Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
07.07.2020 | Af: Kanal Frederikshavn

Hundredevis af sejlere forsvundet fra Østerby

Der er tomt i havnen i Østerby, hvor svenskerne mangler. Foto: Hans-Christian Lauritzen, TV2 Nord
På Læsø lider Østerby Havn lige nu hårdt på grund af COVID-19. Selv om der er masser af turister på øen, er der fortsat lukket for de svenskere, der normalt udgør langt størstedelen af lystbådene i havnen. Både de erhvervsdrivende og havnen taber store beløb hver eneste dag.

 

- Normalt på denne tid af året ligger der op mod 180 både i havnen. Nu er der bare 22. Det er jo en tragisk situation, siger havnefogeden i Østerby, Kurt Kiel Nielsen, til TV2 Nord.

Det er svenskerne, der mangler. 65 til 70 procent af bådene i Østerby Havn plejer at komme fra Sverige, der ligger blot 23 sømil væk væk. Nu bliver svenskerne holdt hjemme på grund af COVID-19 og dansk grænselukning.

- Det betyder jo simpelthen, at det sommerliv, vi plejer at have, er væk, fortæller Kurt Kiil Nielsen.

Læsø er ellers lige nu generelt fyldt med turister, men i Østerby lider lokale erhvervsdrivende under de manglende svenskere.

- Vi håber, vi kan holde til den her sæson, men vi har haft en omsætningsnedgang på godt 60 procent i det første halve år, og det er klart, det gør ondt, siger indehaver af Marina Park, Ole Larsen.

Sverige er et af de lande i Europa, der lige nu er hårdest ramt af COVID-19 med over 5.000 døde og et højt smittetryk. Sverige har ikke været lukket ned som Danmark, og lige nu kan kun svenskere fra landets få områder med et lavt smittetryk komme ind i Danmark, og kun hvis de har en frisk negativ corona-test.

Til sammenligning har Læsø endnu ikke haft et eneste konstateret tilfælde af COVID-19, og på øen kan de ikke gøre andet end at følge myndighedernes anbefalinger

- Det er jo dem, der kan vurdere, hvad smittetrykket er i Sverige, og om vi må få dem ind over vores grænse, påpeger borgmester Karsten Nielsen overfor TV2 Nord.

Turist- og erhvervschefen på øen så gerne, at svenskerne kom tilbage til øen, men Gitte Melchiorsen ønsker på den anden side heller ikke corona til øen.

- Det er jo sådan lidt en dobbelt ting, for alle vil jo nærmest ikke røre ved Sverige, fordi de har så stort et smittetryk, men jeg synes, at når man kommer sejlende i sin egen båd, så har man sit sommerhus med på vandet, og jeg ved, at vores erhverv tager mange forholdsregler, og det regner jeg også med, at vores svenske gæster vil gøre, hvis de kom, fortæller Gitte Melchiorsen.

Tilbage i den tomme lystbådehavn har havnefogeden god tid til de få både, der ligger der. Der er fortsat ingen udsigt til svenskere

- Vi har jo det håb, at det her snart stopper. Vi har jo det håb, at vi kan få lov til at få nogle svenskere herover, for det er jo simpelthen vores levebrød, siger havnefoged Kurt Kiil Nielsen.

Hvis situationen fortsætter som nu, kommer det til at koste Læsø Kommune godt en million kroner i manglende havnepenge fra de svenske sejlere.

For at lokke flere danske sejlere til Østerby har byrådet på Læsø vedtaget, at man får en gratis overnatning i Østerby Havn, hver gang man har to overnatninger med båd i Vesterø Havn.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Hans-Christian Lauritzen, TV2 Nord

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close