Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
22.11.2021 | Af: Kanal Frederikshavn

- Jeg blev søsyg, første gang jeg var på havet

Bogen om Strandby Fiskerihavn gennem 125 år udkom i september. Den er skrevet af journalist Hans Christensen, som du mandag aften kan høre i Mandagsmagasinet på Radio FCMR.
Journalist Hans Christensen fra Frederikshavn fortæller i dag kl. 18.00 om arbejdet med Strandby Fiskerihavns jubilæumsbog. Det gør han i Mandagsmagasinet på Radio FCMR.

 

Sidst i september udkom bogen "Strandby Fiskerihavn - Jubilæumsbog 125 år". Den er skrevet af Hans Christensen, der har skrevet flere bøger om sin barndomsby Strandby.

Hvordan har du det ved udgivelsen af en ny bog?


- Det er en kæmpe lettelse og en stor ære. Det er et stort arbejde, som har taget godt et halvt år. Det hele startede med, at jeg efterlyste fotos og arkivmateriale, og heldigvis ville mange lokale være med. Havnen havde også et stort arkivmateriale, blandt andet forhandlingsprotokoller helt tilbage til 1896, og jeg fik stor hjælp fra Elling Sogns Lokalhistoriske Arkiv og Nordjyllands Kystmuseum, fortæller Hans Christensen.

Hvorfra kom idéen til bogen?

- Claus Hjørne Pedersen, der er formand for Havnen og Strandby Fiskeriforening, kontaktede mig og spurgte, om jeg ville være med til at lave en jubilæumsbog, og jeg er meget glad og lettet over resultatet.

Det må have været et kæmpe puslespil at få overblik over det store materiale, som er stillet dig til rådighed?

- Jeg startede med at tage ud på havnekontoret og havde fire store papkasser med hjem, hvor jeg satte to plader i spisebordet og indrettede det til arbejdsbord. Jo, det er et kæmpearbejde at vælge ud, hvad der skal med, og hvad der ikke skal med. Der har været mange overvejelser ind over og mange samtaler med havnens folk.

Du har selv mange familiære relationer med Strandby og havnen. Mange i familien lever stadig af havets muligheder. Hvad er det første du selv husker fra Strandby?

- Mine oldeforældre på min fars side, Marie og Chresten Ingeborg, der boede på tæt på havnen. Dem kan jeg huske, at vi besøgte, mens jeg var en knægt på fire-fem år. Det er noget af det første, jeg kan huske, fortæller Hans Christensen.

Han er selv født i Strandby.

- Ja, på Søndervej, hvor vi boede de første fem år i en lille lejlighed, hvorefter vi flyttede op på Strandvej 24, hvor mine forældre byggede hus. Min far var fisker, akkurat som hans slægt var det tre til fire generationer tilbage.

- Vi var tre drenge, og selvfølgelig skulle vi prøve turen på havet. Jeg prøvede det én gang hvert år i skolernes sommerferie, men jeg blev frygtelig søsyg og var syg i flere dage, så det var ikke den vej, jeg skulle, siger Hans Christensen.

Resten af interviewet kan man høre, når Gitte Hansen har ham i studiet i programmet Mandagsmagasinet klokken 18. Programmet kan samtidig høres som podcast.

Jubilæumsbogen om Strandby Havn tager læserne med på en rejse gennem alle årene. Ja, faktisk endnu længere tilbage, idet bogen også fortæller historien om "Danmarks nordligste naturhavn", der i Middelalderen lå ved Elling Ås udløb i Kattegat lidt syd for Strandby, tæt på hvor Ellingåskibet og Nordstrandskibet blev fundet.

Jubilæumsbogen fortæller også historien om nogle af de børnerige familier, der i flere generationer udgjorde størstedelen af Strandbys befolkning samt markante personligheder, der har været med til at præge udviklingen af Strandby Havn og dermed hele byens livsnerve. Du får også historien om fiskeauktionen, skibsværftets historie, fiskehandlere og minkfarmere og Strandby Havns betydning under besættelsen.

Jubilæumsbogen er spækket med fotos, gamle sort-hvide fotografier, heraf flere der aldrig tidligere har været offentliggjort, og farvefotos af havnen i nyere tid, herunder flere dronefotos.


 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close