Gå til hoved-indhold
06. juni 2018 - kl. 04.06

Brug for dobbelt så mange psykologer i Nordjylland

  • 1 af 2
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 2
    Psykolog Bjørn Danielsen, Frederikshavn: - Det nytter ikke noget, at folk skal vente flere måneder på at komme til psykolog.
Af: Kanal Frederikshavn

Der er brug for dobbelt så mange psykologer i Nordjylland. Det er konklusionen på en omfattende undersøgelse foretaget af Psykolog-Centret Frederikshavn, som med syv psykologer er Nordjyllands største private psykologklinik.

Psykolog Bjørn Danielsen, medejer og grundlægger af Psykolog-Centret, vurderer, det er lavt sat, når han efterlyser en fordobling af antallet af psykologer med ydernummer. Der er på landsplan en ventetid på næsten 11 uger, hvis man skal til psykolog med offentligt tilskud. En ventetid, som kan koste det enkelte menneske og samfundet dyrt. Det glæder derfor Bjørn Danielsen, at 200 millioner kroner er øremærket psykiatrien i den økonomiske aftale, regeringen og Danske Regioner netop har indgået for 2019.

- Syv ud af 10 fysiske sygdomme har psykisk baggrund, og halvdelen af de godt 600-700 selvmord, vi årligt har i Danmark, sker på grund af depression. Derfor nytter det ikke noget, at folk skal vente flere måneder på at komme til psykolog, mener Bjørn Danielsen.

Resultatet af Psykolog-Centrets undersøgelse kommer i kølvandet på nyheden om, at ventetiden til en psykolog med tilskud fra det offentlige de seneste seks år er steget fra fem til næsten 11 uger. Undersøgelsen bygger på svar fra 738 personer, der har udfyldt Sundhedsprofilen, som har sin oprindelse fra Jørn Bechmanns bog "Psykisk Sund og Stærk". Jørn Beckmann har udviklet Sundhedsprofilen i samarbejde med New York University. Den er godkendt af WHO og består af 90 spørgsmål.

Syv ud af 10 personer, som har deltaget i undersøgelsen ved Psykolog-Centret, har enten svære eller klare problemer, når det gælder depression. Hvad angår angst, er der næsten 66 procent, som er røde eller gule, det vil sige har svære eller klare problemer.

Der er i dag 90 psykologer med ydernummer i Nordjylland, hvor patienter med henvisning kan få tilskud. Bjørn Danielsen er Psykolog-Centrets eneste psykolog med ydernummer. Det vil sige, at patienterne betaler fuld pris hos de seks andre psykologer i Psykolog-Centret.

- Overordnet set kan vi se, at den generelle person, som kommer hos os, har behov for psykologhjælp. De kommer her, fordi de fejler noget. Undersøgelsen dokumenterer også, at vi med 10 års arbejde flytter mennesker. Sundhedsprofilen har vist sig at være et særdeles nyttigt værktøj i forhold til hurtigt at spore sig ind på de psykiske problemområder, fortæller Bjørn Danielsen.

Ifølge WHO vil depression i 2030 være den lidelse, som koster samfundet flest penge. Allerede i dag er omkring 30.000 danskere sygemeldt på grund af stress, depression og angst.

- Blandt andet her i Nordjylland har vi fokus på lægemangel, og det er helt på sin plads. Desværre er der ikke samme fokus på, at vi mangler psykologer. Vi får tilskud, når vi går til vores praktiserende læge, tandlæge, øjenlæge, ørelæge og så videre. Derimod skal vi nærmest opfinde en grund for at komme til psykolog. Sådan burde det ikke være. Jeg er slet ikke i tvivl om, at samfundet vil kunne spare penge, hvis der kommer flere psykologer, lyder det fra Bjørn Danielsen.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...