Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
18.03.2021 | Af: Kanal Frederikshavn

Bølgeenergi: Robusthed, styrke og fleksibilitet

Prototypen Tordenskiold bliver trukket i land af en enkelt bugserbåd efter sammenlagt 14 måneders offshore test i Kattegat.
Ny rapport samler teknisk viden bag Crestwing-konceptet fra bassin-test og offshore-test ved Hirsholmene til simuleringer om fremtidige anlægs størrelse og beliggenhed.

 

En af de største hurdler for Crestwing er vel overstået. Prototypen Tordenskiold har bestået sin prøve til søs af to omgange uden at rive sig løs eller gå til grunde. I sig selv en præstation at have løst den udfordring.

Anlægget blev trukket i land i efteråret 2020 efter sammenlagt 14 måneder på havet. NIRAS har siden arbejdet på en udførlig teknisk rapport om bølgeenergikonceptet, der baserer sig på data fra tidligere bassintest, udførlige data fra offshore-testene samt simuleringer.

Niels Jørgen Hyldgaard Vittrup, senior projektleder hos NIRAS, har fulgt Crestwing-projektet tæt siden 2017:

- Efter at have set anlægget og været med i hele test- og analyseprocessen, virker Tordenskiold og selve konceptet som en teknik, der bør arbejdes konstruktivt videre med for at nå målet med kommercielle anlæg, udtaler han og fortsætter:

- Jeg er fuldt overbevist om, at implementering af bølgeenergi i energisektoren har et stort energi– og vækstpotentiale. I den sammenhæng vurderer jeg selve designet af et Crestwing-anlæg unikt, blandt andet i forhold til konstruktionen, hvor de to pontoner nærmest suger sig til det omgivne havvand.

En af de ting, NIRAS finder interessant ved et Crestwing-anlæg, er den simple konstruktion med to sammenhængslede pontoner, der er designet og konstrueret på baggrund af eksisterende viden fra skibsbygningssektoren. Maskin- og kraftoverføringsanlægget samt generatoranlæg og overvågningsanlæg bygger ligeledes på allerede velafprøvede og tilgængelige teknikker.

I Crestwings bestyrelse er der også tilfredshed med rapporten og det arbejde, der er lagt i projektet:

- Vi er i gang med en god udviklingsproces, som jeg er helt sikker på, vil bringe os fremad. Det er en meget vigtig milepæl, at vi har bestået den mekaniske del af vores maskine. Nu udestår der en række andre opgaver og udfordringer, vi stadig skal have løst. Det betyder bare, at vi er nødt til at forsætte vores udviklingsarbejde lidt endnu, siger en fortrøstningsfuld bestyrelsesformand Peter Høstgaard-Jensen og fortsætter:

- Hvis alt går som det skal, betyder det, at vi kan have et kommercielt anlæg færdigt i 2024, hvor vi satser på en placering i Norge.

En af de udfordringer, Crestwing desværre ikke lykkedes med under offshore-testene med Tordenskiold, var at påvise den meget positive effektivitetskurve, som tidligere bassintest har vist. Det skyldtes blandt andet, at bølgemiljøet ved Kattegat ikke gav energi nok, samt at generatoren på anlægget var for lille, og på baggrund af det indhentede data var det ikke muligt at regne sig frem til den rigtige størrelse.

For at komme videre med det vil Crestwing gå tilbage til bassintest på Dansk Hydraulisk Institut (DHI), og samtidig har de indgået et samarbejde med ABB. Det samarbejde skal netop sikre, at de får det bedst mulige, udviklede PTO-system både til de yderligere test af prototypen Tordenskiold samt et kommende fuldskalaanlæg. ABB vil også være inde over dataindsamlingen ved de næste bassintest på DHI i maj.

Den tekniske rapport fra NIRAS er bygget op, så den samler de vigtigste informationer fra tests i bølgebassiner med testmodel hos henholdsvis Dansk Hydraulisk Institut (DHI) i 2010 og Aalborg Universitet (AAU) i 2008 samt data fra de 14 måneders offshore test og afprøvning med prototypen Tordenskiold placeret i Kattegat ved Frederikshavn samt simuleringer ved hjælp af data fra tidligere bassintest.

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close