Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
14.09.2022 | Af: Kanal Frederikshavn

Interreg-projektet SETS II nærmer sig en slutdato

Projektets slutseminar fandt sted i Kongsberg i Norge.
Skagen Uddannelsescenter har igennem de seneste tre år været projektleder på Interreg-projektet SETS II. Projektperioden nærmer sig en slutdato. og partnere og samarbejdspartnere har derfor været samlet til slutseminar i Kongsberg, arrangeret af projektets norske partner, Universitet i Sørøst-Norge.

 

Dagens program blev indledt af forskningsdirektør Thomas Slagsvold fra Universitetet i Sørøst-Norge, som fremhævede vigtigheden af et grænseoverskridende samarbejde i Kattegat/Skagerrak-regionen.

Jon Lerche fra Aarhus Universitet præsenterede en del af forskningsresultaterne fra blandt andet Larvik og Skagen Havn sammen med Bahram Dheghan fra Energibyen Frederikshavn Kommune og Bjørnar Thorsen fra Universitetet i Sørøst-Norge. Fokus var på grønne strategier, energy management og PEPI-modellen - et værktøj, som kan bidrage til miljøvenlig og bæredygtig beslutningsproces for havnene. PEPI er et direkte resultat af SETS-projektet.

Emma Ek er til daglig udvikler i Sotenäs Symbioscentrum, og hun gav en spændende inspirationspræsentation om Sotenäs Kommunes arbejde med den sociale og industrielle symbiose.

- Det grænseoverskridende arbejde har betydet, at vi gennem fælles aktiviteter har kunnet dele viden og konkrete eksempler. Det har skabt grundlaget for opstart af lokale projekter. SETS II har bidraget til at forstå forskelle i havnestruktur og -modeller i de forskellige deltagende lande samt hvor vigtig havnen er for hele erhvervslivet, siger en projektdeltager.

Der var spændende oplæg fra erhvervslivet. Kai Just Olesen fra ASKO Maritime fortalte engageret om deres havdrone – et elektrisk autonomt fartøj, som fragter containere og trailers over Oslo-fjorden. ASKO har en ambition om, at der indenfor en kort årrække kan indsættes større fragtskib mellem Norge og Danmark, som kan bidrage til den bæredygtige infrastruktur.

Agnes Árnadóttir og Brim Explorer arrangerer bæredygtige og miljøvenlige fjordture og cruises i nogle af de mest berømte norske fjorde. Bådene er hybridelektriske, hvilket betyder minimal forurening og støj, når de blandt andet sejler ud på hvalsafari.

Derudover var Ramina Martin Siamandu fra Aarhus Universitet inviteret med som gæst. Hun delte sine tanker om efterårets store masteropgave, hvor omstillingen til grønne havne og udviklingsmodeller bliver analyseret og bearbejdet.

Projektet har gennem kombineret indsats i og på tværs af forskellige arbejdspakker ført til flere resultater. Projektleder Jens Lundholm Pedersen, Skagen Uddannelsescenter, fremhæver følgende aktiviteter:

SETS II blev udvalgt til at repræsentere Øresund-Kattegat-Skagerrak regionen på stor EU-konference i Lyon, Connecting Europe Days. I præsentationsmaterialet blev især Skagen Havns nye landstrømsanlæg fremhævet. SETS II har bidraget med støtte til både forudgående analyser og etablering af anlæg.

Der er igennem projektperioden afholdt møder, workshops og kompetence-seminarer digitalt med deltagelse af havne, virksomheder og andre samarbejdspartnere, som har styrket arbejdet med den grønne omstilling.

Stærkt samarbejde mellem Universitetet i Sørøst-Norge, Aarhus Universitet, Energibyen Frederikshavn Kommune og deltagende havne. Forskningsarbejdet har resulteret i flere publikationer.

Det grænseoverskridende samarbejde har betydet, at havne har kunnet udveksle erfaringer og diskutere muligheder såvel som udfordringer.

Stor konference i Skagen med deltagelse af havne, brancheorganisationer, vidensinstitutter, kommuner, erhvervsliv og politikere.

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

Kommentarer

 

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close