Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
18.05.2022 | Af: DEBAT-INDLÆG

Kassetænkning fra kommunens side? Nej

Borgmester Birgit S. Hansen: - Vi bliver spurgt om penge til privates køb af en fryser og køleskab i forbindelse med at huse ukrainere privat. Det gør vi ikke. Vi stiller op som kommune og hjælper direkte.
Borgmester Birgit S. Hansen, Frederikshavn Kommune, har skrevet dette svar som reaktion på et indlæg fra Hans Skovgaard: Kassetænkning fra kommunens side? Nej, det er det ikke. Kommunen er det fællesskab, der skal løfte opgaven med fordrevne ukrainere. Det skal den enkelte borger som udgangspunkt ikke stå med. Og ingen skal opleve at være til belastning økonomisk. Derfor er det en kommunal opgave.

 

Byrådet er løbende orienteret om, hvordan vi i Frederikshavn Kommune administrerer/håndterer modtagelsen af fordrevne ukrainere, og det sker sådan:

Vi har som kommune fra dag ét tilbudt, og gør det fortsat, kost og logi til alle fordrevne ukrainere, der henvender sig og kommer til vores kommune på den ene eller den anden måde. Det er en kommunal opgave, som vi skal løse, og private skal ikke føle eller opleve udfordringer med husning af fordrevne ukrainere. Det gør vi som kommune.

Om vi tjener på ikke at udbetale penge  til værtsfamilier? NEJ!

I forhold til tilskud til kommunerne for ukrainerne: Der er ikke en økonomisk aftale på plads, men KL (Kommunernes Landsforening) er i kontakt med finansministeriet, og forventningen er, at kommunerne under et kompenseres for de omkostninger, vi har i forhold til ukrainerne. Så vi kender ikke økonomien, men vores fokus er at hjælpe direkte som kommune og sikre, at der gives den nødvendige hjælp, og samtidig skal der ikke være borgere/private, der belastes af en opgave, vi skal håndtere.

Et enigt byråd har vedtaget, at vi tager imod alle de fordrevne ukrainerne, der kommer til os. Vi har ikke sat loft på. Det er en kommunal opgave at sikre kost og logi. At private værtsfamilier i en overgang tilbyder deres hjælp, er meget prisværdigt, men ingen skal opleve at være eller have en udgift på den måde - derfor har vi fra dag et sagt: Det er en kommunal opgave. Vi er her. Man kan bare henvende sig, vi er her for at hjælpe som kommune og fællesskab.

Nogle kommuner har valgt at udbetale penge til private værtsfamilier, andre har valgt at hjælpe ukrainerne direkte. I Frederikshavn Kommune har vi valgt at tage ansvaret på os som kommune og yde hjælpe direkte til dem, der kommer og banker på.

Der er stor forskel på, hvor mange ukrainere de enkelte kommuner har fundet husly til, og hvor mange som bor privat. Kommunerne håndterer det vidt forskelligt.

Følgende nordjyske kommuner udbetaler ikke økonomisk støtte til værtsfamilier: Frederikshavn, Brønderslev, Hjørring, Læsø, Morsø, Rebild, Vesthimmerland og Thisted.

Hvis nogle ukrainere mangler kost og logi, er de meget velkomne til at kontakte os, hvor de kan få vejledning om, hvad de skal gøre, og hvordan de kan få hjælpen gennem kommunen.

Men vi udtaler altså ikke penge til private værtsfamilier, for vi løser opgaven i kommunen og finder boliger og kost til dem, der kommer. Vi bliver spurgt om penge til privates køb af en fryser og køleskab i forbindelse med at huse ukrainere privat. Det gør vi ikke. Vi stiller op som kommune og hjælper direkte.

Når ukrainerne får opholdstilladelse vil de modtage ydelser som alle andre flygtninge og have rettigheder og pligter som andre flygtninge, der kommer til landet.

I sidste uge kom der en yderligere præcisering af loven, som betyder, at ukrainere skal søge ophold i Danmark indenfor fem dage.

Der er mange frivillige i vores kommune, der gør noget for flygtninge. Tusind tak for det.

 

BillederTilføj billede


FOTO: TV2 Nord

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close