Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
07.10.2019 | Af: Michael Frederiksen

Borgmester: Ingen gaver, men et stabilt budget

Borgmester Birgit S. Hansen: - Det er for tidligt at sige noget om slutresultatet af budgetarbejdet, men jeg er ved godt mod. Foto: Linda Suhr
Borgmester Birgit S. Hansen, Frederikshavn Kommune, er "ved godt mod", efter at hun i eftermiddag modtog de sidste tal fra ministeriet til næste års budgetlægning.

 

Som tidligere omtalt i dag får Frederikshavn Kommune 15 millioner kroner fra puljen til særligt vanskelige stillede kommuner. Det betyder, at kommunens samlede puljetilskud for 2020 løber op i 91 millioner kroner.

Kommunen forventede 75 millioner kroner i puljetilskud ud over skatter, tilskud og udligningsbeløb for at kunne få budgettet til at hænge sammen i 2020.

- Nu begynder de politiske forhandlinger. Vi kommer ikke til at dele gaver ud, men vi kan lave et stabilt budget i balance. Det er godt i vores situation. Det er for tidligt at sige noget om slutresultatet af budgetarbejdet, men jeg er ved godt mod og glæder mig til arbejdet med de andre partier, som er budt til forhandlinger, siger Birgit S. Hansen til Kanal Frederikshavn.

4. november er Frederikshavn Kommunes budget for 2020 på plads.

Når nogle kommuner er færdige med deres budgetlægning, skyldes det, at de har en økonomi, hvor de ikke er afhængig af de puljer, der tildeles udover økonomiaftalen. Men det er Frederikshavn Kommune.

Hvert år indgås en samlet økonomiaftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL). Derudover er der forskellige puljer.

- Jeg kalder dem fattighjælpspuljer. Vi var afhængige af 75 millioner i alt fra de puljer i 2020, ellers skulle vi spare mere end den ene procent, vi har taget ud af budgetrammen for 2020. Dog er Børne- og Ungdomsudvalget friholdt fra den ene procent. Vi har været meget spændte på, hvad vi fik fra puljerne. Kriterierne er dynamiske - det vil sige, man kan ikke helt vide, hvilke kriterier, der ligger til grund år for år. Og det er derfor, det er uholdbart med puljebudgetlægning, mener Birgit S. Hansen.

Borgmesteren har aldrig lagt skjul på, at hun vil have fattighjælpspuljerne erstattet af en udligningsreform, hvor formålet er at kompensere for forskelle mellem kommunernes beskatningsgrundlag og udgiftsbehov.

- På den måde sikres et ensartet forhold i mellem den kommunale skatteprocent og det serviceniveau, som borgeren modtager. Det sker ikke nu. Det forsøges der kompenseret for med fattighjælpspuljerne. Men det er uholdbart, da de puljer er fra år til år, udtaler Birgit S. Hansen.

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close