Gå til hoved-indhold
25. oktober 2014 - kl. 17.10

Frederikshavn i 1970'erne - i ord, toner og billeder

  • 1 af 2
    FOTO: Erik S. Christensen
  • 2 af 2
    På luftbilledet fra 1970'erne ses nogle af de store ændringer, byen gennemgik i perioden. Til venstre ses det nye rådhus. Banegården med alle pakhusene ligger der endnu. Se hele billedet under artiklen.
Af: Erik S. Christensen

Kom og hør om Frederikshavns historie i 1970’erne og syng med på tidens populære melodier. Det sker søndag 9. november kl. 15.30 i Riddersalen på Bangsbo Museum.

En fremmed kom til byen - og vupti var han borgmester. Hans navn var Villy Christensen, som fra 1970 til 1986 styrede han Frederikshavn med fast hånd sammen med sin viceborgmester, Knud Uggerhøj. På papiret var de politiske modstandere, men de havde et fortrinligt samarbejde, og hvis de to var enige, blev tingene lavet. I den lokale jargon talte man om 2-mandsdiktaturet.

Men det gik stærkt i 1970’erne. Det ene store byggeri efter det andet blev sat i gang. Vigtigst var nok, at byen i 1977 fik et nyt rådhus. Det lå klods op af banegården, som man allerede - efter årtiers overvejelser - havde vedtaget at flytte ned i nærheden af havnen. Banegårdsflytningen medførte til gengæld, at den ældste del af Fladstrand - Fiskerklyngen - blev skåret midt over og mistede forbindelsen til havet.

Krudttårnet lå oprindelig på et lille næs ved stranden, men med byens og havnens udvikling var det blevet lukket helt inde af værftets store bygninger. I 1974 krævede byens vigtigste arbejdsplads mere plads, og derfor løftede man denne 300 år gamle og 4.500 tons tunge fredede bygning op på skinner og skubbede det 270 meter op mod byen, hvor det kom til at ligge som nabo til banegården, da denne flyttedes i 1979.

1970’erne var også årtiet, hvor FfI fik sin anden storhedstid og rykkede op i 1. division igen, og da ishockeyhallen stod færdig i 1970, begyndte klubbens hold at gøre sig gældende i de bedste rækker. De gyldne Løver blev landskendte med sangene ”Hjemmebrænderiet”, ”Ved Hawet” og ”Jeg er ikke som de andre”.

Alt dette - og meget mere - kan man høre om ved arrangementet, hvor der vil fortælling og lysbilleder fra periodens Frederikshavn krydret med nogle af tidens mest populære sange og melodier. Og naturligvis er der lagt op til, at publikum også i år får lejlighed til at røre stemmerne.

Igen i år er det Hans Ulrik Vadmann og Thorkild Vejen, der i samarbejde med Hardy Jespersen og Erik Christensen står for arrangementet. Helle Søndergaard vil lade sin dejlige røst lyde.

Billetter kan reserveres på 9842 3111. Prisen for entre, incl. kaffe og kage, er 75 kroner. Alle er velkomne.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...