Gå til hoved-indhold
29. november 2019 - kl. 05.11

Frederikshavn bedst til at opkvalificere ledige

  • 1 af 2
    FOTO: Presse
  • 2 af 2
    Formand John Karlsson, Arbejdsmarkedsudvalget: - I Frederikshavn Kommune arbejder vi med det mantra, at de, som kan selv, skal selv.
Af: Kanal Frederikshavn

Frederikshavn Kommune er førende på landsplan, når det gælder om at sikre uddannelsesopkvalificering til ledige. Det viser en opgørelse for 2019.

Hvis for eksempel en ledig svejser skal være en attraktiv kandidat til en ny stilling inden for metalindustrien, skal der ofte en opkvalificering til.

Branchen er i løbende udvikling. Nye færdigheder bliver nødvendige, og man må som arbejdsløs ofte et smut tilbage på skolebænken, før man kan få en ny ansættelseskontrakt i hænderne. Og står man i den situation, er man godt hjulpet i Frederikshavn Kommune, som er førende, når det gælder uddannelsesopkvalificering af ledige.

Andelen af forsikrede ledige i Frederikshavn Kommune, der har været omfattet af konkret uddannelsesopkvalificering i år til dato, er godt 17 procent. Til sammenligning var niveauet i samme periode godt ni procent i Nordjylland og knap seks procent på landsplan.

Samme tendens gør sig gældende for kontanthjælpsmodtagerne, hvor godt fem procent af borgerne i Frederikshavn Kommune var omfattet af ordinær uddannelsesopkvalificering, mens tallet for Nordjylland var godt 4,5 procent og på landsplan cirka tre procent.

- Det her er meget gode tal. I Frederikshavn Kommune arbejder vi med det mantra, at de, som kan selv, skal selv. Og det er blandt andet vores opgave at klæde ledige borgere på til at få fodfæste på arbejdsmarkedet og blive selvforsørgende. Uddannelsesopkvalificering er et meget vigtigt værktøj i den proces, fortæller formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Frederikshavn Kommune, John Karlsson (S).

En af forklaringerne på det høje niveau af uddannelsesopkvalificering i Frederikshavn Kommune er det tætte samarbejde mellem Jobcentret og de lokale virksomheder. Jobcentrets Virksomhedsservice har årligt omkring 4000 besøg hos virksomheder, hvor der indsamles data omkring rekrutteringsbehovet nu og i det kommende år.

Besøgene giver mulighed for en generel snak om behovet for medarbejdere til ordinære stillinger såvel som til småjobs. Og de giver anledning til at drøfte mulighederne for at ansætte blandt andet voksenlærlinge for derved at opkvalificere de ledige og sikre dem de færdigheder, virksomhederne efterspørger.

Det nære samarbejde med virksomhederne er altafgørende, hvis man i Frederikshavn Kommune skal beholde sin førerposition, når det gælder opkvalificering.

- Konkret uddannelsesopkvalificering har traditionelt været en "højborg" i Jobcenter Frederikshavn, hvor vi har mange ufaglærte ledige eller ledige med kompetencer inden for områder, hvor der ikke længere er stor efterspørgsel. Ved at have en løbende dialog med arbejdsgiverne bliver vi bedst rustet til at klæde vores borgere på til de opgaver, arbejdsgiverne har til dem, siger John Karlsson.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...