Gå til hoved-indhold
19 juni. 2019

Betina Munk: Alle kan få glæde af at leve glutenfrit

  • 1 af 2
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 2
    Betina Munk har skrevet bogen 'Glutenfi Livsstil', og lørdag fra kl. 16-17 er der bogreception på Café Empire i Frederikshavn. Her er der mulighed for at smage på Betina Munks glutenfri brød og kager.
Af: Michael Frederiksen

Betina Munk fra Jerup fik for tre år siden konstateret cøliaki. Det har ændret hendes liv, og nu kan den tidligere rejseleder, destinationschef og hotelchef også skrive forfatter på sit cv.

Hun har skrevet bogen "Glutenfi Livsstil", og lørdag fra kl. 16-17 er der bogreception på Café Empire i gågaden i Frederikshavn. Her er der mulighed for at smage på Betina Munks glutenfri brød og kager.

- Jeg har testet alverdens ingredienser inden for det glutenfrie område og fandt hurtigt mine favoritter. Nu bager jeg hver dag. I bogen deler jeg ud af mine erfaringer fra min nye glutenfrie livsstil, mit liv, mine opskrifter, tips og tricks, siger Betina Munk.

I bogen skriver hun hudløst ærligt, at hendes krop i 2016 var så presset, at hun overvejede selvmord. Sønnen Sofus og rollen som mor gjorde dog, at de tunge tanker ikke blev realiseret.

Det tog adskillige år, før Betina Munk fik konstateret cøliaki. Hun har kæmpet med mavesmerter i mange år, og derfor tror hun, at hun måske har haft cøliaki hele sit liv.

- Jeg er overbevist om, at jeg kunne have sparet min krop for meget stress og mange af de følgesygdomme, jeg har i dag, hvis jeg havde fået konstateret cøliaki tidligere i mit liv. Siden 2016, hvor jeg begyndte at leve 100 procent glutenfrit, er mine symptomer stærkt reduceret og til tider helt væk, siger Betina Munk.

I bogen er der masser af inspiration at hente. Først og fremmest er det noget mere tidskrævende at leve glutenfrit. Det kræver flere ingredienser, men Betina Munk understreger, at "det skal være nemt", når hun bager.

- Og det gør jeg non-stop, griner hun.

Alle læsere kan få glæde af Betina Munks nye bog, som er rig på opskrifter. Ikke kun på brød og kager, men også aftensmad som tærte, pizza, lasagne, pasta, risotto, suppe, salat, frikadeller, fisk, kød og fetafyld.

- Og jeg vil påstå, at alle kan få glæde af at leve glutenfrit. Du får i hvert fald mindre migræne og mere energi, lover Betina Munk.

Hun holder bogreception på Café Empire, hvor hun arbejder på deltid. Der er lavet en særlig plads til hendes i køkkenet, og her bager hun glutenfrit brød og kager til caféen, bugerboller til Restaurant Empire og tre slags brød og tre forskellie kager til Hotel Herman Bangs morgenmadsbuffet.

Betina Munk deltog i marts på Forårsmessen i Arena Nord i konkurrencen om at lave den bedste kage. Her understregede hun, at glutenfrit bagværk også er velsmagende. Smagsdommerne var i hvert fald ikke i tvivl om. Betina Munks kage vandt konkurrencen.

_______

Hvad er cøliaki?

Cøliaki er en sygdom, hvor en del af det yderste lag fimrehår i tyndtarmen ødelægges på grund af betændelse - der opstår en såkaldt villusatrofi. Betændelsen skyldes en abnorm reaktion på stoffet gluten, som findes i mange melsorter.

Hvad er symptomerne på cøliaki?

Løse og hyppige afføringer
Afføringen er ofte omfangsrig, gråhvid og ildelugtende
Rumlen i maven, diarré, luftgener, man taber sig og er afkræftet
I nogle tilfælde kan tilstanden nærmest være uden symptomer


Hvilke symptomer skal du være særligt opmærksom på?

Hvis du uforklaret begynder at tabe i vægt, og samtidig får løs og omfangsrig afføring over længere tid, bør du kontakte din læge.

Kilde: Sundhed.dk

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...