Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
21.11.2022 | Af: Kanal Frederikshavn

Flere kvindelige iværksættere – ja tak

Både Europa og Danmark halter gevaldigt bagefter, når det kommer til antallet af kvindelige iværksættere, og det er en rigtig dårlig forretning.

 

"Vi skal have sat skub i udviklingen og skaffet flere investeringer til kvindelige iværksættere", var nogle af budskaberne fra Pernille Weiss, medlem af Europa-Parlamentet for Konservative, da hun lagde vejen forbi Frederikshavn og Erhvervsnetværket Morgenfruerne.

Morgenfruerne – et erhvervsnetværk for kvinder - havde inviteret europaparlamentsmedlem Pernille Weiss til en snak om, hvad der optager Pernille for øjeblikket. Arbejdet i Bruxelles favner bredt i alt fra vand, affaldshåndtering og energieffektivisering til corona og fedmeproblematikken. Men Pernille Weiss er også meget optaget af kvindelige iværksættere – eller nok snarere manglen på samme, og det blev hurtigt samtalens omdrejningspunkt.

For faktum er at Danmark og Europa klarer sig ret dårligt sammenlignet med resten af verden. Andelen af nye danske, kvindelige iværksættere ligger noget under OECD-gennemsnittet, og det er på mange måder et stort problem. Kvindelige iværksættere har en god næse for innovation, fordi de bl.a. ser markedsmuligheder og adresserer behov, som hidtil har været overset af overtallet af mænd i de fleste brancher og blandt investorer. Tilsvarende skaber kvindelige iværksættere mange gange virksomheder, som bidrager positivt til udviklingen af samfundet. De er en kilde til mere vækst og jobskabelse, og det må ikke overses.

- Vi skal have sat skub i udviklingen, ikke mindst for at sikre at Europa stadig kan følge med i den internationale konkurrence. Derfor skal vi have mere fokus på de kvindelige iværksættere og hvordan vi bidrager til, at de har lyst til at lave startup’s og gerne vækste deres virksomheder. VI ved, at et af problemerne er manglende investeringskapital, fordi investorerne og kvinderne ikke finder hinanden. Vi har simpelthen behov for flere kønsbevidste investorer. Heldigvis er flere gode initiativer på vej, sagde Pernille Weiss, som selv har arbejdet for, at EU-kommissionen skal lave et EU-netværk for kønsbevidste investorer.

Rundt om bordet blev der nikket til Pernille Weiss’ pointer, for Morgenfruerne kender til udfordringerne ved at skulle starte virksomhed og værdien af et stærkt netværk med fokus på kvinder. Morgenfruerne har nu eksisteret i 20 år, og blev netop etableret af kvindelige virksomhedsejere med formålet at skabe et forum, hvor medlemmerne kan få ny viden, inspiration, lyst og mod til at arbejde med udfordringerne i deres virksomheder.

Karen Bagge-Nielsen, som er stifter af netværket, bakker op om Pernille Weiss’ ide om kønsbevidste investorer og fokus på, hvad der skal til for at få gjort op med skævvridningen og sikre mere ligestilling på området. Vi hører ofte om pengeinstitutter, der er tilbageholdende med at give lån til kvindelige iværksættere.

- Jeg tror meget, det handler om, at pengeinstitutterne ikke har tilstrækkelig indsigt i de brancher, som kvinder arbejder med og bliver derfor usikre og mere tilbøjelig til at give afslag på et lån, fortæller Karen Bagge-Nielsen.

Inden mødet sluttede, blev Pernille Weiss og Morgenfruerne enige om at næste møde skal have investeringskronerne i fokus, og hvordan flere startups med kun kvindelige stiftere kan få en større andel af kagen. De kun 1,5% af investeringerne skal øges betragteligt de næste par år.

Det blev også aftalt, at Morgenfruernes årlige studietur går til Bruxelles næste efterår for at se, hvor Pernille Weiss bruger det meste af sin tid for blandt andet at kæmpe for dansk erhvervsliv.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Privat

FOTO: Privat

 

Kommentarer

 

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close