Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
07.10.2019 | Af: Marcus Linkhorst

Bjarne Laustsen vil have lavet en udligningsreform

Folketinget er netop åbnet, og et nyt politisk år er gået i gang. Med en ny regering og med Venstre som ny opposition skal Bjarne Laustsen og Socialdemokratiet i det næste år skubbe Danmark i en ny retning. Ifølge Bjarne Laustsen handler det om hjemmepleje, tidligere pension og en udligningsreform.

 

Tirsdag 1. oktober åbnede Folketing for det nye politiske år. Denne gang var der flere nye ting i folketingssalen. En ny statsminister. En ny leder af oppositionen. En ny regering. Et nyt parti. Og så det mest omtalte. En meget anderledes åbningstale.

Allerede i valgkampen sagde Mette Frederiksen, at hun ikke ville love guld og grønne skove. Det kom så sandelig også til udtryk i talen. I talen fremstod det negative af Danmark, som hun gerne vil rette op på. En tale, der bliver kaldt meget dyster af både Venstre-folk og politiske kommentatorer. Men hvad synes Bjarne Laustsen, valgt i Frederikshavn-kredsen, egentlig?

- Jeg sidder tilbage med, at jeg synes, det var en fantastisk god tale. Helt nede på jorden, der adresserer nogle af de bekymringer, som folk har. Altså det med slesk tale og billig portvin og stå at love alt muligt, som man efterfølgende ikke kan holde, det har ikke nogen gang på jorden. Men det at være objektiv og sige, at vi har nogle problemer. Det meste går godt, og så er der noget, der går knap så godt, og det er det, vi skal koncentrere os om.

- Derfor har vi nogle udfordringer i vores samfund, og derfor synes jeg den her nærhedsreform, som vi kalder det, hvor vi tager fat i det minut-tyranni overfor de ældre og de ansatte i hjemmeplejen. Jeg synes jo, at det er rigtig godt, der bliver sat fokus på det, hvor detailstyret man skal lave alting, fra der hvor jeg er i den lovgivende forsamling. Om man ikke også skal give plads til, at det er kommunes ansvar og kommunes ledelse, der må tage hånd om, hvordan man tilrettelægger de besøg, der er ude hos den ældre. Det synes jeg faktisk, var en rigtig god måde at beskrive det på. For vi skal ikke bruge tiden på at kontrollere hinanden, men på at hjælpe hinanden, mener Bjarne Laustsen.

Regeringen vil lave en ny udligningsreform. De vil forhandle om en ny udligningsreform i løbet af det kommende år. Udligningsreformen, som jo er den reform,der skaber ligevægt mellem de rige og fattige kommuner i landet, i hvert fald økonomisk. Frederikshavn er en af de fattige kommuner i Danmark. Derfor ser Bjarne Laustsen meget gerne, der kommer en udligningsreform, både som socialdemokrat – som kæmper for et mere lige samfund - og "frederikshavner".

- Den betyder jo rigtig meget. Vi er nødt til at flytte nogle penge fra det rige øst til Jylland. Det er der ingen tvivl om. Det er vigtigt, fordi kommunerne har ansvaret for alle. Fra vugge til grav. Altså børn og ældre. Derfor skal de have nogenlunde lige mange penge at lave skole for, at lave ældreomsorg for og lave sundhed for. Uanset hvilken kommune man bor i, og sådan er det desværre ikke i dag. Derfor er der meget behov for at få lavet en udligningsreform, pointerer Bjarne Laustsen.

Dagen efter Folketingets åbning, 2. oktober, præsenterede finansminister Nicolai Wammen Danmarks finanslov for år 2020. Den første under Mette Frederiksen-regeringen. Men hvad betyder den her finanslov egentlig for Danmark og for et regeringsparti? Det handler om retning. Den politiske retning, som Danmark skal bevæge sig i.

Og som landets nye regeringsparti skal Socialdemokratiet og regeringen gå ud og sætte retningen for Danmarks fremtid. En retning, hvor Socialdemokratiet hellere vil styrke fællesskabet.

- Noget af det, der er rigtig vigtigt, er det, som Mette Frederiksen tog fat i. Når vi er regering, skal vi sætte en retning for, hvor vi vil hen. Der vil vi i Socialdemokratiet altså hellere pege på fællesskabet.

Noget af det, Bjarne Laustsen mener, er forkert, er, at jo rigere vi som samfund bliver, at vi så ikke kan hjælpe de svageste i samfundet.

- Det kan jo ikke passe, at vi ikke har råd til at hjælpe dem i samfundet, der har det dårligst, når vi bliver rigere, udtaler Bjarne Laustsen.

Ifølge Bjarne Laustsen er det børnene og de ældre, der er de svageste i samfundet, som skal styrkes.

Under valgkampen pegede Socialdemokratiet på 1000 flere sygeplejersker. Derfor mener Bjarne Laustsen også, at de skal gøre alt for at forbedre det danske sundhedssystem.

Det tager tid at få flere sygeplejersker, og derfor mener Bjarne Laustsen ikke, vi skal spørge efter 1000 flere sygeplejersker med det samme, men lytte til hvad Mette Frederiksen sagde tidligere.

- Og det var jo også der, Mette Frederiksen sagde: "Jeg kan ikke love, at det lige bliver i morgen, men det vigtigste er, at der kommer flere ansatte".

Med regeringsmagten håber Bjarne Laustsen, at der bliver sat en ny dagsorden, og ikke bare snakke  om lavere skatter og afgifter, men afgiften må gerne stige på for eksempel tobak for at stoppe rygning blandt unge.


- Derfor håber jeg også, at der bliver sat en anden dagsorden. Havde de borgerlige haft magten, havde de snakket om, at vi ikke kunne få afgifterne ned.

Under valget var det helt store fokus klimaet. Det blev sågar kaldt "Grønt valg". Derfor ser Bjarne Laustsen gerne, at man imødekommer ting, der kan gavne klimaet.

- Nu snakker vi om, hvordan vi kan imødekomme nogle af de ting, som især de unge mennesker har været bekymret for inden valget som for eksempel klimaet.

- Derfor afsætter vi flere penge til grøn forskning og udvikling, så vi netop kan sikre, at de kommende generationer har en klode, der ikke er ringere end den, vi forlod.

Frederikshavn. I navnet ligger det, at byen indeholder en havn. På Frederikshavn Havn har der i flere årtier lagt flere værfter, som har været symbolet på den arbejderkommune, som Frederikshavn er. Mette Frederiksen sagde det inden valget. De vil lave en ret til tidligere folkepension for de mest nedslidte. Det betyder derfor meget for Bjarne Laustsen, at Socialdemokratiet vil gå forrest i kampen for de nedslidte - både som politiker og folketingsmedlem valgt i Frederikshavn-kredsen. Og lige nu ser det ud til, at Socialdemokratiet fremlægger et udspil - i hvert fald ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

- Vi kommer til i løbet af den kommende folketingssamling både at fremlægge vores forslag og indkalde til forhandlinger. Og forhåbentlig er vi også der, hvor der så er et flertal, der bakker det op, siger Peter Hummelgaard til TV 2.

- Jamen, det betyder rigtig meget. I Frederikshavn har vi haft skibsværfter, vi har haft noget af den tungeste industri, fiskepiger, der har arbejdet under forhold med kulde og træk, og derfor er det vigtigt, at vi får lavet en ordning, så dem, der har haft et langt og hårdt arbejdsliv, kan få en hurtigere og tidligere folkepension end andre grupper, der er kommet senere på arbejdsmarkedet. Det er meget vigtigt, at vi får lavet et udspil i den kommende tid, pointerer Bjarne Laustsen.

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close