Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
25.10.2018 | Af: Michael Frederiksen

Borgmester: Jeg går ind for vindmøller på havet

Borgmester Birgit S. Hansen: - Jeg mener, det må være rimeligt, at byrådet og ikke mindst borgerne ser og hører om projektet. Det er 10 år siden, tilladelsen er givet. Nu er der aktivitet, men vi må se visualiseringer, inden vi tager stilling.
Er frederikshavnerne til kystnære havvindmøller, eller er de imod med de fordele og ulemper, der er? Det skal nu undersøges, fordi European Energy planlægger at opføre seks havvindmøller på op til 275 meter - cirka 4,5 kilometer fra kysten.

 

- Jeg går ind for vindmøller på havet. Men det er klart, at vi skal vide, hvilke konsekvenser det har for vores område. Vi skal have en lokal debat, og den er jeg spændt på. Der skal under ingen omstændigheder laves en sniger her, det vil sige, at møllerne pludselig kommer op, siger borgmester Birgit S. Hansen.

Sagen begynder for 10 år siden. I 2008 gav staten lov til, at der opsættes seks kystnære vindmøller ud for Frederikshavn. Frederikshavn Kommune var dengang - og er heller ikke ikke nu - direkte myndighed, men udtalte sig. Plan- og Miljøudvalget tog projektet til efterretning i 2008, og Økonomiudvalget sendte en udtalelse til staten i forhold til energi- og erhvervspolitik. Kommunen bakkede op.

Staten er altså myndighed, men sidste år kom der en lov, der giver kommunerne indsigelsesret, når det gælder kystnære havvindmøller - også selvom staten er myndighed.

DONG udnyttede ikke tilladelsen tilbage i 2008, da staten gav den. Nu har European Energy sendt en ansøgning til staten, om de kan foretage forundersøgelser til at opføre havvindmøller ud for Frederikshavn. Det ansøgte projekt vedrører opstilling af op til seks havvindmøller på maksimalt 275 meter.

I den forbindelse har energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt for et par uger siden skrevet til Frederikshavn Kommune om indsigelsesretten. Han ønsker at vide, om kommunen vil gøre brug af sin indsigelsesret.

Økonomiudvalget behandlede ministerens henvendelse på sit møde i går.

- Vi har enigt besluttet at meddele ministeren, at vi ønsker mulighed for at se visualiseringer af det nye projekt set i relation til den forøgede højde. I 2008 var højden nemlig 200 meter. Vi ønsker desuden, at der gives mulighed for involvering af borgerne ved et møde, hvor projektet fremlægges af ansøger og myndighed - inden endelig stillingtagen, siger Birgit S. Hansen og fortsætter:

- Jeg mener, det må være rimeligt, at byrådet og ikke mindst borgerne ser og hører om projektet. Det er 10 år siden, tilladelsen er givet. Nu er der aktivitet, men vi må se visualiseringer, inden vi tager stilling til vores indsigelsesret.

Borgmesteren er klar over, at der er argumenter for og imod seks havvindmøller. På plussiden nævner hun grøn energi, mulighed for indsats på området vedrørende energi og arbejdspladser i energisektoren.

- Havnen vil jo blive udskibning til sitet. Det vil skabe direkte beskæftigelse og indirekte for virksomheder, der kan øge deres aktiviteter gennem projektet. Der skal sikkert leveres komponenter, og hotellerne får overnattende arbejdere. Transmission af den producerede havmøllestrøm skal også ske gennem Forsyningens transmissonsnet, udtaler Birgit S. Hansen.

Hun påpeger, at vi allerede er vant til vindmøller på havnen Frederikshavn og kender betydningen af vindenergi og produktion, men de her er større, og derfor stiller politikerne et krav om visualisering.

På minussiden noteret borgmesteren vindmøllernes indgriben i området, det visuelle og en bekymring for fiskeriet.

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close