Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
15.10.2021 | Af: DEBAT-INDLÆG

Havneudvidelse skal ikke ødelægge Hirsholmene

Byrådskandidat Kjeld Rye (NB) har skrevet dette indlæg: Deltog i et interessant møde og paneldebat med erhverv og politikerne på min gamle arbejdsplads Ørskov, hvor jeg fik svendebrev som skibsbygger i 1984.

 

Må sige at jeg er lidt stolt over at se hvor godt det er gået for værftet. Det er dygtige folk familien Ørskov. Der kom mange gode oplæg på mødet fra Chrisfish, Roblon, Orskov og Destination Nord. Bla. blev der nævnt en 3 udvidelse af havnen, der var på tegnebrættet. Det var der opbakning til fra partierne til udvidelsen, hvis der var et konkret behov, og det havde betydning for udvikling af byen.

"Det var der", dikterede Borgmesteren med både hævet finger og stemme, og pointerede også meget kraftigt, at kommunen skulle være i udvikling, og at de store havvindmøller ved Hirsholmene også kom, for var hun Borgmester skrev hun under på både havneudvidelse og møller, sådan var det. Mette Hesberg Hardam fra Venstre påpegede, at forleden på mødet i Strandby lovede Borgmesteren også en havn.

Men er der brug for udvidelse af havnen for at byen kan udvikle sig erhvervsmæssigt, skal det være en mulighed, det går jeg også selv ind for. Udvidelsen skal bare ikke gå i den nordlige retning, og derved ødelægge området og udsigten til vores Ø-gruppe. Hirsholmene og Deget.

De store havvindmøller som Borgmesteren gerne ser komme, må gerne komme så langt ude at de ikke ødelægger dyreliv, udsyn og natur.

Det kan godt være Borgmesteren ikke føler noget for vores Ø-gruppe og udsigten fra byen til Hirsholmene, hun har nok ikke kunnet se det dejlige syn fra Volstrup. Men det er vi mange fra Frederikshavn og de andre kystbyer der har, mange sejlere besøger også Hirsholmene i løbet af året, så bevar endelig det uvurderlige naturområde.

Jeg spurgte om der var foretaget en miljøundersøgelse af, hvorfor der næsten ikke var flere bundfisk tilbage udfor kommunen, faktisk fra Sæby til Skagen.

Borgmesteren svarede at det var statens opgave.

Det forstår jeg ikke for hun sidder som formand for teknik og miljø i KL, og vi har et plan og miljøudvalg i byrådet også. Så kommunen må vel have et ansvar for miljøet. Det stod i hvert fald som et punkt på mødets dagsorden.

Søren Visti fra SF var også inde på problemet med manglende bundliv ved kommunens kyster. Men Karl Erik Slynge kunne berolige alle med at Trigon lige netop havde underskrevet en kontrakt om at etablere Danmarks største rensningsanlæg i Skagen.

Nu er det sådan at skal man fange rødspætter skal man nord for Skagen, der er problemet ikke så stort med manglende bundfisk som ud for Frederikshavn (Rødspættebyen). Men rensningsanlægget hilser jeg da velkommen.

Tonny fra Destination Nord var i sit oplæg inde på at der skulle ske noget, hvis Frederikshavn skulle op på niveau for at blive en by der kunne tiltrække turisme og nye borgere og derved også nye erhverv.

Jeg spurgte vores Borgmester om kommunen ikke involverede sig for lidt i bylivet, for det var kun i den ende af gågaden, hvor Handelstandforeningen havde medlemmer, der skete noget. Nordre ende er jo næsten død.. og Søndergade er jo også kun mørk og tom, men det kom der ikke svar på. Ganske vist er der kommet en flot Rådhusplads med skaterbane, legeplads og grønne områder samt en ny gågade.

Der mangler bare ”invitationen” i form af længere åbningstider, flere udendørs siddepladser med Caféliv og underholdning.

Her kunne kommunen godt bakke mere op økonomisk.

Andre byer i kommunen, Strandby, Sæby, Ålbæk, Skagen mm. har givet Frederikshavn baghjul, både i form af økonomiske tilskud og events.

Kommunen henviser til mange tilskud der kan søges til kultur/ events mm, men det er svært lige netop i Frederikshavn at få del i dem.

Og økonomi er desværre en grundsten for at kunne udvikle nyt. Er den ikke der, løber mange gode ideer ud i sandet.

Jeg benyttede derfor chancen, da Karl Erik Slynge sad med ved mødet til at spørge om, når han nu var i gang med at bygge på værkergrunden, om så han ikke kunne bygge 4-6 små boder til Julemarked på rådhuspladsen. Jeg havde nemlig netop fået afslag på en ansøgning om 10.000 dertil. Men desværre, svaret var, at han kun byggede på egen jord, så tilbage til 0 igen.

Det hele hænger jo sammen i den sidste ende. Erhverv, handelsliv, åbningstider, uddannelse, underholdning, skoler, institutioner, parkeringsmuligheder, kommunale tilbud osv. skal være på plads for at skabe bosætning, turisme og arbejdskraft.

Vi har Arena Nord og vores velfungerende havn.

Men ikke meget der trækker i vores midtby, så de fleste kører ovenom, eller nedenom.

Bymidten vægter ikke nok for besøg fra.

Krydstogtsgæster og andre turister fortsætter til Ålborg og Sæby.

De måtte gerne lægge lidt kroner i Frederikshavn også.

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close