Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
16.02.2023 | Af: SPONSORERET INDHOLD

Derfor er hjulnavslejer så afgørende for din bildrift

Illustration af navlejer taget fra bildeleshop.dk. Hjulnav lejets funktionalitet: De tjener flere formål, først og fremmest til at give køretøjets hjul fri bevægelighed selv ved tung last kan det bevæge sig let og uhindret endvidere sikre de at køretøjet har et stabilt greb på vejen og i en vis udstrækning også et led i en komfortabel affjedring.

 

Ethvert køretøj som i sagens natur er skabt til bevægelighed, derfor har man udviklet et roterende element; hjulnav lejer, der består i nogle hærdet stålkugler indlagt i en stålkrans, indre/ydre således formes en løbebane for kuglernes bevægelighed, som kontinuerligt vil være i bevægelse og aldrig have en stillestående belastning på et enkelt støttepunkt og derved skabe en meget lav friktion for en tung last, disse lejer kan modstå meget store belastninger som et manøvreret køretøj vil påføre dem, så længe køretøjet er i bevægelse.

Ved videreudvikling af hjulnav lejer har man indkapslet dem i en gummiring/simmerring , der tjener to formål; At hold snavs, sand, vand, fugt og andre fremmelegemer ude, der hurtig ville kunne nedbryde dem af slid og korrosion.dernæst for at smøring forbliver inde i kugleløbebanen for vedvarende smøring.

Tegn på defekt hjulnav leje: Således kan man i kraft af hjul-/navlejer bringe køretøjet i bevægelse ved en relativ minimal krafttilførsel og vil i modsatte fald også hurtigt kunne konstatere hvis et hjulnav leje er beskadiget eller ikke er fuld funktionsdygtig, idet motoren skal yde uforholdmæssigt meget kraft til fremdrift, og der vil også følge voldsomme skingre slibe-/, banke-/, raslelyde, skurrende støj fra navet med det defekte leje, ligeledes kan være vanskelig styrbar, hvor man skal bruge overdreven kraft til at manøvrere køretøjet, for at forhindre ulykker eller farlige situationer, vil det i disse tilfælde være det sikreste at få bragt køretøjet til standsning hurtigst muligt på et trafikmæssigt forsvarligt sted, så det kan blive bugseret til nærmeste værksted.

Dog kan dette forhindres/forbygges ved at man ved eftersyn lige får tjekket hjulnav lejer af for slør, skader eller andet der har kunnet påvirke lejernes funktionalitet. Det skal siges at hjulnav lejer normalt er ganske holdbare, afhængig af mærke, model og årgang er en holdbarhed op til 6 år ikke unormal, her skal man dog tage højde for brugerens/førerens kørestil, de klimatiske og vejmæssige forhold og særlig kraftige stød og lign. som f.eks mod kansten kan foråsage skade, defekter selv ved lav hastighed.

Hvordan udskifter jeg hjulnav lejer korrekt?
Først skal de korrekte lejer anskaffes i overenstemmelse med OEM-nummeret og/eller ved mærke, model, årgang eller bilens registreringsnummer.

Med de fornødne færdigheder kan man selv skifte et hjulnav leje, løsn hjulbolte/møtrik- ker en smule, hæv bilen med donkraft (sikre den ikke kan rulle) fjern hjulet efter bolte/møtrikker er fjernet, med en særlig lejeaftrækker kan lejet fjernes, smør godt med fedt på for at lette processen.


 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

Kommentarer

 

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close