Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
03.10.2020 | Af: Kanal Frederikshavn

CRALOG uddanner nye maritime talenter

Midt i en corona-tid går det så godt for den internationalt autoriserede serviceudbyder CRALOG A/S, at virksomheden i Frederikshavn har givet plads til hele to praktikanter fra den nye maritime studenteruddannelse i Frederikshavn.

 

16-årige Laura Alberte Krag og Simon Houen Jensen på 15 år er to af 32 studerende på den nye, nordjyske uddannelse Maritim Student. Kun fire uger efter studiestart er de som et led i deres uddannelse begyndt i et studiejob hos CRALOG A/S i Frederikshavn. Her er det meningen, at de det kommende år skal beskæftige sig med konkrete udviklings- og arbejdsopgaver og samtidig knytte tættere kontakt til det erhvervsliv, der venter på dem som færdiguddannede.

CRALOG A/S i Frederikshavn er en internationalt autoriseret serviceudbyder indenfor certificering af personel til inspektion af livreddende udstyr om bord på skibe og boreplatforme. I september rundede virksomheden sine første 10 år, men på grund af den aktuelle corona-situation var det ikke muligt at fejre jubilæet på vanlig vis.

- Vi har derfor været nødt til at tænke i alternative baner, og da den nye uddannelse som maritim student samtidig søgte lokale praktiksteder, så tænkte vi, at det var oplagt at tage en studerende ind, lyder forklaringen fra CRALOG´s administrerende direktør Ian Fleming McCurdie.

Den ene studerende blev dog hurtigt til to, da det viste sig, at flere lokale virksomheder på grund af corona-krisen trods stor velvilje ikke kunne afsætte ressourcer til at tage praktikanter.

Men hos CRALOG, der har uddannet personel i havne over hele verden, er det lykkedes at opretholde et højt aktivitetsniveau siden begyndelsen af corona-udbruddet.

Travlhed trods corona
Under normale omstændigheder kommer kursisterne til Frederikshavn, hvor de bliver undervist på CRALOG’s eget akademi. Usikkerheden omkring COVID-19 har imidlertid flyttet en stor del af aktiviteten til online-undervisning, som har fået et ordentligt boost. Så det sidste halve år har været travlt i Frederikshavn-virksomheden.

- Det betyder, at vi ikke, på samme måde som mange andre virksomheder, har været begrænset af nedlukningerne på grund corona. Udover at vi har flyttet en del af vores internationale kursusaktivitet online, har vi også udvidet vores tilstedeværelse fra 20 til 28 lande verden over, siger Ian Fleming McCurdie.

I alt har CRALOG på globalt plan uddannet 325 fagfolk, der alle er ISO-certificeret til at inspicere, vedligeholde og reparere redningsbåde og udsætningsanordninger af alle typer og fra alle fabrikanter.

- De er placeret lokalt, hvor de er i stand til at udføre de lovpligtige inspektioner om bord uden behov for at krydse landegrænser. Og de har alle haft og har stadig meget travlt, siger Ian Fleming McCurdie.

Rift om de unge
Både han og Laura Alberte Krag og Simon ser det på alle måder som en win-win-situation, at de to unge er landet i et studiejob hos CRALOG.

- Vi ved, at vi får brug for arbejdskraft i fremtiden, og der er rift om de unge, så vi synes, det er vigtigt at være med til at inspirere den nye generation til at uddanne sig indenfor den maritime verden, siger Ian Fleming McCurdie.

Han ser samtidig en række fordele i at få friske øjne på, om der er ting, de i virksomheden med fordel kan gøre anderledes og mere smart.

- For eksempel viser der sig en lang række muligheder ved de moderne og digitale kommunikationsformer som WhatsApp og Snapchat, som den unge generation har helt inde under huden, og derfor kan vi godt lære en masse af tidens måde at kommunikere på, lyder det fra Ian Fleming McCurdie.

Drømmen om et job
Blandt de konkrete arbejdsopgaver, Laura og Simon har fået lov at kaste sig ud i, er at hjælpe med at samle uddannelsesmateriale til de mange kursister, der hvert år er forbi CRALOG Academy i Frederikshavn. De to unge skal også fungere som testpiloter på en ny app, som CRALOG er ved at få udviklet. Appen skal gøre det nemmere at registrere de mange certificeringer af kraner og redningsbåde over hele verden.

Og netop disse opgaver matcher meget godt Laura Alberte Krags forventninger til studiejobbet.

- Jeg håber på at få mere erfaring med eftersyn af redningsbåde – ikke kun i Danmark, men i hele verden. Og så håber jeg på at få mere erfaring med sikkerhed til søs, siger Laura Alberte Krag, der til daglig bor i Aabybro.

Hun havde egentlig en drøm om at blive pilot i forsvaret og flyve med store transportfly som Hercules. Men desværre er hendes syn ikke godt nok til at komme igennem det nåleøje.

- I stedet vil jeg enten gerne være loadmaster eller flymekaniker. Det har min far været i flyvevåbenet, men han er nu ansat i søværnet. Hvis jeg skal uddanne mig inden for søværnet, vil jeg gerne være skibsfører, siger Laura Alberte Krag.

Et godt netværk
For Simon Houen Jensens vedkommende lægger han med studiejobbet hos CRALOG vægt på at få kendskab til det at være i en virksomhed.

- Så får man et godt netværk, og man bliver en del af et godt fællesskab, lyder det fra Simon Houen Jensen.

Han kommer fra Vester Hassing, men bor til daglig på MARTEC’s skolehjem i Frederikshavn.

Han har endnu ikke besluttet sig for, hvad han vil i fremtiden, men netop derfor synes han, uddannelsen hos MARTEC er et godt udgangspunkt, hvis man som Simon Houen Jensen har en interesse for de maritime erhverv.

- Her kan jeg få lov at se de muligheder, der er, om det så skal være kaptajn, styrmand eller maskinmester, siger Simon.

Praktiksteder måtte melde fra
Hos MARTEC er direktør Pia Ankerstjerne meget glad for samarbejdet med CRALOG og de øvrige virksomheder, der har taget imod de studerende.

- I år har det været lidt svært som følge af corona-situationen. Det betyder, at nogle virksomheder har måttet erkende, at de ikke har haft mulighed for at tage elever ind. Derfor betyder det ekstra meget, at en virksomhed som CRALOG bakker op om uddannelsen og vælger at åbne dørene for to af vores elever, siger Pia Ankerstjerne.

Hun regner med, at der til næste år vil være endnu flere virksomheder, der kan tilbyde et studiejob til de unge på den maritime studenteruddannelse.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Privat

FOTO: Privat

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close