Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
21.09.2022 | Af: Kanal Frederikshavn

Børnene på Skagen Skole får krig på skoleskemaet

Hvordan er det at vokse op i et land, hvor der er krig? Det er et af de emner, Teatergrad sammen med børnene på Skagen Skole skal arbejde med. Foto: Per Morten Abrahamsen
Mandag 26. september får Skagen Skole besøg af byrumsteatret Teatergrad med forestillingen "Krig – I børnehøjde". Den er skabt af en stor lyst til at hjælpe børn med at sætte ord på svære emner som terror, krig og flygtninge og skabe dialog mellem eleverne og deres forældre.

 

Hvordan er det at vokse op i et land, hvor der er krig? Det er et af de emner, Teatergrad sammen med børnene på Skagen Skole skal arbejde med.

Teatergrad kommer nemlig på besøg med forestillingen "Krig – I børnehøjde", der er en blanding af en workshop og en forestilling. Der veksles mellem dramatisering af en fortælling om krig og dialog mellem skuespillerne og børnene.

Forestillingen tager udgangspunkt i børnenes egne tanker, viden, fortællinger og følelser om krig, og på den måde inddrages de i stykket. Børnene er derfor lige så meget en del af forestillingen, som skuespillerne er.

Da børn dagligt konfronteres med information og billeder fra blandt andet Ukraine, er forestillingen højaktuel. Og forestillingen har også tidligere været opført i samarbejde med Røde Kors ude på landets skoler tilbage i 2016 og 2017, hvor flere en 150 skoler fik besøg af "Krig – I børnehøjde".

Et fundament for forståelse
Det kan virke voldsomt at sætte krig på skoleskemaet for børn mellem 4. og 6. klasse, men krig præger mange børns liv og tanker, lyder det fra Røde Kors, der har forsat deres samarbejde med Teatergrad omkring forestillingen.

- Med situationen i Ukraine er krigen kommet tættere på Danmark, end vi har været vant til. Men med de omkring 30 krige, der er i verden lige nu, har krig faktisk hele tiden været en del af hverdagen for børn i dagens Danmark. I Røde Kors mener vi, at det er vigtigt, børn bliver oplyst om krig og dens frygtelige?konsekvenser. Viden og forståelse skaber empati med ofrene for krig. Endelig tror vi også, at?det er vigtigt for børnene at?vide, at Røde Kors og lignende organisationer findes og altid er til stede, når det virkelig brænder på, siger Morten Schwarz Lausten, ansvarlig for Røde Kors Skoletjeneste.

Teatergrad ønsker gennem forestillingen at hjælpe børnene med at forholde sig til de svære emner.

- Én af teatrets gode egenskaber er, at vi kan tale til både følelserne og intellektet på samme tid. Dermed giver vi børnene mulighed for at reflektere over de følelser, som forestillingen vækker i dem. Når deres reaktioner og følelser integreres direkte i forestillingen, styrkes deres tro på eget værd og i dette intime rum for samtale, kan der efterfølgende bygges en faglig viden oven på, siger Christine Worre Kann, leder af Teatergrad og forsætter:

- Derfor er samarbejdet mellem Teatergrad og Røde Kors godt. Sammen når vi begge bredere ud med vores budskaber og understøtter dermed den fælles ambition, vi har – i dette tilfælde gennem kunst, som bidrager til tryghed og viden blandt børn om krig og krigens regler.

Udover selve forestillingen er der også undervisningsmateriale til opfølgning i skolerne.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Per Morten Abrahamsen

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close