Gå til hoved-indhold
30. oktober 2019 - kl. 00.10

Det er ikke så svært, når man først får det lært

  • 1 af 2
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 2
Af: Betina Munk

Betina Munk, Jerup, blogger på Kanal Frederikshavn. Hun udgav i sommer bogen "Glutenfri livsstil". Hun har cøliaki og lever en glutenfri tilværelse.

Tiden flyver afsted, og inden vi har set os om, er det jul, nytår og 2020 begynder.

Det betyder, at vi skal til at planlægge og samtidig huske at finde tid til at hygge os og få gjort alt det, der er vigtigt for os.

Jeg holder lidt private julebagekurser her i november, og det er de sidste kurser, jeg holder i år. De blev ligesom de andre kurser fyldt op med det samme.

Det har været fantastisk at møde en masse glutenfrie mennesker privat, som jeg har kunnet hjælpe personligt, men jeg kan mærke, at det har været hårdt for mig, og derfor sadler jeg om fra årsskiftet.

Planen er at lave en forretning ud af alt det her, som jeg har brugt min energi og min fritid på indtil nu. Det har været en sand fornøjelse, og jeg er evig taknemmelig over alle de mennesker, jeg har stiftet bekendskab med via kurser, foredrag, bogreception, sociale medier og så videre.

Men nu er det alvor, og jeg søger med lys og lygte efter en investor med et glutenfrit hjerte - eller om ikke andet én, der tror på, at det glutenfrie er kommet for at blive og vil satse på det i fremtiden. Med mig som kaptajn skal det nok blive en succes.

Mange er allerede glutenfrie, og flere vil fremover vælge en glutenfri livsstil af personlige årsager.

Og sagen er, at selvom jeg lærer hele Nordjylland at bage glutenfrit selv, så foretrækker mange at købe færdigt bagværk, da tiden i hverdagen ikke altid er til at lave hjemmebag. Vi kender det allesammen, nogle gange skal det bare være nemt.

Mit mål er at lave online-kurser, lave et glutenfrit bageriudsalg med begrænsede åbningstider og også forsyne mange caféer og restauranter i Nordjylland med lækkert glutenfrit bagværk, så de glutenfrie også kan komme ud og spise sammen med de øvrige familiemedlemmer.

For sagen er den, at man som glutenfri, især når man har cøliaki, har rigtig svært ved at spise ude, både som gæst i private hjem, men især på restauranter og caféer.

Man må forstå og lære, at når man håndterer glutenfrit, så skal man være ekstra opmærksom på ikke at kontaminere det glutenfrie med melstøv, krummer og så videre fra glutenholdig mad. Det vil sige på restauranter, caféer og i private hjem, når man håndterer og serverer glutenfrit, skal man holde tingene separat.

Det er ikke så svært, når man først får det lært, som Krumme sang en gang. Og det er det, jeg forsøger at lære fra mig.

Alle kan lære at bage godt glutenfrit.
Alle kan lære at håndtere det.
Alle kan tage hensyn.

Det er god stil at tage hensyn til andre, især dem, som har det svært. Og de, der ikke tåler gluten, har det ofte svært, for det er ingen spøg at føle sig til besvær, udenfor eller anderledes - især ikke, når det kan skade ens helbred.

Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at skabe en god glutenfri julestemning.
Vil du gerne lære at bage godt glutenfrit eller igang med glutenfrit julebag allerede nu, så findes der masser af opskrifter på min hjemmeside.

Skriv endelig til mig via Instagram eller facebook, hvis du har spørgsmål, for jeg gør gerne alt, hvad jeg kan for at hjælpe.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...