Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
18.06.2021 | Af: Michael Frederiksen

Efter afsløringer: Vejnavn skal muligvis ændres

Frederikshavn Kommune vil spørge beboerne på Tage Mortensens Vej, om de ønsker et nyt vejnavn.
Frederikshavn Kommune vil spørge beboerne på Tage Mortensens Vej i Frederikshavn, om de ønsker et nyt navn til deres vej. Det sker i kølvandet på afsløringer i Ekstra Bladet om frederikshavneren Tage Mortensen, som i mere end 35 år var chefdirigent for DR Pigekoret. 

 

Tidligere medlemmer af DR Pigekoret står frem og beretter om uønskede befamlinger, niv i brystvorter, kys og ekstremt sprogbrug.

- Der var en masse voksne mennesker omkring koret, som lukkede deres øjne og deres munde for, hvad der foregik. Der er et stort svigt – det vil jeg sige som tidligere kormedlem, siger operasanger Susanne Elmark til Ekstra Bladet.

Hun er en af flere kvinder, som nu fortæller deres historie. De har ligeledes delt deres oplevelser i forbindelse med en advokatundersøgelse, som DR igangsatte tidligere på året om krænkelserne i DR Pigekoret.


DR's øverste chef, Maria Rørbye Rønn, reagerede onsdag aften på de voldsomme beretninger.

- Det er dybt, dybt beklageligt, og det er ufatteligt trist, at nogen har måttet opleve de ting, der beskrives. Det kan jeg ikke sige tydeligt nok, skrev generaldirektøren på Twitter.

Psykisk terror, seksuelle krænkelser og overgreb var tilsyneladende hverdagen i DR Pigekort under Tage Mortensens ledelse. Dirigenten stoppede i 2000 og døde i 2001, men hans navn lever videre. Frederikshavn Kommune har således hyldet den i disse dage meget udskældte dirigent ved at navngive en vej ved Frydenstrandskolen "Tage Mortensens Vej".

- Om vejen fortsat kan hedde det - efter de afsløringer, der er kommet frem - er under overvejelse. Vejen er en privat fællesvej, det vil sige, at beboerne står for vejen. Kommunen bestemmer dog vejnavn. Jeg mener, det vil være god stil at spørge beboerne på vejen, om vejnavnet skal ændres i denne sammenhæng. Og det vil vi gøre, siger borgmester Birgit S. Hansen til Kanal Frederikshavn.

DR's tidligere generaldirektør Christian S. Nissen har oplyst til Politiken, at Tage Mortensens afgang som dirigent reelt bundede i en fyring efter flere klager fra pigekorsangernes forældre. Det skete i 2000. Ikke desto mindre udnævnte DR ham til æresdirigent.

Signe Kroner begyndte i DR’s Børnekor som 11-årig. Senere fortsatte hun i DR Pigekoret under Tage Mortensens ledelse. Hun har frygtelige minder fra den tid, blandt andet fra en tur til Nordjylland med koret i 1994. Hun var kun 15 år, da Tage Mortensen rørte hende på en intim måde og kyssede hende på munden flere gange.

- Jeg er fuldstændig chokeret. Jeg har aldrig prøvet sådan noget før. Det var så mærkeligt, fordi de her forskellige voksne, som var med, befandt sig i samme rum, og de gjorde ikke noget som helst. En af mine kor-veninder, som så, at jeg ikke så særlig glad ud, rev mig op fra sofaen. Vi gik ud af lokalet, forklarer Signe Kroner til Ekstra Bladet.

Kirsten Nybye fortæller, at Tage Mortensen brugte seksualiserede ord, når han talte for.

- "Sperm, tre, fire, så synger vi", kunne han finde på at sige, eller "min mund er fuld af sæd". Det var et rædselsregime. Det var psykisk vold og mobning. Han var så ond, at du tror, det er løgn, siger Kirsten Nybye til Ekstra Bladet.

Den anerkendte operasangerinde Susanne Elmark ser tilbage på sin tid i DR Pigekoret under Tage Mortensens ledelse med gru.

- Når vi stod klar på scenen inden en koncert, så kunne han finde på at hviske: "Sæd! Og jeg har bukserne fulde af det!", fortæller hun til avisen.

Hun blev ifølge efter udsagn frosset ud, da hun sammen med flere andre krævede, at Tage Mortensen stoppede med at befamle pigerne.

- Jeg blev lagt totalt på is. Jeg var indtil da én af hovedsolisterne, men fik derefter fjernet alle mine soli. Halvandet år efter stoppede jeg i koret efter i halvandet år totalt at være blevet ignoreret af Tage Mortensen, husker Susanne Elmark.

Tage Mortensen overtog i 60'erne ledelsen af Frederikshavn Musikskoles Børnekor, som han udviklede til en nordjysk udgave af DR's Pigekor. I slutningen af 60'erne var han både  gymnasielærer i Frederikshavn og dirigent for DR Pigekoret og Nordjysk Pigekor i Frederikshavn. Han blev dog hurtigt nødt til at vælge, og arbejdet i DR trak mest.


 

BillederTilføj billede


FOTO: Kanal Frederikshavn

FOTO: Kanal Frederikshavn

FOTO: Kanal Frederikshavn

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close