Gå til hoved-indhold
15. september 2022 - kl. 17.09

Danish Crown fyrer 275 medarbejdere i Sæby

  • 1 af 2
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 2
Af: Kanal Frederikshavn

Danish Crown i Sæby siger farvel til 275 medarbejdere, mens 75 forventes at blive afskediget i Ringsted. Det skriver Danish Crown i en pressemeddelelse.

- Det er en meget trist besked. Det gør så stort indtryk, at mennesker, som hver dag leverer en vigtig og nyttig arbejdsindsats, nu står til at miste deres job. Det gør også ondt, at så traditionsrig og vigtig en arbejdsplads som slagteriet i Sæby, står til at miste så mange medarbejdere. Det rammer den enkelte, det rammer familier og det rammer os som kommune.

Som kommune står vi klar til at bidrage til støtte og hjælp, siger borgmester Birgit S. Hansen.

Selvom priserne på kød i køledisken er eksploderet opad den seneste tid, så er det svært for mange landmænd at få sund økonomi i produktionen. Det betyder, at antallet af slagtegrise i Danmark falder, og det faktum er årsagen til, at Danish Crown må skære drastisk i deres kapacitet på de to slagterier i henholdsvis Sæby og Ringsted.


Det er Ruslands invasion af Ukraine, som har resulteret i rekordhøje priser på energi og foder til blandt andet grise. Afregningen til landmændene er ifølge Danish Crown ikke fulgt med op i samme tempo, og derfor er tilførslerne af slagtegrise til virksomheden faldet mærkbart gennem de seneste måneder.

- Det er virkelig en træls situation. De medarbejdere, der bliver berørt af det her, har ydet en fremragende indsats. Siden efteråret 2020 og indtil for få uger siden har vi nærmest konstant haft flere slagteklare grise, end vi kunne nå at slagte. Nu ser billedet helt anderledes ud, og det gør ondt, at vi nu efter alt at dømme kommer til at tage afsked med omkring 350 dygtige medarbejdere, siger Per Laursen, der er produktionsdirektør i Danish Crown.

Afskedigede medarbejdere får hjælp
Aftenholdet på Danish Crowns slagteri i Sæby indstilles til lukning. Derudover vil en række medarbejdere på dagholdet blive berørt, fordi en del arbejdspladser på dagholdet er knyttet op på aftenholdets produktion.

De medarbejdere, som bliver fyret, overlades dog ikke bare til sig selv.

I overenskomsten gældende for Danish Crowns slagterier er det aftalt, at der skal iværksættes en socialplan i forbindelse med større afskedigelser. Hver enkelt af de berørte medarbejdere vil blive inviteret til en samtale for at afklare hans eller hendes muligheder.

- Vi vil arbejde aktivt for at hjælpe de afskedigede medarbejdere videre i samarbejde med Fødevarebundet NNF og de lokale jobcentre. Vi opretter også jobbanker, og generelt har vi tidligere haft stor succes med vores socialplan. Faktisk er det gennem årene lykkedes at hjælpe over 90 procent af de berørte medarbejdere videre i nyt job eller i gang med en uddannelse i løbet af seks måneder, fortæller Per Laursen.

Jobbanken skal blandt andet være med til at sikre, at de opsagte medarbejdere står først i køen til ledige jobs på andre virksomheder i Danish Crown-koncernen. Samtidig vil der gennem socialplanen være mulighed for kurser og uddannelse betalt af Danish Crown.

Mere end en tredjedel ryger
Danish Crown i Sæby har omkring 800 ansatte, og de 275 afskedigelser betyder, at det er mere end en tredjedel på arbejdspladsen, som pludselig ryger i svinget.

Der slagtes omkring 48.000 svin om ugen på slagteriet.

Koncernen er verdens største svinekødseksportør og Europas største producent af svinekød (Danish Crown Pork). Danish Crown-koncernen er desuden Europas største kødforædlingsvirksomhed, og Danish Crown Beef er en betydelig spiller på det europæiske oksekødsmarked.

Koncernen har produktion i Danmark, Kina og i en række europæiske lande og har desuden markedsadgang til mere end 130 lande verden over.

Danish Crown-koncernen omsætter for cirka 60 milliarder kroner og beskæftiger cirka 26.000 medarbejdere.

Kilde: TV2 Nord

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...