Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
01.04.2020 | Af: Michael Frederiksen

Hug til foreningsstøtte: Kræver kraftig justering

FUF-formand Henrik Carlsen: - Mange har tidligere set misundeligt til vore støtteordninger og faciliteter i Frederikshavn Kommune, men man må i den grad sige, at de tider bestemt er forbi.
Der kommer til at ske flere ændringer i Frederikshavn Kommunes helt nye støtteordning til foreninger, klubber og spejdergrupper.


 

Sådan lyder det både fra Idrætssamvirket Frederikshavn Kommune (IS) og Frederikshavn Ungdoms Fællesråd (FUF).

- Det er komplekst, og jeg er sikker på, der skal en kraftig justering til. Derfor vil jeg heller ikke løbe af posten i Folkeoplysningsudvalget, før der er kommet ro på ordningen, og jeg kan se mig selv og foreningslivet i øjnene - trods de politiske mangeårige reduktioner på området, siger FUF's formand, Henrik Carlsen.

Frederikshavnerordningen er afløst af en ny støtteordning, som en del klubber allerede klager over. "Ordet makværk er for mildt et udtryk", siger Peter Laigaard, nyvalgt formand i FfI Håndbold.

Kanal Frederikshavn har tidligere fortalt, at IF Skjold Sæby mister næsten 260.000 kroner årligt, FfI Fodbold frygter en reducering på 450.000 kroner, FfI Håndbold vinker farvel til 200.000 kroner, og især golf- og rideklubber rammes hårdt. Men også andre klubber ømmer sig, blandt andet Frederikshavn Skøjteforening.

- Der er sket meget, og efter kommunesammenlægningen er det desværre ikke til det bedre for fritidsorganisationerne i Frederikshavn Kommune, mener Henrik Carlsen.

Tommy Thomsen er formand for IS. Han ønsker ikke at udtale sig om sagen til Kanal Frederikshavn, men i en mail til IS-medlemmerne skriver han:

"Når forvaltningen får det nødvendige overblik over, hvor meget der skal udbetales til de forskellige formål, ønsker IS en evaluering af den nye Folkeoplysningsordning. Ud fra flere af foreningernes udmeldinger om deres økonomiske situation er der noget, der tyder på, at ordningen samlet set giver "overskud", og at livremmen måske er blevet strammet for meget over for foreningerne!"

Henrik Carlsen forstår godt, at mange er nervøse og ikke kan se sig selv overleve.

- I FUF har vi bedt om konsekvensberegninger. Det er ikke forelagt os, og de store ændringer er jo politiske valg. Kultur- og Fritidsudvalget har overtaget en del af det, folkeoplysningen tidligere var kompetenceudvalg for. Ikke alt er vores kop te, specielt ikke manglende tilskud til udearealer og diverse puljeordninger, som det er svært at budgettere efter. Men FUF har ikke flertal, og i et demokrati må vi bøje os og solidarisk bakke op. Vi har ikke været enige med Idrætssamvirket i alt og bestemt heller ikke altid med det politiske flertal, udtaler Henrik Carlsen.

Han er opmærksom på, at flere større klubber står til at miste mange penge, men FUF-formanden pointerer, at den nye støtteordning også gør ondt i flere mindre byer.

- Ulykken er lige så stor, når man som lille forening i en landsby, hvor der ikke bare findes 100 nye børn som medlemmer, får reduceret sit tilskud fra 50.000 til 15.000 kroner. Men det er vigtigt, at vi har et samlet overblik og ikke bare begynder at love penge ud i panik. For eksempel har alle, der bruger haller, jo fået et betragteligt løft, og de, der har fodboldbaner, får fortsat disse vedligeholdt for kommunale midler - modsat de, som benytter andre udearealer til deres idræt - eksempelvis tennis, orienteringsløbere, ridebaner, golfbaner og motorsport med flere, bemærker Henrik Carlsen.

FUF-formanden, som efter 30 år på posten, har meldt sin afgang på det repræsentantskabsmøde, der er blevet udsat på grund af COVID-19, beklager i det hele taget udviklingen i landets nordligste kommune.

- I Frederikshavn Kommune har forenings- og fritidsliv altid været prioriteret meget højt, og mange har tidligere set misundeligt til vore støtteordninger og faciliteter, men man må i den grad sige, at de tider bestemt er forbi. Mange andre danske kommuner investerer massivt i folks sundhed og fritid sammen med foreningslivet, lyder det misundeligt fra Henrik Carlsen.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Jesper Christiansen, TV2 Nord

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close