Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
19.11.2021 | Af: Kanal Frederikshavn

32 ansøgninger om mere klimavenlig sejlads

24 kommunalt drevne indenrigsfærger - blandt andet Læsø-færgen - og otte kommercielt drevne indenrigsfærger har sendt ansøgning om støtte til mere klimavenlig sejlads.

 

Ansøgningsfristen til transportpulje I og II udløb mandag, og interessen har været markant fra alle dele af landet. Med puljerne er der afsat i alt 285 millioner til kroner til grøn omstilling af indenrigsfærger. Der er kommet 24 ansøgninger fra kommunalt drevne indenrigsfærger og otte fra kommercielt drevne indenrigsfærger for et samlet tilskudsbeløb på 853,2 millioner kroner.

- De mange indenrigsfærger kan spille en vigtig rolle i den grønne omstilling, og derfor er jeg utrolig glad for den store interesse, der har været for puljen. Det betyder efter alt at dømme, at vi får hele puljen ud og gøre gavn for både klimaet, lokalsamfundet og de mange passagerer, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Der er søgt 568,7 millioner kroner til kommunalt drevne indenrigsfærger og 284,5 millioner til kommercielt drevne indenrigsfærger. Tilskuddet udgør 25 procent, og der er derfor udsigt til grønne færger for mere end en milliard. Det var dog ikke givet, at interessen ville være så stor, og derfor besluttede forligskredsen at hæve tilskudsprocenten til 25 fra de oprindelige 15 procent.

- Det afgørende er, at vi får kickstartet den grønne omstilling, og derfor var det vurdering, at vi ikke skulle risikere, at der ikke blev søgt ind på puljen. Især fordi en del af pengene så blot ville gå tilbage til EU, og jeg er overbevist om, at den ændrede tilskudsprocent har sikret, at der er kommet ansøgninger nok. Derfor vil jeg også takke forligskredsen for stor fleksibilitet, siger Benny Engelbrecht.

Den store interesse gør give positivt stof til eftertanke på Slotsholmen, mener Jenny Braat, adm. direktør for Danske Maritime:

- Det viser jo tydeligt, at der er meget stor interesse for at sikre en mere klima- og miljøvenlig færgebetjening i Danmark. Nu bliver det spændende at se, hvilke af projekterne der så får støtte, men hvis man er nødt til at sige nej til ellers gode projekter, håber jeg, at man politisk vil overveje endnu en pulje. Mange færger er af ældre dato, og vi har brug for en gennemgribende grøn omstilling, som Folketinget kan hjælpe med at få op i gear. Så nu får vi sat skub i første runde, men der er masser af forbedringspotentialer, som vi forhåbentlig får indfriet over tid, og som både giver et plus på den grønne bundlinje og på den økonomiske, fordi grøn omstilling samtidig skaber vækst og beskæftigelse rundt i landet, siger Jenny Braat.

Trafikstyrelsen går nu i gang med at gennemlæse og vurdere de indkomne ansøgninger, så der kan meldes en endelig fordeling ud inden nytår.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Presse

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close