Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
03.01.2022 | Af: Marcus Linkhorst

Mæhle om landsholdsåret: Et sindssygt fedt år

Joakim Mæhle: - Opbakningen og støtten er bare helt fantastisk og noget, vi vil ride videre på. Foto: Anders Kjærbye - dbufoto.dk
I 2021 erobrede herrelandsholdet i fodbold for alvor den folkelige opbakning, og Joakim Mæhle fra Østervrå er blevet én af profilerne på landsholdet under Kasper Hjulmand. Kanal Frederikshavn interviewede derfor Joakim Mæhle om 2021, da landsholdet var samlet i november 2021.

 

2021 har på mange måder været et vildt år. Det har det især været for Joakim Mæhle, der i løbet af året har spillet sig ind i fodbolddanskernes hjerter med flotte mål og oplæg for landsholdet under EM-slutrunden og VM-kvalifikationen.

Hovedpersonen selv beskriver det som et år i overhalingsbanen.

- Det har været et godt og fedt år. Et år, hvor der har været fart på. Jeg har skiftet klub og har skulle finde en ny tilværelse. Jeg har samtidig også været en del af landsholdet, der har fået en del opmærksomhed samt spillet min første slutrunde. Endda på hjemmebane. Så det har været et sindssygt fedt år, siger Joakim Mæhle til Kanal Frederikshavn.

Hjulmands betydning
Der har været fart på for Joakim Mæhle og landsholdet i 2021. Men det var allerede i 2020, han debuterede for det danske landshold. Han debuterede faktisk sammen med landstræner Kasper Hjulmand, der siden har vist den nordjyske back stor tillid. En tillid, Joakim Mæhle har nydt godt af, fortæller ham.

- Det var fedt at mærke. Jeg var én af de nye, der kæmpede for at være med hver gang og kæmpede også for de få minutter, der var til rådighed, men det gik egentlig meget hurtigt, og jeg kunne nærmest mærke tillid fra Kasper (Hjulmand, red.) med det samme. Så han er en kæmpestor del af det.

- Så ved jeg godt, man skal præstere og vise sit værd, og det har jeg heldigvis gjort i flere kampe. Han var meget imponeret, så det var fedt at mærke. Når man mærker den tillid fra en træner, så bliver man også mere sulten og vil give endnu mere og spille flere kampe.

En dårlig start på EM
Det er aldrig sket før, at EM i fodbold er blevet afholdt på dansk grund. Men én gang skal være den første, som ordsproget så fint lyder. Det blev også tilfældet med EM på dansk grund, for sammen med 11 andre byer, fik København lov til at være vært for EM i 2020 – der grundet corona blev rykket til 2021.

Men det, at den blev spillet på dansk jord, gjorde også, at den betød ekstra meget for den danske trup.

- Vi vidste godt, at det var once in a lifetime at skulle spille slutrunde på hjemmebane, og det kommer vi nok ikke til igen, så det var kæmpe, kæmpestort. Vi glædede os derfor helt vildt til at vise Danmark, hvad vi kunne og hvad vi stod for.

Men EM startede ikke som den fest, det var planlagt til. Under første kamp falder Christian Eriksen nemlig om med et hjertestop, og det er tydeligt at mærke på Joakim Mæhle, at det stadig er noget, der er voldsomt.

- Det var en sindssyg mærkelig dag. Det vækker stadig følelser i mig.

Han holder en kort pause.

- For det skulle jo være en festdag for hele Danmark, efter vi havde været ramt af nedlukning i to år, så vi kunne mærke, at den her slutrunde var et stort hit.

Eriksens hjertestop gjorde også, at staben og spillere rykkede tættere sammen i bussen. De havde mere brug for hinanden end nogensinde før. Det gjorde også, at de efter kampen mod Finland ville vise, at de er mere end et fodboldhold.

- Så vi ville jo gøre alt for at få en god oplevelse og vise Danmark, at vi er en magisk gruppe, der kan noget specielt. Og det synes jeg, vi fik vist.

Nationen samles på ny
Danmark tabte kampen mod Finland. En kamp, der på papiret burde være vundet, og Danmarks chancer for at gå videre så derfor svære ud, da de i næste kamp skulle møde verdensranglistens nummer 1 – Belgien.

Det var samtidig også første kamp efter Christian Eriksens kollaps. Så opbakningen til det danske landshold havde fået et nøk opad – både fra Danmark og udlandet. Christian Eriksen blev også hyldet før og under kampen mod Belgien.

Før var der udrullet en stor landsholdstrøje med Eriksen, 10, på ryggen, og efter 10 minutters spil blev kampen stoppet for at give en klapsavle til Eriksen. Alt sammen rørende momenter, og det var også til dén kamp, Joakim Mæhle oplevede det stærkeste moment.

- Det var dén dag ambivalent. Nationalsangen var noget specielt og ét af de stærkeste øjeblikke ved slutrunden.

Når Joakim Mæhle tænker tilbage på Belgien-kampen, kan han heller ikke lade vær med at nævne 1-0-scoringen til Danmark, der faldt efter to minutters spil.

- At vi kommer foran, er også noget af det, jeg husker og noget, der står stærkt i erindringen. Det var noget, der satte mere go på det hele. Vi ender så med at tabe, og vi vidste jo godt, at vi nærmest står med det ene ben ude af turneringen efter at have tabt de to første kampe. Men vi havde chancen, og det beskriver også, hvordan vi opsøger, kæmper, tager ansvar og gør vores bedste for at præstere.

Danmark havde netop chancen, som Joakim Mæhle siger. Hvis Danmark skulle gå videre, så skulle de vinde over Rusland, mens Belgien skulle besejre Finland. Det lykkedes, og den folkelige opbakning blev taget til helt nye højder.

Det kunne også mærkes fra boblen, hvor spillerne skulle befinde sig som følge af corona-regler.

- Vi fik jo sendt videoer fra gader, haller, parker og storskærmsarrangementer fra personer, man ikke kender, og det var en sindssyg tid. Det var magisk. Men det var også specielt bare at skulle være på hotellet og leve i en boble. Vi havde jo alle lyst til at køre ud i byen for at være med sammen med folk.

Den opbakning, landsholdet fik i de uger, ledte tankerne hen på andre landshold, der har været gennem tiderne. VM-holdet fra 1986 og EM-vinderne fra 1992. Begge to landshold, der har haft enorm opbakning blandt befolkningen og landshold, der gjorde fodbold til en fest.

Det er dog ikke noget, der har betydning for spillerne, at befolkningen tænker på de to tidligere landshold, der begejstrede danske og udenlandske fodboldfans.

- Jeg tror ikke, vi tænker så meget over, vi bliver sammenlignet med dengang. Jeg tror bare, vi prøver at leve i det. Leve i den støtte, vi får, og få det bedste ud af det.

Landsholdet fik meget ud af det. Endestationen blev nemlig semifinalen på Wembley i London, hvor de blev slået ud af England. En kamp, der virkede fjern, da Christian Eriksen under første kamp fik hjertestop på banen, og Danmark måtte se sig slået i de to første kampe.

Men truppen fik vist, hvad man kan, når man er rød og hvid og står sammen side om side.

- Det var en fantastisk rejse sammen med Danmark. Vi rykkede som sagt tættere sammen i bussen, og vi blev en enhed mere, end vi havde været før. Jeg vidste godt, det var en stærk gruppe og så videre, men det var bare noget helt specielt efter det, der skete og efter, vi præsterede så godt.

Mere end EM-feber
Slutrunder er altid noget magisk. Især EM-slutrunden i sommer var magisk. Det skyldtes især, at de tre første danske kampe blev spillet på hjemmebane, og de danske gader blev fyldt med rød og hvid-klædte danskere.

Men det er mere end blot EM-feber. Danmark er ramt af landsholdsfeber.

Det er bedst illustreret ved, at Danmark 12. november 2021 skulle møde Færøerne på hjemmebane. En, på papiret, ligegyldig kamp, da Danmark havde kvalificeret sig til VM 2022. Det gjorde dog ikke noget ved danskernes lyst til at besøge Parken.

- Men der stadig er udsolgt, selvom der bliver koldt, og det bliver en festdag.

Hvad gør det ved jeres måde at sætte jer op på, når I ved, I har den støtte?

- Det gør, at vi glæder os helt vildt til at samles og igen spille i Parken og vise, hvad vi kan.

Danmark havde som nævnt kvalificeret sig til VM 2022. Det skete måneden forinden, da Danmark vandt 1-0 over Østrig. Og målscoreren? Det var såmænd Joakim Mæhle, og så blev han kaldt ned til de danske fans for at modtage en hyldest.

Nordjyden stadig gemt i Mæhle
Men selvom man er profil på landsholdet og er den, der sparker Danmark til VM, så er nordjyden stadig gemt i Joakim Mæhle, erkender han. Han var nemlig ikke meget for at tage hyldesten alene.

- Ja, jeg tror, det er det nordjyske ophav, der gør det. Jeg synes jo altid, det er specielt at blive hyldet på den måde, men det er ikke altid, der er så meget at gøre, når det er Kasper Schmeichel, der står og siger, at man skal løbe – så skal man altså bare løbe.

Joakim Mæhle forsikrer dog, at han nyder godt af den brede opbakning, landsholdet får.

- Det er fantastisk at mærke. Opbakningen og støtten er bare helt fantastisk og noget, vi vil ride videre på.

I morgen kan du læse endnu en artikel om Joakim Mæhle, hvor han omtaler sin glæde over opbakningen i barndomsbyen Østervrå.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Anders Kj?rbye - dbufoto.dk

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close