Gå til hoved-indhold
17 november. 2023

Frederikshavn Havn skal igen låne penge og beder kommunen om hjælp

  • 1 af 1
    Stena Oils terminaler er blevet flere hundrede millioner kroner dyrere end forventet og flere år forsinket.
Af: Michael Frederiksen

Der mangler igen penge i kassen i Frederikshavn Havn, som nu beder Frederikshavn Kommune om at stille endnu en garanti for et millionlån. Det afslører TV2 Nord efter at have fået aktindsigt i havnens økonomi. 

Det er bare to måneder siden, at politikerne i Frederikshavn Kommune senest sagde ja til at stille garanti for et lån til Frederikshavn Havn. Dengang skulle havnen bruge 85 millioner kroner. Nu er en ny anmodning om en lånegaranti på vej. For havnen har akut brug for at låne flere penge. Størrelsen forbliver en hemmelighed, indtil byrådet har behandlet anmodningen.

Frederikshavn Havn skal bruge pengene til at sikre, at havnen kan betale regningerne til at få færdiggjort byggeriet af en stor olieterminal til Stena Oil. Et ambitiøst byggeri, som er blevet flere hundrede millioner kroner dyrere end forventet og flere år forsinket.

Aftalen om at bygge det store olieterminalanlæg på havnen i Frederikshavn blev indgået tilbage i 2019 mellem Bladt Industries og Frederikshavn Havn. Ambitionen var at bygge Nordeuropas største olieterminal til skibe. Fra olieterminalen skal der sejles brændstof ud til skibe, som sejler forbi Frederikshavn, ligesom skibe kan lægge til kaj for at bunkre. 

Og Frederikshavn Havn skulle være bunkerleverandøren Stena Oils nye hovedcenter, og en lang række af selskabets aktiviteter i Göteborg skulle flyttes til Frederikshavn. Det er ligeledes ambitionen, at den store olieterminal kan være med til at tiltrække flere fartøjer til havnen, som enten skal serviceres eller hente og laste gods.

Frederikshavn Havn er bygherre på projektet og kommer også til at eje tankanlægget, som Stena Oil lejer. Det betyder, at Frederikshavn Havn frem til nu ikke har haft andet end udgifter til anlægget på grund af tre års forsinkelse på projektet. Først i onsdags er olieterminalen langt om længe overdraget til Stena Oil, som nu kan tage terminalen i brug og dermed sikre indtægter til Frederikshavn Havn.

- Der er ingen vej tilbage, for vi skal have terminalen bygget færdig. Det betyder likvididteten er presset, men vi har sammen med havnens ledelse en plan, siger borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen (S), til TV2 Nord.

Den plan indebærer blandt andet, at havnen igen er tvunget til at bede Frederikshavn Kommune om en garanti for et nyt millionlån, da man i dag ikke har penge i kassen til at betale regningerne for færdiggørelsen af olieterminalen.

Frederikshavn Kommune, som ejer den kommunale selvstyrehavn, er dermed endnu en gang nødt til at kautionere for lån til havnen. Havnen har i dag en gæld på omkring 1,5 milliarder kroner.

Ifølge borgmesteren er en ny lånegaranti fra Frederikshavn Kommune en nødvendighed.

- Det skal man, for ellers bliver olieterminalen ikke bygget færdig, og så kan vi ikke servicere den kunde, som har bedt om, at vi bygger den her olieterminal. Vi kan jo ikke efterlade olieterminalen som et dødsbo, som den så ville være, ligesom vi så heller ikke ville kunne tjene penge på den, siger Birgt S. Hanen.

Byrådsmedlem Jens Borup er kritisk - læs mere på TV2 Nord.

Hverken Frederikshavn Havns direktør, Mikkel Seedorff Sørensen eller den tidligere bestyrelsesformand Bo Uggerhøj har ønsket at stille op til interview om havnens økonomi, skriver TV2 Nord.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...