Gå til hoved-indhold
07. december 2023 - kl. 23.12

Hvad betyder det for den enkelte borger, der har behov for hjælp i Sæby?

  • 1 af 1
Af  John Lamp Henriksen

Gruppeformand John Lamp Henriksen (C) i byrådet i Frederikshavn Kommune har skrevet dette indlæg: Som på et andet kludetæppe har vi som borgere i Sæby måtte finde oplysninger om nedjusteringer af ambulanceberedskabet i forskellige læserbreve og på forskellige medier. Nedjusteringer, der bekymrer os, og bekymringerne bliver ikke mindre med den lukkede proces, der har været omkring emnet.

Ambulancetjenesten blev tidligere kørt af Falck, men Region Nordjylland oplyste i 2021, at opgaven efter et udbud skulle løses af to aktører i stedet for. Det blev Region Nordjylland og PreMed. Besparelsen var beregnet til cirka 26 millioner kroner.

Vi kan i dag konstatere, at besparelsen ikke blev brugt på et øget serviceniveau i Sæby. Tværtimod. Der planlægges med at fjerne vores ambulance og i stedet indsætte en akutbil, der er et supplement til ambulanceberedskabet.

Akutbilen kan ganske givet nå ud til sin opgave på samme tid som en ambulance, men forskellen består i hvilken opgave akutbilen med én behandler kan løse i stedet for en ambulance, der er bemandet med to behandlere. Akutbilen forbliver således på behandlingsstedet og yder sin præhospitale indsats, indtil ambulancen kommer og kan køre med patienten.

Hvis det blot handler om at honorere servicemålet for responstiden til første vogn er fremme ved opgaven, vil den formentlig være uændret i fremtiden, men hvis det handler om at give os borgere de bedste muligheder i forbindelse med den præhospitale indsats, indtil fagpersonale på et hospital kan tage over, ser det skidt ud. Også selv om politikere i Region Nordjylland udtaler, at borgerne ikke mærker noget ved nedjusteringen af ambulancen i det nye beredskab.

Jeg tror, at vi er mange, der stiller os selv følgende spørgsmål:

Hvorfor er der ikke åbenhed fra Region Nordjyllands vedkommende om sagen?

Hvordan kan man regne så meget forkert, så det, der skulle være en besparelse, tilsyneladende er blevet det modsatte, så ambulanceberedskabet i Sæby må nedlægges?

Hvad er det helt præcist, vi får i stedet for ambulancen, og hvad betyder det for den enkelte borger, der har behov for hjælp?

Hvis Region Nordjylland får svært ved at rekruttere personale til akutbilen, vil den så også blive fjernet? Spørgsmålet om personalemangel på ambulancen er tilsyneladende også nævnt som en medvirkende årsag til nedskæringen.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...