Gå til hoved-indhold
25. februar 2022 - kl. 00.02

Kommuner sættes fri på ét område: - Det er godt

  • 1 af 3
    FOTO: Marcus Linkhorst
  • 2 af 3
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 3 af 3
    Ét område. Det er, hvad kommunerne kan vælge, når de skal vælge, hvad de gerne vil sættes fri på, og her har borgmester Birgit S. Hansen allerede besluttet sig.
Af: Marcus Linkhorst

I sin nytårstale talte statsminister Mette Frederiksen (S) om, at der skal afbureaukratiseres. Nu kommer der konkret handling fra regeringen, og det glæder Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune.

I går, torsdag, skulle Ole Rørbæk (S), formand for Social- og Sundhedsudvalget have været i Odense for at tale afbureaukratisering. Det skulle ske på et stormøde, hvor landets borgmestre, eksperter og flere ministre - herunder statsminister Mette Frederiksen - skulle diskutere emnet.

Mødet blev aflyst grundet den udenrigspolitiske situation, men målet fra regeringen er klart. Der skal afbureaukratiseres mere, så der er tid til den enkelte.

Statsministeren har derfor et tilbud til alle 98 kommuner, der hedder, at de kan vælge ét område, som de selv vil få lov til at bestemme over. Uden statslige regler kan bestemme noget. Det siger hun i et interview med Avisen Danmark.

Selvom Birgit S. Hansen ikke kunne have deltaget i stormødet, glæder hun sig over meldingen fra statsministeren.

- Det lyder godt, siger hun.

Ét område. Det er, hvad kommunerne kan vælge, når de skal vælge, hvad de gerne vil sættes fri på, og her har Birgit S. Hansen allerede besluttet sig.

- Hvis jeg lige umiddelbart skal ønske, skal det være på ældreområdet, og det er også det, regeringen lægger op til, og det er den, jeg tænker på allerførst.

Der er især én grund til, at ældreområdet "står for skud". Det er den såkaldte BUM-model, der bruges til styring af offentlige ydelser.

- Da man fik kørt det her system op, som hedder en BUM-model, der gik der meget bureaukrati i det. Dér har vi altså noget at kigge på. Både det med at frigive tid til borgerne, men også at give ansatte mere rum til at udføre deres arbejde, for det er de jo dygtige til, mener Birgit S. Hansen.

Tidligere har det været sådan, at syv kommuner i landet har været sat fri, og selvom borgmesteren i Frederikshavn Kommne glæder sig over mere selvbestemmelse, vil hun ikke ærgre sig over, at det først sker nu.

- Jeg vil sige, at vi har talt om dette i årevis. Forskellige regeringer. Lokalt og kommunalt har vi talt om det. Nu skal vi levere. Det, at man så vil kunne blive sat fri, er afsæt til, at vi forhåbentlig rykker på den dagsorden. Jeg kan ikke sige, at jeg ærgrer mig, men jeg glæder mig over, at der er kommet mere skub i denne dagsorden omkring det. Så jeg synes, det er godt.

Men Birgit S. Hansen og Frederikshavn Kommune er ikke helt uden erfaring, når det kommer til at være en frikommune. I 2016 til 2020 var de nordjyske kommuner nemlig med i et forsøg om at sætte kommunerne fri på beskæftigelsesområdet, og det gav et positivt resultat.

- Vi må ikke glemme retssikkerheden
Selvom Birgit S. Hansen er glad for regeringens ambition om at afbureaukratisere, er der én ting, hun vender tilbage til flere gange i løbet af interviewet: Borgernes retssikkerhed.

- Vi må aldrig gå på kompromis med borgernes retssikkerhed. Vi skal aldrig komme derud, hvor vi siger: "Vi er sat så fri, at det her skal vi ikke dokumentere, eller vi behøver ikke at skrive dette ned", siger hun.

Derfor er Birgit S. Hansen også klar til at inddrage dem, der skal inddrages, når det fremover er dem, der skal levere resultater på ældreområdet.

- Spørge borgere, ansatte, Ældrerådet og høre, hvad de kan pege på. Det skal vi så bruge til at få ryddet ud i "egen have". Vi kan ikke selv sidde som byrådspolitikere og levere på denne dagsorden. Vi skal snakke med borgere og de faglige, og så skal vi snakke med organisationer.

- Men allermest med de ældre. Igen er der det her med retssikkerheden. Det er ikke bare gjort ved kommunerne, eller at det bliver meldt ud på et stormøde. Det skal være en proces, hvor man inddrager flere parter. Det skal vores udvalg stå for, siger Birgit S. Hansen.

Hun tilføjer yderligere, at de endnu ikke har hørt noget om, hvornår det kan træde i kraft.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...