Gå til hoved-indhold
22 juli. 2022

Færre alvorlige sager for unge fritidsjobbere

 • 1 af 2
  FOTO: Presse
 • 2 af 2
  - Det er vores fornemmelse, at arbejdsgiverne generelt er blevet mere bevidste om at passe bedre på de unge, siger Ida Bang Jensen.
Af: Kanal Frederikshavn

Tunge løft, for få og for korte pauser, rod i lønnen og manglende løn under sygdom er nogle af de konkrete sager, Jobpatruljen er stødt på under sommerens rundtur til unge fritidsjobbere i Nordjylland. Selv om antallet af rigtig grimme sager er faldet, oplever hver femte unge stadig problemer på jobbet.

En 17-årig medarbejder i et supermarked i Mariagerfjord Kommune løfter 20 kilo flere gange om dagen, selv om det maksimalt tilladte er løft på 12 kilo, når en ung under 18 år er på arbejde.

En 15-årig medarbejder i et supermarked i Hjørring Kommune har kun pauser på maksimalt 15 minutter, uanset hvor lang arbejdsdagen er, selv om reglerne siger, at man har krav på en halv times pause efter 4,5 timers vagt.

En 16-årig fritidsjobber i detailhandlen et sted i Frederikshavn Kommune får ingen lønsedler, men skriver selv sine timer ned. Hun har heller ingen kontrakt og ved ikke, hvad hun tjener i timeløn.

Det er nogle af de dugfriske eksempler på overtrædelser af love og regler i forbindelse med unges fritidsjob, som Jobpatruljen i år er stødt på i Nordjylland.

Mange unge benytter de ledige timer i sommerferien til at tjene en ekstra skilling og giver den gerne en skalle, når de passer deres fritidsjob i sommerlandets butikker og restauranter. Men med flere unge i fritidsjob stiger også risikoen for, at noget kan gå galt.

Derfor tager fagbevægelsens sommerkampagne Jobpatruljen hvert år rundt i det danske sommerland for at møde de unge og deres arbejdsgivere og informere dem om rettigheder og pligter på arbejdsmarkedet. Det har Jobpatruljen gjort siden 1979. Alligevel møder de hvert år mange unge, der ikke kender til de regler, der gælder, og ofte er arbejdsgiverne heller ikke klædt helt godt på i regeljunglen.

Færre alvorlige sager

Tidligere år har Jobpatruljen i Nordjylland mødt bl.a. en ung medarbejder, der var blevet forbrændt af friture på jobbet uden at få lægehjælp. Andre typiske sager har handlet om ungarbejdere, der enten løfter eller skubber mere end tilladt, arbejder alene, ikke får de pauser, de har krav på, eller mangler at få instruktion i arbejde med maskiner og kemikalier.

I år er Jobpatruljens frivillige aktivister heldigvis ikke stødt på helt så grelle sager på deres tur rundt i Nordjylland. Og meget tyder på, at der er kommet større bevågenhed om de unges arbejdsforhold. I hvert fald er der sket et fald i antallet af sager, der kræver en faglig opfølgning. Hvor det sidste år var hver fjerde unge, der havde problemer på jobbet, er det i år faldet til op mod hver femte. Og i år har det slet ikke været nødvendigt at politianmelde arbejdsgivere for ulovlige forhold.

Unge i høj kurs

Det er en glædelig udvikling, men der er stadig behov for bevågenhed, når det handler om de unge fritidsjobbere, mener Ida Bang Jensen, der er ungdomskonsulent i HK Nordjylland og tovholder for den nordjyske del af Jobpatruljen.

- Det er vores fornemmelse, at arbejdsgiverne generelt er blevet mere bevidste om at passe bedre på de unge, måske fordi der er mere rift om dem, end der har været tidligere. Beskæftigelsen er jo generelt høj, og mange arbejdspladser melder om problemer med at rekruttere den nødvendige arbejdskraft. Et sted mødte vi en arbejdsgiver, der kom med en kommentar om, at han jo havde brug for de unge medarbejdere, så derfor passer han på dem. Vi oplever også, at selv de steder, der ikke har overenskomst, får de unge en forholdsvis god løn. Mange steder ligger de på 70-75 kr. i timen. Det er alt sammen tegn på, at de unges indsats er både nødvendig og værdsat, siger Ida Bang Jensen.

Jobpatruljen i Nordjylland har i år besøgt 614 arbejdspladser og interviewet 253 ungarbejdere.

Blandt disse er der fundet 44 sager, der kræver en faglig opfølgning. Det betyder, at faglige medarbejdere fra 3F og HK, som er de fagforeninger, der står bag Jobpatruljen i Nordjylland, efter sommerferien vil undersøge hvert enkelt tilfælde grundigt for at se, om der er tale om en overtrædelse af regler og lovgivning, der gør, at man skal gå videre med sagerne.

Unge har fordoblet risiko for at komme til skade

 • Jobpatruljen er fagbevægelsens landsdækkende oplysningskampagne overfor 13 til 17-årige med fritidsjob.
 • Jobpatruljen har eksisteret siden 1979, og i Nordjylland er den organiseret af HK og 3F
 • I Nordjylland tager Jobpatruljen i løbet af uge 28 og 29 ud og interviewer unge på arbejdspladser i alle de nordjyske kommuner.
 • I 2022 er Jobpatruljen i Nordjylland stødt på 44 sager, der kræver en faglig opfølgning.
 • Heraf handler de 14 sager om løn og sygdom, 13 sager handler om arbejdsmiljø, 11 om ansættelsesforhold, fire om arbejdstid og to sager handler om alkohol.
 • Unge under 25 år har dobbelt så stor risiko for at komme til skade på arbejdet, som deres ældre kolleger.
 • Hele året vejleder Jobpatruljen børn og unge, deres forældre, arbejdsgivere og lærere via en brevkasse og på Fagbevægelsens Hotline på 8024 1010.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...