Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
07.10.2019 | Af: Kanal Frederikshavn

25 skraldemænd oplever nu et stærkt sammenhold

Sammenholdet og arbejdsglæden har aldrig været større end nu hos de 25 skraldemænd, der siden 1. september har været ansat hos Forsyningen i Frederikshavn Kommune

 

Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget! Sådan lyder et kendt ordsprog, der i den grad er sigende for situationen hos de 25 skraldemænd, der arbejder hos Forsyningen i Frederikshavn Kommune.

Efter et turbulent efterår, et kritisk forår - og en konflikt og en arbejdsnedlæggelse hen over forsommeren er sagen om dårlige arbejdsforhold og u-indsamlet skrald landet et godt sted:

- Vi er i den grad kommet styrket ud af konflikten med vores daværende arbejdsgiver Remondis. Vi har fået et kanongodt sammenhold os kolleger i mellem, vi har fået uundværlig hjælp af vores forbund 3F, mødt en utrolig forståelse hos borgerne i Frederikshavn Kommune og en kæmpe sympatiopbakning fra skraldemænd over hele landet, fortæller Palle Jørgensen, der er tillidsrepræsentant for skraldemændene.

Striden om skraldet begyndte for et år siden, da der pr. 1. oktober blev indført skraldesortering i Frederikshavn Kommune. Det betød, at skraldemændene ved hver husstand skulle tømme en dobbelt-kammer-beholder i stedet for en sæk. Samtidig forlængede Remondis, der på det tidspunkt stod for renovationen, ruterne, selskabet fjernede to skraldebiler og fyrede to medarbejdere:

- Vi stod i en nærmest håbløs situation og kunne umuligt nå det, som vores arbejdsgiver forventede. Vi skulle groft sagt næsten nå det dobbelte på den halve tid med færre hænder og færre biler. Det gav stor frustration hos alle ansatte, fortæller Palle Jørgensen.

Problemerne blev så store, at den daværende tillidsrepræsentant måtte give op, fordi han følte, at han kæmpede en håbløs kamp. Palle Jørgensen overtog tillidshvervet, fordi "nogen jo skulle gøre det".

- Jeg har før min tid som skraldemand været talsmand på slagteriet i Sæby, så jeg kendte godt lidt til jobbet, men jeg havde ikke forestillet mig, at tingene skulle udvikle sig, som de gjorde med Remondis.

Problemerne med Palle Jørgensens arbejdsgiver blev værre og værre. Skraldemændene røg fra akkord til timeløn, men der var konstant overarbejde og løfter, der aldrig blev indfriet. 3F Frederikshavn havde flere gange været i dialog med Remondis for at tale skraldemændenes sag, men aftaler, der blev indgået, blev aldrig overholdt. Det eskalerede til en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse og en tur i arbejdsretten. Her vendte situationen til skraldemændenes fordel:

- Vi var på vej i arbejdsretten for at modtage vores bod og troede, at vi alle stod til en fyring. Istedet oplevede vi, hvordan skraldemænd over hele Danmark strejkede til vores fordel. Det var så fantastisk at mærke den opbakning og det sammenhold, som vi fik fra hele landet. Den følelse vil jeg aldrig glemme, siger Palle Jørgensen.

Den kollektive landsstrejke i 26 kommuner fik Remondis til forhandlingsbordet, men trods diverse forsøg lykkedes det ikke at lande en brugbar skraldeløsning, og Remondis opsagde samarbejdet med Frederikshavn Kommune. Sagen endte med, at Forsyningen selv hjemtog skraldeopgaven, genansatte alle skraldemænd og overtog skraldebilerne 1 september i år. Samtidig blev ruterne lagt om, der blev ansat flere skraldemænd og købt to yderligere skraldebiler:

- Vores arbejdsvilkår blev nærmest forbedret fra dag et, men det allerbedste er, at vi nu er sammen om at tage skraldet, sammen om alt arbejdet - og i den grad er styrket som kolleger. Vi har selvfølgelig sagt farvel til akkorderne, men til gengæld har vi fået et sammenhold og et arbejdsliv, der ikke ødelægger os på sigt, siger Palle Jørgensen, der har en vigtig pointe til andre, der står i problemer med deres arbejdsgiver:

- Giv aldrig op på forhånd og kontakt jeres forbund. Vi havde aldrig klaret den her sag uden hjælp fra 3F Frederikshavn. I perioder var de ude hos os hver eneste dag - og med os i arbejdsretten. Det var en vanvittig vigtig støtte, siger Palle Jørgensen, der nu ser frem til et lidt roligere liv som tillidsrepræsentant:

- Vi har nu fået en rigtig god arbejdsplads med en arbejdsgiver, der lytter til de problemer, som vi fremlægger - og som løser dem. Det tegner virkelig godt.

Som en udløber af konflikten er der lavet en faglig klub for skraldemændene i Frederikshavn. I klubben vil man forsøge at bevare og styrke det sammenhold, der virkelig kom til udtryk under skraldekrisen.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Helle Møller Riis

FOTO: Helle Møller Riis

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close