Gå til hoved-indhold
26 maj. 2022

Arne giver regeringen stærk platform til valget

  • 1 af 2
    FOTO: Privat
  • 2 af 2
    Marcus Linkhorst ses her sammen med statsminister Mette Frederiksen i lørdags i gågaden i Frederikshavn.
Af: Marcus Linkhorst

Den 18-årige handelsskoleelev Marcus Linkhorst fra Elling drømmer om at arbejde med politik i den danske medieverden. Han blogger på Kanal Frederikshavn om politik.

I mandags var der afslutningsdebat i Folketinget, og der blev igen snakket om den såkaldte Arne-pension. Hvis Mette Frederiksen kan få den debat til at fylde frem mod valget, så har hun en stor fordel.

I januar 2019 fremlagde Socialdemokratiet et udspil, som blev afgørende for Mette Frederiksens valgsejr et halvt år senere: Retten til tidlig pension for dem, der er mest nedslidte. Det blev Mette Frederiksens prestigeprojekt, da regeringen i slut juni 2019 tiltrådte.

I oktober året efter kunne beskæftigelsesministeren så præsentere en aftale, der gør, at dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet, kan gå tidligere på pension. En aftale, hvor Dansk Folkeparti var med som det eneste blå parti. De andre partier har siden kritiseret aftalen. Søren Pape, formand for Konservative, er en af dem, der er kritiske overfor den.

"Men at indføre en generel ret, der ikke handler om nedslidning, men om, at hvis du har været nok år på arbejdsmarkedet - endda på deltid - så skal man kunne trække sig tilbage for andre folks penge, det er en mærkelig tilgang til dansk økonomi", sagde Søren Pape sidste år i december, og det fik Mette Frederiksen op af stolen.

"Blev der sagt til de ufaglærte i Danmark, de faglærte i Danmark med mere end 40 års anciennitet på arbejdsmarkedet, at det er for andre folks penge, de skal have en værdig tilbagetrækning? Nej, det er for deres egne penge!", sagde statsministeren.

I denne uge var debatten igen tilbage, da Mette Frederiksen bragte emnet op til debat. Forståeligt nok. For i 2019 var udspillet med til at sikre Mette Frederiksen regeringsmagten, mens hun genvandt vælgere fra Dansk Folkeparti – både grundet en strammere udlændingepolitik, men også grundet velfærdspolitikken og pensions-udspillet.

De borgerlige er stadig ikke vilde med ideen om, at nogle skal kunne trække sig tilbage før andre, og Venstre og Konservative har begge forslået at afskaffe ordningen igen. Det er naturligvis godt nyt for Mette Frederiksen, da det giver hende en platform at gå til valg på. Tidlig pension eller ej? Velfærd eller skattelettelser? Og der føler Mette Frederiksen sig hjemme.

Det er tidligere noget, der har vundet valg for Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen, og hvis retten til tidlig pension bliver et tema ved næste valg igen, så har Mette Frederiksen fået en gave af de borgerlige, for det er noget, der kan vinde valg igen.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...