Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
03.07.2020 | Af: Kanal Frederikshavn

LO: Ferien er kommet gennem faglig kamp

FOA besøgte blandt andet Palmestranden i Frederikshavn.
Sommerferien er begyndt for mange, og i år kommer de fleste danskere ikke på ferie i sydens sol, men vil til gengæld slå deres folder i det danske ferielandskab under hjemlige himmelstrøg.

 

Fagbevægelsens Hovedorganisation vil igennem en landsdækkende kampagne hylde det fællesskab, der har sikret danskerne den sjette ferieuge. Det vil LO Vendsyssel også være med til at gøre lønmodtagere i Frederikshavn Kommune opmærksom på.

Fra midt i juni og hen over sommeren går fagbevægelsernes sommerferiekampagne i gang med det gode budskab om, at sjette ferieuge ikke er kommet af sig selv, men af overenskomster. Under slogans som "længe leve sand mellem tæerne" og "længe leve de lune sommernætter" sætter vi LO Vendsyssel fokus på, at det er gennem faglig organisering, lønmodtagerne har tilkæmpet sig retten til at holde ferie.

- I LO Vendsyssel vil vi markere sommerferiekampagnen med blandt andet aktiviteter i gågaderne i Frederikshavn, med FOA Frederikshavn ved Palmestranden og ved færgen til Læsø, ligesom at tillidsrepræsentanter på udvalgte arbejdspladser vil dele ferieposer ud til kollegaer, siger formand Michael Bue Nielsen, LO Vendsyssel.

- Ferietid er en oplagt måde at starte en samtale om de OK-mærkede fagforeninger og den sjette ferieuge. Det er nemlig overenskomsten, der sikrer den sjette ferie-uge.

Med seks ugers ferie har lønmodtagerne i dag meget mere ferie, end man havde for 100 år siden. Helt uhørt foreslog fagbevægelsen dengang, at arbejderne skulle have lønnet ferie. Det mødte stor modstand fra arbejdsgiverne, der mente, at lønnet ferie ville underminere beskæftigelsen og konkurrenceevnen. Først i 1936 fik flertallet af arbejderne, som var organiseret i en fagforening, forhandlet sig frem til en uges lønnet ferie.

Nu sikrer ferieloven os fem ugers ferie. Mange har endda seks uger. For de fleste overenskomster, der er indgået af forbund under Fagbevægelsens Hovedorganisation, sikrer en ekstra uges ferie, så man i alt har seks ugers ferie om året.

Seks uger til at få udforsket for eksempel Nordjyllands Kystmuseum ved Bangsbo Dyrepark, en tur til Bangsbo Fort, Skagens Museum eller til en gåtur gennem gaderne i Sæby ned til havnen. Til at se venner og familie, til at få pudset kondiskoene af eller til at tage en tur til Palmestranden eller en af vores mange andre strande og få en dukkert i havet, spille strandbold eller ligge i hængekøjen for første gang i lang tid.

Feriekampagnen kører fra midt i juni til den første uge af august.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Kanal Frederikshavn

FOTO: Kanal Frederikshavn

FOTO: Kanal Frederikshavn

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close