fik igen lov til at læse papirer, der forbereder Mette Frederiksen på interviews, samt fortælle, hvordan jeg synes, at svaret i forhold til pressen var. Spændende at høre, hvilke overvejelser en særlig rådgiver gør sig, når han sidder og forbereder statsministeren på interviews.

På andendagen var vi igen til møde på Mette Frederiksens kontor. Denne gang var det ikke kun med rådgivere, men også med nogle embedsfolk fra ministeriet.

Jeg var på andendagen også en tur i kommunikationsafdelingen, som sørger for at kommunikere regeringens udspil ud på hjemmesiden og de sociale medier, som de producerer videoer til. Dagen bød også på en tur i Justitsministeriet, hvor Nick Hækkerup havde doorstep om en ny voldtægtslovgivning.

Det var egentlig det, som mine praktikdage bestod af. Der kan selvfølgelig være noget, som jeg har misset, men i grove træk var det det, jeg lavede i løbet af de to dage, hvor jeg var i praktik som særlig rådgiver i Statsministeriet. En meget unik praktikplads kunne jeg godt fornemme. Jeg føler i hvert fald ikke, at mange praktikanter er til møde med landets statsminister.

Jeg tror ikke, jeg kan takke de tre rådgivere - og i særdeleshed Martin Justesen - nok for det ophold. Det har givet et unikt indblik i magtens maskinrum, som de færreste får. Det kan jeg i høj, høj grad bruge, hvis jeg senere bliver journalist på Christiansborg - og senere rådgiver, hvis den mulighed og lyst skulle opstå. Tak til rådgiverne og Mette Frederiksen for også at tage godt imod mig.

Og så sender jeg en tanke til dem i Statsministeriet, der p.t. arbejder i døgndrift for at sikre, at landet kommer igennem corona-krisen så godt som muligt og sikrer, at Mette Frederiksen er klar til endnu et historisk pressemøde.

Indslag på TV2 Nord:


 

BillederTilføj billede


FOTO: Rasmus Aude, TV2

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close