Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
06.12.2018 | Af: Kanal Frederikshavn

Bølgeenergianlæg nu på plads i sit rette element

Tordenskiold er nu forsvarligt forankret i bølgerne nordøst for Hirsholmene ved Frederikshavn.
Bølgeenergianlægget fra Crestwing - med det søstærke navn Tordenskiold - er nu forankret og på plads i sit rette element, bølgerne nordøst for Hirsholmene ud for Frederikshavn.

 

Tordenskiold måler 30 x 7,5 m og vejer 65 tons.

- Det har taget os 13 år og kostet cirka 30 mill. kr. at udvikle og afprøve idéer og funktioner i bølgeenergianlægget for at nå målet med denne prototype, fortæller en stolt direktør for Crestwing, Ruth Bloom.

Glæden var stor i går, da forankringskeglen var trukket ind i bølgeenergianlægget, og Tordenskiold forsvarligt var fastgjort med det unikke trepunkts forankringssystem.

- Det er en fantastisk følelse. Jeg er omgivet af kompetente folk, der brænder for dette projekt, lige som jeg selv gør. Det er den energi og det engagement, der har gjort det muligt at nå så langt, sagde Ruth Bloom, da hun sammen med sine nærmeste medarbejdere og samarbejdspartnere kunne skåle i et glas velfortjent champagne.

Formålet med Tordenskiolds placering ved Hirsholmene er at teste anlæggets forankring og funktion på havet og få bekræftet den forventede produktion af energi. Der bliver i første omgang ikke produceret strøm til elnettet.

Fokus i den to-årige testperiode er blandt andet test af forankringssystemet i bølgekategorier fra små bølger til storm og orkan, da det har været en af de største udfordringer for mange bølgekraft-koncepter i verden. Desuden bliver der videreudviklet på Power Take Off-systemet samt hængsler.

- Crestwing ligner på ingen måde andre bølgeenergianlæg og udnytter energien fra bølgerne på en unik måde, da anlægget hovedsagelig udnytter atmosfæretrykket til produktion af energi, forklarer Ruth Bloom.

Hun er sikker på, at Crestwing har løst bølgeenergiens største udfordringer:

1) De alt for høje omkostninger til produktion af anlæg
2) Den lave el-produktion
3) Udfordringer ved havarier

- Vi glæder os rigtig meget til at vise, at bølgeenergi kan være en væsentlig medspiller på markedet for vedvarende energi, siger Ruth Bloom og fortæller, at det har kostet Crestwing godt 30 mill. kr. at stå med et anlæg i en form, der nemt kan opskaleres og produceres, når de afgørende test ude på havet viser lige så gode resultater som forventet.

- Det indikerer jo netop, at Crestwing kan producere anlæg og energi til en kWh-pris, der svarer til produktionen af anden vedvarende energi, siger Ruth Bloom.

Markedsmodningsfonden har støttet færdiggørelse og udlægning af Tordenskiold med 3,3 mill. kr.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Privat

FOTO: Privat

FOTO: Privat

FOTO: Privat

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close