Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
13.05.2022 | Af: Michael Frederiksen

Dronning Margrethe i Skagen: Dybt imponeret

- Jeg er dybt imponeret og meget bevæget af udstillingen. Det er en stor fornøjelse at se disse billeder med egne øjne i Danmark, sagde Dronning Margrethe, da hun i går åbnede sommerens prestigefyldte særudstilling "Krøyer og Paris – franske forbindelser og nordiske toner" på Skagens Kunstmuseer.

 

Hendes Majestæt Dronningen fortsatte:

- Nogle af os har måske set dem på museet i Paris, og ellers har vi set dem i bøger. Men nu er de her. I virkeligheden. Og det er en stor fornøjelse at se udstillingen realiseret.

Dronningen var ked af, at hun ikke fik mulighed for at se udstillingen sidste sommer på Musée Marmottan Monet i Paris på grund af pandemien. Til gengæld kunne hun fortælle, at prinsesse Marie, der åbnede udstillingen i Paris, var meget imponeret.

Efter Hendes Majestæt Dronningen havde erklæret udstillingen åben, var der reception for de indbudte gæster og mulighed for at se udstillingen. Og der er slet ingen tvivl om, at det helt store trækplaster på denne eftermiddag i Skagen var Monets "Impression, Soleil Levant", som hænger for sig selv på endevæggen i det ene udstillingsrum. Her stimlede gæsterne sammen om mesterværket, og mobilerne knipsede billeder af udstillingens "rock star", som kultur- og presseråd ved den danske ambassade i Paris, Klaus Ib Jørgensen, kalder maleriet.

- Jeg må sige, at det er dybt bevægende for mig at se et billede, som er en af jordklodens mest berømte billeder, hænge her i Skagen. Og for mig er det på en måde også et punktum. Jeg har været som en flue på væggen i de tre år, hvor de her kunstinstitutioner fra Frankrig og Danmark har samarbejdet. Og det har været et virkelig dybt samarbejde og meget seriøs forskning, siger kulturråden om det tre-årige forskningsbaserede samarbejde mellem Musée Marmottan Monet i Paris og Skagens Kunstmuseer.

Samarbejdet har succesfuldt introduceret Krøyer for det franske publikum med udstillingen "L’heure Bleue de Peder Severin Krøyer" på Musée Marmottan Monet i 2021 og har tilvejebragt interessant ny forskning, blandt andet i forhold til synet på Krøyer og hans franske forbindelser og på den nordiske tilstedeværelse i Paris.

Chefkurator ved Musee Marmottan Monet, Marianne Mathieu, var naturligvis også med ved åbningen af udstillingen i Skagen.

- Når jeg kigger på væggen med Monets mesterværk her på Skagens Museum, så ser jeg Skagen, siger Marianne Mathieu og uddyber den lidt overraskende melding med historien om dengang hun i sin tid blev ansat på Musée Marmottan Monet og forsøgte at finde ud af, hvor på havnen i Le Havre, at billedet var malet.

Det gjorde hun blandt andet for at finde ud af, om der på billedet er tale om en solopgang eller en solnedgang, hvilket har været diskuteret næsten lige så længe, som billedet har eksisteret.

- Men det gik op for mig undervejs, at det ikke var vigtigt. Når du ser på det her billede, som forestiller en havn i tåge, så kan det godt være, at det er Le Havre, men det kan også være alle mulige andre steder. Det er derfor billedet hedder "Impression". Indtryk. Det er indtrykket, der er vigtigt og ikke alt muligt andet. Så når billedet hænger her, og jeg ser det her, så ser jeg Skagen.

"Krøyer og Paris – franske forbindelser og nordiske toner" kan opleves på Skagens Museum fra 13. maj til 18. september. Monets mesterværk Impression, Soleil Levant kan dog kun opleves frem til og med 4. juli.

Den daglige åbningstid er udvidet i hele perioden fra kl. 9:00-19:00 for at tilgodese et forventet større publikum.

På billedet ses fra venstre Mette Harbo Lehmann, museumsinspektør, Skagens Kunstmuseer, Érik Desmazières, direktør, Musée Marmottan Monet, Dominique Lobstein, kunsthistoriker, Musée Marmottan Monet, Birgit S. Hansen, borgmester, Frederikshavn Kommune, Marianne Mathieu, chefkurator, Musée Marmottan Monet, Lisette Vind Ebbesen, direktør, Skagens Kunstmuseer, Hendes Majestæt Dronningen. 

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

Kommentarer

 

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close