Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
07.09.2018 | Af: Michael Frederiksen

Bølgekraftanlæg indviet - håber på masser af jobs

Se flere fotos under artiklen.
I dag blev bølgekraftanlægget Tordenskiold søsat og døbt ved kajen foran Kattegat Silo i Frederikshavn. Et par hundrede mennesker deltog i dåben, og det var ikke mindst for direktør Ruth Bloom, Crestwing, en stor dag.


 

Hun holdt en flot tale, hvor han gav udtryk for sin store taknemmelighed og glæde over den hjælp og opbakning, som hun mærker til projektet i Frederikshavn Kommune. Også den norske forretningsmand Trygve Natvig, som har investeret i Crestwing, blev nævnt.

Ruth Bloom overtog ledelsen af Crestwing, da hendes mand og opfinder af Crestwing-konceptet, Henning Pilgaard, døde for næsten præcis to år siden.

Borgmester Birgit S. Hansen havde æren af at stå gudmor til Tordenskiold.

- Det sker jo ikke hver dag, så jeg har glædet mig til i dag. Og navnet Tordenskiold passer perfekt. Han var også vild, blodig og fuld af energi, sagde borgmesteren i sin tale.

Hun noterede, at projektet har været undervejs i 13 år.

- Innovation sker ikke over natten. Det gælder om at være vedholdende, og det har I i sandhed været. Som i et eventyr har der været mange bump på vejen, men de er glemt på en dag som denne, lød det fra Birgit S. Hansen.

Hun takkede både Henning Pilgaard og Ruth Bloom.

- Af hele mit hjerte tak til dig, Ruth. Så lille, men så stærk. Et bølgeenergianlæg. Selvfølgelig skal det være her i vores kommune, hvor netop energi er ét af vores fire vækstspor. Vi har over 100 kilometer kyststrækning. Det handler om at udnytte de ressourcer, vi har lige uden for døren. Jeg håber, der er masser af jobs i det. Det er et sprog, vi forstår, sagde Birgit S. Hansen.

Hun benyttede også dagen til at sende en tak til EUC Nord, MARTEC og Aalborg Universitet.

De næste par år er det planen, at Tordenskiold skal testes i Kattegat ud for Læsø.

Tordenskiold består af to sammenhængslede pontoner, som tillader, at de bevæger sig i relation til hinanden. Anlægget ligger som limet til overfladen af havet og er tvunget til at bevæge sig med bølgerne. I princippet bremses de to pontoner i forhold til hinanden. Der er er et tryk fra atmosfæren på 10 ton pr. kvadratmeter overalt på jordens overflade. Dette faktum er baggrunden for udviklingen af Crestwing.

Se Birgit S. Hansen svinge champagneflasken med stor kraft i denne lille video:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkanalfrederikshavn%2Fvideos%2F1001100036727494%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

 

BillederTilføj billede


FOTO: Kanal Frederikshavn

FOTO: Kanal Frederikshavn

FOTO: Kanal Frederikshavn

FOTO: Kanal Frederikshavn

FOTO: Kanal Frederikshavn

FOTO: Kanal Frederikshavn

FOTO: Kanal Frederikshavn

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close