Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
02.10.2020 | Af: Kanal Frederikshavn

COVID-19: Vigtigt at være en del af et fællesskab

COVID-19 er på mindst ét område godt for aftenskolerne. Det mener i hvert fald skoleleder Kirsten Højrup, FOF Vendsyssel.

 

- Der er ganske enkelt mennesker, som under nedlukningen har fået øjnene op for, hvor vigtigt det er at være en del af et fællesskab. At aftenskolen findes, og at det er her, man kan hente ny viden, udfolde sig kreativt eller gøre noget godt for krop og sundhed, siger Kirsten Højrup.

Efter den totale nedlukning i foråret har FOF Vendsyssel nu åbnet for flere aktiviteter.

- Både kursister og lærere nyder aktiviteterne og fællesskabet. Trygheden skaber vi sammen – det er vores fælles motto for efteråret. Meget er anderledes, men meget kan lade sig gøre, når alle er fleksible og følger de generelle retningslinjer for at færdes sammen, husker håndsprit og selv tager yogamåtten med, siger Kirsten Højrup og fortsætter:


- Det er en stor fornøjelse at opleve, hvor glade kursister er for igen at kunne vende tilbage til deres kursus. De har savnet både det faglige og sammenholdet med underviser og medkursister. Samtidig oplever vi også, at vi har fået en del helt nye kursister. 

Efterårets kurser i FOF Vendsyssel er godt i gang med masser af klassiske kurser med sprog, bevægelse, kreativitet, mad, musik, sang og egen udvikling. Forsamlingsforbuddet på 50 personer er ingen problem i aftenskolen, for så mange er der aldrig på et kursus.

Både kursister og lærere har taget de nye sundhedstiltag, der er blevet en del af hverdagen på aftenskolerne, til sig uden problemer.

- Det er helt afgørende for os, at folk kan føle sig trygge, når de møder op. Derfor overholder vi selvfølgelig myndighedernes sundhedsmæssige anbefalinger og retningslinjer. Vi sørger for god plads, så man kan holde afstand. Vi sørger for sprit og ekstra rengøring. Og så sørger vi for grundig information. Vi gør med andre ord alt, hvad vi kan, og heldigvis har vores kursister taget godt imod vores tiltag. Der er en fælles forståelse for, at vi skal passe godt på hinanden, mærker Kirsten Højrup.

FOF Vendsyssel har dog været nødt til at aflyse de populære FOF Højskoler i Vendsyssel i denne sæson.

- Det er et stort savn for de mange, som har tid og lyst til at følge den lange række af højskoleforedrag, synge højskolesang og nyde en god pause sammen. De fleste deltagere er pensionister, og mange i deltagergruppen er sårbare i forhold til COVID-19, så det er en af de aktiviteter, som vi må undvære i denne sæson, oplyser skolelederen.

Men der er foredrag, som gennemføres i FOF Vendsyssel.

- Også her har vi sat sikkerheden i højsædet, og også ved foredrag handler det meget om at overholde afstands- og arealkrav. Faktisk må man være op til 500 personer til foredrag - bare salen er stor nok. Ved de foredrag, vi holder, er der helt styr på, at salen kan rumme antal tilmeldte efter alle regler om afstand og plads. I sidste uge havde vi et særdeles vigtigt foredrag i Kulturcenter Vendsyssel i samarbejde med Senfølgerforeningen og Kræftens Bekæmpelse. Foredraget var om senfølger efter kræft, så her var der doblet op på den anbefalede afstand mellem stolene af hensyn til sårbare deltagere, og alle følte sig i trygge omgivelser, fortæller Kirsten Højrup.

Til trods for glæden over, at FOF Vendsyssel igen har åbent i aftenskolen for alle borgere i Vendsyssel, er der også masser af udfordringer forude.

- Det er klart, at det går ud over økonomien, når vi skal leve op til ikke mindst afstandskravene. Det giver færre kursister på hvert hold, færre foredragsgæster og større udgifter til lokaleleje, sprit og et hele. Vi har valgt at starte en del hold med ret få deltagere, hvor vi tidligere ville have lukket holdet. Men som aftenskole og oplysningsforbund har vi en forpligtigelse til at afholde så meget som muligt for de, som kan og vil. I en tid som denne er så vigtigt, at folk får mulighed for at hente viden og opleve fællesskab. Det er jo selve kernen i folkeoplysningen, fastslår Kirsten Højrup.

Hun opfordrer alle til at benytte et eller flere af aftenskolens tilbud.


- Brug de mørke måneder til at gøre noget godt for dig selv. En gang om ugen eller en enkelt gang. Gå til noget kreativt, noget tænksomt, noget træning, noget meditativt, noget debat - eller ud at gå. Du bliver klogere, sundere og gladere.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Kirsten Højrup

FOTO: Kirsten Højrup

FOTO: Kirsten Højrup

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close