Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
21.05.2022 | Af: Kanal Frederikshavn

Hvordan påvirker stigende renter sommerhuskøbere?

Danbolig Frederikshavn har netop udvidet medarbejderstaben med Torben Bang Christensen (t.h.).
Foråret har meldt sin ankomst og indledt højsæsonen på boligmarkedet. Det gælder også handelsaktiviteten på sommerhusmarkedet, som plejer at stige i takt med foråret og sommeren. Men hvordan påvirker uro på de finansielle markeder og stigende renter økonomien for købere af et sommerhus?

 

- Vi har i den seneste tid set, at renten er steget, men i et historisk perspektiv er der stadig tale om et lavt renteniveau. Muligheden for afdragsfrihed betyder desuden, at de købere, som ikke har haft mulighed eller tid til at spare op, kan få nedbragt den dyrere bankgæld først, og på den måde hurtigt kan få oparbejdet en friværdi i deres fritidshus, siger Anja Hansen, der er daglig leder af danbolig Frederikshavn.

I Frederikshavn koster et gennemsnitligt sommerhus på 80 kvadratmeter 1.510.00 kroner, og boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit har regnet på, hvad det koster at finansiere et sommerhuskøb.

- Ifølge beregningerne udgør den månedlige betaling 5.820 kroner, hvis det finansieres med et 30-årigt realkreditlån med fast rente på 75 procent af købesummen, hvoraf de 60 procent er uden afdrag. Det kombineres med et 10-årigt banklån på 20 procent af købesummen og en egenbetaling på fem procent, siger Anja Hansen.

De seneste års prisstigninger på boligmarkedet har givet mange boligejere en betragtelig friværdistigning i deres helårsbolig, hvilket er til stor gavn for de boligejere, der går med overvejelser om at veksle friværdien til et sommerhus.

- Hvis man optager et afdragsfrit realkreditlån i sin friværdi på 40 procent af købesummen og kombinerer det med et 30-årigt afdragsfrit realkreditlån med variabel rente på 60 procent af købesummen, vil den månedlige ydelse på et gennemsnitligt sommerhus i Frederikshavn være 1.850 kroner. Det vil sige, at de boligejere, der kan nyde godt af friværdien i deres helårsbolig, kan skære to tredjedele af de månedlige ydelser, hvis de delvist finansierer deres sommerhuskøb via friværdien i helårsboligen, understreger Anja Hansen.

Siden coronaens indtog er et gennemsnitligt sommerhus i Frederikshavn steget med ni procent, hvilket svarer til en gevinst på 120.000 kroner.

- Selvom der er lagt en dæmper på efterspørgslen, er interessen for sommerhuse fortsat til stede, og det er stadig sælgers marked. Alt peger på, at priserne fortsat vil stige, og det giver mulighed for at oparbejde en friværdi i sit sommerhus, siger Lise Nytoft Bergmann.

Danbolig Frederikshavn har generelt oplevet en stigende aktivitet i sin mæglerforretning, og derfor har de netop udvidet medarbejderstaben med Torben Bang Christensen. Han skal sammen med de øvrige medarbejdere stå for salg og vurdering af ejendomme.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Privat

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close