Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
16.12.2021 | Af: SPONSORERET INDHOLD

Har I husket ejeraftalen? Den forebygger konflikter

En ejeraftale kan forebygge konflikter i jeres indbyrdes samarbejde i selskabet.

 

Artiklen er sponsoreret af Selskabsret.dk

Når I er flere, der stifter et selskab sammen, er det vigtigt, at I får indgået en ejeraftalte hurtigst muligt i forløbet. Det er ikke ualmindeligt, at der med tiden opstår ejertvister. Disse kan få gruelige konsekvenser, både økonomiske og sociale.

En ejeraftale sætter rammerne for det indbyrdes samarbejde i selskabet og kan derved forebygge de konflikter, der måtte opstå. Ejeraftalen bør derfor tage stilling til, hvordan en ejertvist skal løses. Ejeraftalen kan blandt andet indeholde vedtagelser angående selskabets kapitalgrundlag, særeje, kunde- og konkurrenceklausuler, samt hvad der skal ske, hvis en af ejerne går konkurs eller dør.

Husk – det er nemmest at tage stilling til, hvordan eventuelle konflikter skal løses, imens man er på bølgelængde, end når bølgerne går højest.

Lovgivningen hjælper jer ikke
Selskabsloven regulerer kun forholdet mellem selskabet og jer ejere. Det betyder også, at det indbyrdes forhold mellem jer er ulovreguleret. Det stiller krav til jer selskabsejere om selv at løse konflikter og opnå enighed om selskabsdriften.

Det er anbefalelsesværdigt, at I allerede ved stiftelsen af selskabet får indgået en ejeraftale. En ejeraftale vil herefter være juridisk bindende mellem jer selskabsejere.

Derfor er en ejeraftale så vigtig
Når der ikke foreligger en ejeraftale, risikerer I, at ejertvister ender i en deadlock-situation. Det indebærer navnlig, at ingen af jer kapitalejere kan få indfriet jeres ønsker til selskabsstrategien, idet selskabet bliver handlingslammet. Det kan få skadelige konsekvenser for jeres selskabs værdi. En ejeraftale kan imidlertid regulere, hvordan deadlock-situationer løses.

Det er vigtigt at være klar over, at selskabsloven ikke nærmere definerer deadlock-sitationer. Desuden er der ej heller i selskabsloven angivet, hvordan sådan ejertvist løses. Derimod er det bestemt i selskabsloven, at stemmelighed bevirker, at et forslag, som på generalforsamlingen kræver simpelt flertal, bortfalder. Ved stemmelighed ved personvalg, skal valget afgøres ved lodtrækning, medmindre andet fremgår af vedtægterne.

Såfremt I har stiftet et A/S eller ApS, der er underlagt jeres fælles kontrol, vil det således være vigtigt, at jeres ejeraftale nærmere regulere, hvordan en deadlock-situation skal løses. Husk på i denne sammenhæng, at alle selskaber er forskellige, og det samme er i ejere. Det betyder også, at den rigtige løsning i ét selskab, ikke nødvendigvis er den rigtige løsning i et andet selskab. Det er derfor altafgørende, at I imødekommer hinandens behøv og derved sikrer jer, at eventuelle konflikter bliver løst så ”lykkeligt” som muligt.

Du bør, som læser, ikke lade artiklen stå alene i forhold til konkrete, juridiske problemer, men derimod søge individuel rådgivning i form af at konsultere en advokat. Vær også opmærksom på, at artiklen kan være forældet, også efter ganske kort tid f.eks. på grund af praksisændringer eller på grund af ændret lovgivning.

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close