Jan Michael: Udnyt nu de potentialer der er
- Mit eget engagement i Istølt 2013 hentes i, at der tales så meget om fraflytning fra landet, fraflytning fra landsdelen og hvad skal der til for at skabe udvikling og bosætning? Det først alle tænker er arbejdspladser! Men tænker man på fremtidens nye typer af arbejdspladser – eller på fortidens typiske arbejdspladser ? Min kæphest er, at vores forvaltninger, kommuner og regioner skal have særlig respekt for at være noget hurtigere til at involvere sig i udviklingen af dem.
Ordene kommer fra Jan Michael Madsen på sin egen hjemmebane på landet. Her hvor vi står, er der mange tilflyttere omkring os. Det er gamle husmandssteder, der bliver købt og sat i stand. Det er familier med børn, børn til Jerup Skole, og mange af stederne er det med dét der som begrundelse, fortæller Jan Michael og peger ind på marken til de islandske heste.
- Nu har der i rigtigt mange år været arbejdet på at skabe en infrastruktur i naturen i Vendsyssel i form af en over 200 km sammenhængende riderute. Men det har jo ikke fået nogen nævneværdig opmærksomhed rent markedsføringsmæssigt. Hele dette visionære projekt er startet i landsbrugsorganisationernes egen verden, og derefter er der kommet flere og flere interessenter til undervejs. Lige nu ligger projektet hos naturafdelingen i Hjørring Kommune, og der mangler stadig nogle strækninger rundt omkring før det er intakt.
I nyhedsbrevet mandag morgen, kan man I dag læse, at der venter et gyldent årti i fødevaresektoren i Danmark. Globale megatrends som fødevaremangel, resourceknaphed og sundhedskrise skaber behov – men der skal omstilling til. Vi vil se at landbrug bliver langt større og industerielle. Mega landbrug. Landbrugs centre. Men hvad så med al den landbrugsjord som ikke bliver en del af disse kæmpe fødevareproducenter?
De dele af det åbne land som engang var landbrug, og som ikke I fremtiden skal anvendes til dette, vil blive nature. Men det skal jo stadigt kunne “dyrkes” og “høstes”. Og den nye afgrøde til disse arealer hedder oplevelser. Det skal være oplevelser, som du vil bo i og kunne leve parallelt med.
- Vi er på den anden side af den store industrielle acceleration, og når et samfund når et vendepunkt, så er det ikke særligt smart ikke at vende. Udnyt de potentialer der er. Islandske heste kan bruges om et nordjysk brand, og som en markering af, at Nordjylland og Vendsyssel er et sted, hvor du kan etablere dig og havde det her liv med heste. Den infrastruktur som rideruten vil udgøre, vil give et bosætnings-incitament et enormt skub fremad i denne udvikling.
- I forrige uge var jeg til idé møde med kulturministeren og landdistriktsministeren i Aalborg. Temaet var vækstpotentiale for Nordjylland med kultur som motor. Ernst Trillingsgaard fra Aalborg Kultur- og Kongres Center slog på vigtigheden af, at Aalborg fik støtte til øget markedsføring.
- Min pointe er : Landdistriktets nye bosætningsincitamenter har det samme behov. Landdistriktets oplevelsesproducenter har det samme behov.
- Samtidig er det jo en kendsgerning, at mere og mere erhverv bliver flyttet over på internettet, og så er det jo totalt ligegyldigt, hvor det bliver drevet fra. Man kunne sagtens drive en butik herfra stedet i Jerup. Der er jo billig lagerplads nok, kan man sige. Men her skal der speedes op på endnu en investering : Bredbåndet! På en god dag kan jeg nå klemme forbindelsen op på 3 Mbit, og det er jo slet ikke holdbart, for en meget stor andel af befolkningen i landdistriktet, siger Jan Michael Madsen.
Igen i år er han en af tovholderne bag Istølt i Iscenter Nord. Et arrangement, der så dagens lys første gang for nu fire år siden, som et Karizma-projekt. Siden er det vokset år efter år.
- Jeg er jo ikke ret gammel i ”islænder-verdenen”, men jeg har bare mødt så mange sige, at her i Nordjylland er det sted, hvor koncentrationen af islændere er størst, faktisk i hele Skandinavien. Da idéen så opstod til at lave Istølt, så kan jeg huske, at jeg tænkte, at hvis det er sådan, at den største koncentration af islandske heste er her i det nordjyske område, så kan det jo ikke så galt… - og det sagde jo bang, da vi lavede Istølt første gang og så var alle billetterne væk.
- Jeg tror slet ikke det er muligt for menigmand inde i byen i Frederikshavn, at forstå hvor stort det her er, og hvor meget det spreder budskabet om vores områdes eksistens. Seks gange verdensmester Skulason kommer, mere end halvdelen af det norske landshold kommer. Vi har selv danske landsholdsryttere med, og der kommer landsholdryttere fra Finland. Og så – kender ikke andre områder hvor dette er muligt, har vi muligheden for at opleve to lokale stortalenter på isen, nemlig Astrid Frøsig og Katrine Skrubbeltrang, side om side med de dygtigste.
Og hallen fyldes med folk der kommer langvejs fra.
- Vi kan jo se at de besøgende, der på vores hjemmeside, klikker ind fra alle mulige lande. Vi ligger lige nu på mellem 200-300 besøgende pr. dag, og det er Brasilien, Italien, Schweiz, Island, Alaska og helt oppe i Alta i den anden ende af Norge. Det er bare alle steder fra, at man er inde og kigge med, og det er interessant, for der ser man lige pludseligt, hvor observant det islandske hestesamfund er på hinanden, og på hvad der sker og hvor der sker noget.
Så her er land og by i den grad samlet i en fælles sejr.
Istølt 2013 sker lørdag den 2. februar. Læs mere her: www.istoelt.dk