Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
19.07.2022 | Af: Kanal Frederikshavn

Kommunale forskelle i hjemmehjælpstimer

Ny opgørelse afslører store kommunale forskelle i udviklingen af antallet af visiterede hjemmehjælpstimer. I fire nordjyske kommuner - blandt andet Frederikshavn - falder tallet trods en stigning i antallet af ældre.

 

I Frederikshavn Kommune er antallet af visiterede hjemmehjælpstimer fra 2020-2021 faldet med 0,3 procent - fra 358.540 til 357.500 timer - mens antallet af ældre over 65 år er steget med 1,7 procent.

I Aalborg kommune er antallet af visiterede hjemmehjælpstimer fra 2020-2021 faldet med syv procent. Her er antallet af ældre steget med 1,8 procent.

På den anden ende af skalaen ligger Hjørring Kommune, som har haft en stigning i visiterede hjemmehjælpstimer på over 15 procent i samme periode med en stigning i antal ældre på lige over 2,1 procent.

Trods stigningen i Hjørring Kommune er antallet af visiterede hjemmehjælpstimer stadig større i Frederikshavn Kommune, cirka 37.000 timer.

- Uanset hvad man kan komme op med af gode lokale årsager, så afslører det her en uhyggelig tilfældighed i, hvilken hjælp den enkelte ældre kan få, alene ud fra, hvor de er så heldige eller uheldige at bo - det dur simpelthen ikke, at den enkelte kommunes økonomi bestemmer, hvilken hjælp fru Jensen kan få, mener Torben Klitmøller Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

På landsplan er antallet af hjemmehjælpstimer visiteret til personer over 65 år er faldet med 3,6 millioner timer siden 2011, men i 2020 og 2021 er der sammenlagt en mindre stigning i hjemmehjælpstimer på 1,8 procent, svarende til befolkningsudviklingen, men altså med store kommunale forskelle.

- Ældreområdet mangler både medarbejdere og økonomi. Vi har brug for at bruge de hænder, vi har, klogere. Vi skal omorganisere ældreområdet, så medarbejderne i højere grad får indflydelse på deres arbejdsdag og sat deres faglighed i spil. Det vil også gøre det mere attraktivt, mindske sygefravær og øge områdets ry og rygte. Og så kommer vi ikke udenom, at området skal tilføres flere midler, fastslår Torben Hollmann.

 

BillederTilføj billede


FOTO: FOA

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close