Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
29.05.2020 | Af: Kanal Frederikshavn

Kameraovervågning får Henrik til at sælge skibet

Henrik Krogh Larsen: - Jeg har ikke sovet hele natten. Jeg er rigtig, rigtig ked af det. Det er hele mit livsværk, jeg sætter til salg.
Fiskeskipper Henrik Krogh Larsen fra Strandby har fået den besked, han frygtede. Hans skib, FN 261 Stjerne, er blandt de 15 første fartøjer i Kattegat, som skal have monteret overvågningsudstyr.

 

Udstyret skal kontrollere hvilke arter, der bliver fanget, samt kontrollere den præcise størrelse på fiskene.

- Mine folk har sagt, at de går i land, hvis de skal overvåges. Det lægger et kæmpe pres på dem. Kommer de til at gøre det mindste forkert, kan de risikere at lukke et helt fiskeri ned i Kattegat. Uden mine folk ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre, siger Henrik Krogh Larsen til TV2 Nord.

Udsigten til kameraudstyr på fartøjerne har skabt stor frustration og vrede blandt fiskerne, som flere gange har protesteret. De føler, at de bliver mistænkeliggjort.

- Jeg vil simpelthen ikke statsligt overvåges på en privat arbejdsplads, siger Henrik Krogh Larsen.

Torsdag aften fik Henrik Krogh Larsen beskeden om, at hans skib var et af de første, der skal overvåges. Det var dråben, der fik bægeret til at flyde over – og fredag har han sat skibet til salg.

- Jeg har ikke sovet hele natten. Jeg er rigtig, rigtig ked af det. Det er hele mit livsværk, jeg sætter til salg. Det er fandeme ikke nemt. Jeg kan næsten ikke sætte ord på det – det er helt, så jeg står med tårer i øjnene, siger fiskeskipperen til TV2 Nord.

Ifølge fiskeriminister Mogens Jensen fra Socialdemokratiet er kameraovervågningen i sidste ende for fiskernes skyld, da kameraprojektet er en forudsætning for, at man fortsat kan fiske jomfruhummere i Kattegat.

- Det hele bunder i, at torskebestanden er så dårlig, som den er. Den skal vi have genoprettet, hvis der skal være torsk i fremtiden. Vi sikrer, at alle overholder de samme retningslinjer. Man kan ikke snyde på vægten og smide fisk ud, der ikke skal smides ud, siger Mogens Jensen.

Han mener ikke, at man som Henrik Krogh Larsens medarbejdere skal frygte at begå fejl, der kan koste dyre bøder eller retten til at fiske i Kattegat.

- I opstartsperioden vil det handle mere om vejledning end om kontrol. Og dem, som får et kamera monteret, slipper så for at fiske med særligt selektive redskaber, som andre fiskere skal fra 31. maj. Det er vigtigt at sige, at kameraerne kun overvåger der, hvor fiskene bliver håndteret, og så tager man stikprøver og ser, hvor mange fisk, der er kommet ind, og om noget bliver smidt ud, siger han.

Nægter man at tage kameraet ombord, må man ikke fiske i Kattegat.

Henrik Krogh Larsen har svært ved at se, hvordan kameraovervågning kan være for fiskernes skyld. For ham er tiltaget endnu et tiltag i rækken, som gør det svært for fiskerne at udføre det arbejde, de er sat i verden for, nemlig at fiske.

- Vi har i de sidste mange år gjort alt, hvad der står i vores magt, for at overholde lovene. Vi har taget det ene nye redskab ind efter det andet. Men det bliver bare værre og værre. Der er snart mere papirarbejde end fiskeri. Det er som om, vi bare skal ned med nakken, siger fiskeskipperen fra Strandby.

Der er snart mere papirarbejde end fiskeri.

Han fortæller, at han har kendskab til tre andre fiskere, som udover ham også har valgt at sælge skibet på grund af overvågningen.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Privat

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close