Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
14.11.2021 | Af: DEBAT-INDLÆG

Et fundament for landsbyernes fremtid

Jørgen Engbjerg (V): - Vi skal værne om kommunens mange oplandsbyer, og det liv der er i dem.
Byrådskandidat Jørgen Engbjerg (V) har skrevet dette indlæg: Fundamentet til en ny indkøbsmulighed i Voerså står nu klar. Butikken åbner som planlagt i 2. kvartal 2022. Dette er mere end et fundament til en ny butik, det er et fundament for landsbyernes fremtid.

 

Det er afgørende, at vi bevarer en fremtid for kommunens landsbyer. Det skal være attraktivt at bosættes sig i en landsby, og at der skal være fokus på udvikling i hele kommunen - ikke kun i de større byer. Vi skal værne om kommunens mange oplandsbyer, og det liv der er i dem.

Øget bosætning i oplandsbyerne er med til at understøtte eksisterende pasningstilbud og skoler samt styrke hele foreningslivet med nye frivillige.

Vi har tidligere forespurgt kommunen om at genoptage sidste års kampagne med køb af billige byggegrunde i landsbyerne, for at tiltrække nye mennesker til landsbyerne. Svaret fra kommunen var desværre, at dette ikke var en mulighed, hvilket vi undres over, når der er gang i byggebranchen - og vi tænker, at folk havde mere fokus på Covid-19 end på at bygge nye huse sidste år.

Med en ny indkøbsmulighed bliver der bedre faciliteter for beboere og turister med pakkeshop, medicinudlevering, delikatesse- og bagerudsalg. Derudover bliver der bygget et cafémiljø, som har til formål at understøtte foreningslivet og bidrage med sundhedsfremmende tiltag i området. Caféen bliver et centralt samlingssted for personer i alle aldre, og et sted hvor fællesskaber mødes.

Butikken forventes at skabe 15-20 nye arbejdspladser i form af fuldtidsansættelser, og mindre jobs som studiejobs til unge, samt skåne- og fleksjobs til personer, der ikke kan arbejde på fuld tid. Dermed bliver det en af de største private arbejdspladser i området.

Den nye indkøbsmulighed forventes at øge turismen i området, da gæstesejlere og overnattende autocampere forlænger deres ophold, og belægningsprocenten på udlejning af feriehuse vil stige, hvilket var en af grundene til at Sol og Strand kom med som partner i projektet.

Derudover ser vi allerede en direkte afledt effekt af butiksprojektet i form af en kortere liggetid på hussalg samt udstykning af nye byggegrunde og nybyggeri.

Butiksprojektet er et samarbejde mellem beboere, sommerhusejere, lokale virksomheder og Dagrofa, som via sponsorater og salg af anparter har indsamlet over 2,5 mio kr. Nordjyske Bank er med et byggelån med til at sikre gennemførslen af byggeriet. Det samlede byggeri af Min købmand koster 10 mio kr.

Generelt bliver der gjort for lidt for landsbyerne – og der bliver gjort endnu mindre for iværksættere som os bag butiksprojektet. Hvis man kigger på statistikker over nystartede virksomheder pr. indbygger har Frederikshavn Kommune længe haltet langt efter – i 2020 lå Frederikshavn Kommune på en sørgelige 94. plads ud af 98 kommuner. Det er ikke godt nok, når vi bor i en kommune med en af Danmarks mest kendte iværksættere og medlem af Løvens Hule. Det skal der ændres på!

Det skal nævnes, at vi har modtaget en varm velkomst fra Erhvervshus Nord og Sæby Erhvervsforening, som har givet en uvurderlig støtte og hjælp i forhold til butiksprojektet.

Butikkens første "Ja tak tilbud" bliver derfor et ”Ja tak til mere udvikling i landsbyerne i vores kommune”.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Privat

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close