Christian Bitz opfordrede os til at lette røven
Hvis noget lyder for sundt til at være godt, så er det det sikkert også. Det var det budskab, som dem, der dukkede op i FFK-hallen mandag aften, kunne gå hjem med. Forstået på den måde, at man skal bruge sin fornuft og lære at spise med omtanke, og at det hele godt kan blive for sundt. Der skal være plads til fredagsslikken, og til at man kan hente en pizza engang imellem efter en travl uge.
Christian Bitz var for første gang i Frederikshavn. Du kender ham måske som fast ernæringsekspert i Go'Morgen Danmark på TV2, og derudover er han det nye stjerneskud på foredragshimlen. Han er uddannet cand.scient. i human ernæring og har tidligere brugt et par år af sit liv som totalt fanatisk fanatiker, hvor der ikke var plads til udskejelser af nogen art.
Den stil er lagt på hylden, og nu kalder han sig sundhedsrealist. Man skal have lov til en nutellamad og til et glas rødvin, hvis bare man tænker over at leve en lille smule sundt og lægge mærke til, hvad man putter i munden.
Der var kø foran FFK-hallen allerede fra 18:15, og foredragsholderen gik på præcis på det aftalte tidspunkt. Så klokken 19:00 havde Christian Bitz 320 mennesker i sin hule hånd og bød på en sjov, underholdende og meget levende omgang inspiration til at få lukket munden og lettet røven.
Det er netop budskabet. Motion og sund mad skal der til, uden at det tager overhånd. Der blev gjort op med Fernet Branca og feriemaver, om rødvin er sundere end øl, og at det man spiser efter klokken 18 tager man på om natten. Samtidig er brændstof, bevægelse, begrænsninger og begejstring fire b´er, der er vigtige for foredragsholderen.
Der var opfordring til mere motion på arbejdspladsen. Man kunne jo for eksempel rejse sig op og gå over og kysse sin kollega for derefter at vende tilbage på sin egen pind igen. Der var tanker til både Ole Henriksen og hans evige begejstring over alt og alle, og til kollegaen Chris McDonald og hans blåbær.
Spis frugt og grønt, når sæsonen er der og ikke, når de er importeret fra fjerne steder og flere uger undervejs, inden de rammer de danske breddegrader. Brug tid på at spise din mad og ikke blive ramt af stress og jag midt i det hele, hvor også ungernes lektier, morgendagens madpakke og godnathistorier skal klares samtidig.
Derudover kom der et godt råd til børnefamilierne og deres fredagsslik. Man kunne gøre det sådan, at det, der ikke blev spist der om fredagen til Disney Show og alt andet underholdning, det røg direkte i skraldespanden. Det gør, at man senere på ugen ikke kan fylde sig med det og dermed igen en lidt sundere livsstil.
Men det skal ikke være kål og broccoli det hele. Der skal være plads til netop rødvin, nutella og ost, og så skal man spise mere magert fisk. Det er der ingen ben i, og det smager godt og er sundt. Spis også gerne en lille forret, en appetizer om man vil, som man gerne gør i udlandet. Det gør, at man oplever en mæthedsfornemmelse, inden man er landet i sofaen og opvasken er klaret. Endelig skal man huske sin søvn. Den er nemlig også vigtig.
Christian Bitz var god til at inddrage salen under sit foredrag, og han havde lavet en lille quiz, hvor vinderen fik et eksemplar af det seneste skrevne værk ”Bitz dit køkken”. Foredragsholderen måtte rent faktisk ud i sin bil og hente nye forsyninger af eksemplaret, da man efter foredraget kunne erhverve sig netop den bog, få sig en autograf og stille yderligere spørgsmål.