Gå til hoved-indhold
09. november 2023 - kl. 09.11

Krystalnatten: Flugten til Sverige og Strandby-fiskerne

  • 1 af 3
  • 2 af 3
  • 3 af 3
Af  Bjarne Laustsen

Folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S), valgt i Frederikshavn-kredsen, har skrevet dette indlæg: Når Krystalnatten landet over bliver markeret 9. november, er det for at minde os om den forfølgelse, jøderne i Europa blev udsat for før og under 2. Verdenskrig. Noget, vi som samfund har en forpligtelse for, aldrig gentager sig. På grund af krigen mellem Israel og terrororganisationen Hamas er der desværre også i dag danske jøder, som ikke længere tør gå med davidsstjerne eller kalot i offentligheden. Det må vi aldrig acceptere i Danmark.

I Socialdemokratiets gruppeværelse på Christiansborg hænger et billede af kunstneren Jacob Brostrup, som til daglig minder os om netop det. Billedet viser en fiskekutter under flugten til Sverige i oktober 1943. Her blev 95 procent af de danske jøder sejlet over Kattegat og Øresund til sikkerhed i Sverige. Det blev de, fordi den nazistiske besættelsesmagt ville internere jøderne i Danmark.

På billedet kan man i agterstavnen af kutteren se den tidligere socialdemokratiske statsminister Hans Hedtoft med sin kone Ella. På gaden i baggrunden står den anden tidligere socialdemokratiske statsminister H.C. Hansen, ligeledes med sin kone Gerda. Og i styrehuset står Vilhelm Buhl, der var socialdemokratisk statsminister under og efter besættelsen, og som faktisk selv skjulte en jødisk familie i sit hjem, så de ikke blev interneret.

Hans Hedtoft og H.C. Hansen var under besættelsen forment adgang til det politiske arbejde, da de begge havde været stærkt aktive i den antinazistiske bevægelse i 1930’erne. Alligevel var Hans Hedtoft den første, som fik besked om, at besættelsesmagten havde tænkt sig at internere de danske jøder. Efter han fik nyheden, tog han omgående kontakt til de jødiske samfund, som gik under jorden og organiserede flugten til Sverige.

En interessant detalje på billedet er, at kutteren på maleriet er en virkelig nordjysk fiskekutter fra Strandby. Kutteren hed FN23 Henny, og var, ligesom andre Strandby-kuttere, med til at hjælpe danske jøder, frihedskæmpere, politibetjente og andre til sikkerhed i Sverige. For de kunne ikke længere være i Danmark.

I det hele taget var flere Strandby-fiskere en aktiv del af modstandsbevægelsen og bidrog med at skaffe våben og ammunition fra England til modstandskampen i Danmark.

Men alle fiskerne i Strandby levede faktisk også selv livet farligt på grund af den tyske besættelse. Både i Nordsøen og i Kattegat blev der lagt miner ud, som gjorde det livsfarligt at fiske. På havnen i Strandby kan man se et flot monument til minde om de 10 Strandby-fiskere, der forulykkede under den tyske besættelse – den yngste blot 15 år gammel. Vi skulle helt op i 1970’erne, før der igen kunne fiskes frit i Aalbækbugten, fordi der stadig var frygt for tyske miner. På trods af den store fare satte Strandby-fiskerne livet på spil for at redde deres medmennesker.

Når vi markerer Krystalnatten, er det for at slå fast, at enhver form for forfølgelse af og had til jøder ingen steder hører hjemme. Og det er også for at huske hinanden på den store indsats, der blev ydet af folk som Strandby-fiskerne for at redde de danske jøder.

Desværre ser det ud til, at historien gentager sig. For med terrororganisationen Hamas’ angreb på Israel 7. oktober er det en kendsgerning, at der findes terrorister, der hverken vil eller kan acceptere, at jøderne fik deres egen stat i 1948. Gentagende gange er Israel blevet angrebet af deres naboer. Derfor påhviler det os her i Danmark at beskytte jøderne og sige fra overfor den antisemitisme, der lige nu florerer på ikke mindst de sociale medier. Vi må respektere alle folkeslag og deres religioner – sådan skal vi have det her i Danmark.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...