Gå til hoved-indhold
22. september 2022 - kl. 09.09

Håber inderligt, at det lykkes at lappe hullet

  • 1 af 2
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 2
Af: Kanal Frederikshavn

Niels Østergaard, Frederikshavn, har skrevet dette indlæg: Som det fremgår af diverse indlæg, er det med stor glæde, at byrådet fik vedtaget budgettet for de næste fire år. Og selvfølgelig har udfordringerne stået i kø i forhold til at få enderne til at nå sammen. Dog fik alle lidt mærkesager med, så tilfredsheden er stor. Den historie har vi hørt før.

Men med lukningen af budgettet står adskillige spørgsmål ubesvarede i luften. Især fra den rodebutik Kultur- og Fritidsudvalget har udviklet sig til. Jeg behøver ikke at træde i at i bestræbelserne på at redde sine egne fra at bidrage til de besparelser som ekstraudgifterne fra Børne- og Ungdomsudvalget har udløst hos andre udvalg, har Kultur- og Fritidsudvalget efterladt flere rygende huller i vores virkelighed i de kommende år.

Det største hul lige nu er uden tvivl lukningen af de Lokalhistoriske arkiver. De umiddelbare konsekvenser for historieinteresserede er så glimrende beskrevet af andre her på siden. Men jeg vil henlede opmærksomheden på, at interessen for lokalhistorie ikke kun er begrænset til medlemmerne af de lokalhistoriske foreninger. Den folkelige interesse er stor. Der findes utallige steder på diverse sociale platforme med billeder fra "gamle dage". Godt besøgte og flittigt kommenterede. Lad mig i flæng nævne Frederikshavner Nostalgi, Gamle Skagen Billeder og Nostalgi, Skagen i gamle dage, Gamle Sæby Billeder etc. For ikke at glemme de mange lokalhistoriske bøger som vi er beriget med. Den fælles hukommelse er vigtig for mange. At kende til fortiden er en væsentlig hjælp til at forstå nutiden, og vigtigt for at sætte kursen for fremtiden.

Men det er ikke kun vores bevidsthed, at den fælles hukommelse er vigtig. En lokal-hukommelse har også betydning for vores erhvervsliv. Helt banalt: Arbejder man med bygningsbevaring og restaurering, er det vigtigt, at der kan findes gammelt materiale omkring de bygninger, man arbejder med. Der kan også være diverse tvister, som kræver afgørelser med udgangspunkt i gamle aftaler og rettigheder.

Det var det banale. Vi bor i en landsdel, hvor turisterhvervet har stor betydning. Og ser man på antallet af overnatninger de sidste fem år, er det ikke en prangende udvikling Frederikshavn kommune kan præstere (+4% fra 1.412.825 til 1.470.348 Ifølge VisitDenmark). Vi har pæn natur, gode strande osv. Men det er ikke nok, hvis vi skal have mere omsætning ud af de besøgende, og flere af dem.

Set herfra er vi nødt til at arbejde meget mere med oplevelser: Der skal være mere at se og opdage. Flere fortællinger! Tænk på, hvad I selv søger på ferier: Spændende og autentiske oplevelser! Kort sagt så skal vi øse flere fortællinger op af den lokale skattekiste. Tiden og folk forandrer sig, og dermed også hvad der er interessant. Det som kan forekomme at være en lidt småkedelig nutidshistorie, kan være umådeligt interessant for besøgende om 15 år. Så skattekisten skal løbende tankes med nyt materiale.

De lokalhistoriske arkiver er rige på potentielle historier til den fremtidige turistbranche. Og her er det vigtigt at forstå, at det ikke kun er det fysiske materiale, der er et aktiv på arkiverne. Det er de folk, som er tilknyttet dem absolut også! Der er en kæmpe viden om områdets historie hos arkivarerne. Så at tale om at fortsætte arkiverne uden dem vil være hovedløst!

Bliver det her lidt abstrakt? Næh. Lad mig tage et par eksempler: Tordenskioldsdagene. Her har de lokale arkiver spillet en stor rolle i historieforsyningen. Det har givet historiske spil med troværdige fortællinger, som titusindvis af tilskuere har nydt igennem årene.

Eller et fra min egen verden: I 2018 ville vi, der har arbejdet med Eventteknikeruddannelsen, i anledningen af købstadsjubilæet, gerne give noget tilbage til Frederikshavn by. Som en jubilæumsgave og en tak for byens meget velvillige indstilling igennem de ti år vi havde eksisteret på det tidspunkt. Cloostårnet havde det rette potentiale til de ideer, vi havde. Og for at få show og fortælling til at gå op i en højere enhed skulle tårnets historie selvfølgelig integreres. Hvor fandt vi den? På det lokale arkiv, hvor arkivaren meget hurtigt fandt billedmateriale, baggrundsstof og data til os. Det blev til en stor-skala historiefortælling som over 6000 besøgende havde stor fornøjelse af.

Og jeg kunne finde flere eksempler.

Jeg kan godt forstå, hvorfor Kystmuseet har valgt at frasige sig arkivdriften. Med de politiske udmeldinger om øget egenfinansiering må der jo ses kynisk på, hvor det kan lade sig gøre: På udstillingsområdet, hvor der er mulighed for entreindtægter, og hvor det er lettere at få sponsorer tilknyttet. Så de agerer som ønsket fra Kultur- og Fritidsudvalget og byens borgmester.

Stor ros til Kurt Kirkedal for at ville tage fat på problemet og få lappet hullet. Som jo kan være ganske stort! Jeg håber så inderligt, at det lykkes! Inden næste hul melder sig…

Og så en meget større bekymring: Besparelsen med baggrund i budgetoverskridelsen hos Børne- og Ungdomsudvalget fremskrives de næste fire år. Regner byrådet med, at mistrivslen hos kommunens børn og unge er blevet en kronisk tilstand?

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...