Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
08.04.2013 | Af: Kanal Frederikshavn

MARCOD booster væksten i dansk maritim klynge

MARCOD-teamet fra venstre: Direktør Niels Christensen, økonomimedarbejder Tanja Samuelsen, erhvervskonsulent Søren Thue, erhvervskonsulent Christine Lunde, ph.d.-studerende Roberto Rivas Hermann.
MARCOD er blevet en uundværlig del af vækstudviklingen på det maritime område i særdeleshed i Nordjylland. Sådan lyder det i midtvejsevalueringen af det maritime videncenter, der hører til på Frederikshavn Havn. 

I 2011 blev MARCOD (Maritimt Center for Optimering og Drift) etableret med støtte fra Fornyelsesfonden og Vækstforum Nordjylland for at fungere som driver for vækst for det maritime Danmark.

Det har centret med blot fire ansatte i den grad levet op til, viser midtvejevalueringen fra COWI. Af en minisurvey fremgår det, at virksomhederne i gennemsnit forventer en stigning i omsætningen på 15 procent, og at de kan ansætte 3,4 personer ekstra på baggrund af deres samarbejde med MARCOD. Med cirka 50 virksomheder i MARCOD’s netværk betyder det omkring 170 medarbejdere. COWI skriver blandt andet i deres evaluering:

- MARCOD har fået stor succes på kort tid og er blevet en uundværlig del af vækstudvikling på det maritime område i særdeleshed i Nordjylland( …) Vi vil gerne fremhæve MARCODs fokus på at skabe vækst inden for en klassisk nordjysk styrkeposition ved at styrke innovationskraften og konkurrenceevnen som et af de bedste eksempler på tiltag i yderområderne, vi har evalueret.

Adm. direktør i MARCOD Niels Christensen tilskriver en stor del af centrets succes dens professionelle bestyrelse og økonomiske opbakning fra erhvervsfremmemidlerne.

- Vi har en dygtig og engageret bestyrelse, hvor både rederier og udstyrsproducenter er repræsenteret. Det betyder, at de kan give os et fagligt med- og modspil, så vi hele tiden udvikler og tilpasser vores aktiviteter til branchens behov. Samtidig må jeg rose Fornyelsesfonden og Vækstforum Nordjylland for at sætte fokus på potentialet for vækst i den maritime sektor – det skaber arbejdspladser i Danmark, siger han.

MARCOD arbejder for at udvikle den danske maritime branche via konkrete udviklingsprojekter i de enkelte virksomheder og netværk, afholdelse af konferencer, forskning og projektledelse. MARCOD har fx gennemført strategiprocesser og analyser for de to netværk ”Maritime Network Frederikshavn” og ”Serviceteam Skagen Havn,” der hver består af cirka 40 maritime virksomheder.

- Uden samarbejdet med MARCOD var vi ikke nået så langt med vores strategiproces, som vi er i dag. Vores nye forretningsplan, som MARCOD har været primus motor for, skal være med til at skabe nye forretningsområder og yderligere vækst for virksomhederne i netværket. Den danner også grundlaget for delprojekter med mindre grupper af virksomheder, der retter sig mod udvalgte markedssegmenter, siger Tom Samson, formand for Maritime Network Frederikshavn.

Den primære aktivitet i MARCOD er at besøge maritime virksomheder og kortlægge deres udfordringer og udviklingsmuligheder med henblik på samarbejde om strategi og forretningsudvikling.

En af dem er værftet Danish Yachts A/S i Skagen, der bygger luksusyachts og supply både til offshoreindustrien i letvægtsmaterialet kulfiberkomposit. I samarbejde med MARCOD udvikler de forskellige forsknings- og teknologiprojekter herunder en færge i kulfiberkomposit, der kan blive den første af sin slags i Danmark. MARCODs lobbyarbejde nævnes i evalueringen som væsentligt for, at det er lykkes at få afsat 25 millioner kroner på finansloven til blandt andet fremstillingen af en færge i kulfiber.

- MARCOD hjælper med at få åbnet nogle muligheder, som vi måske ikke selv ville have ressourcer til at få gjort noget ved. Hvis ikke de havde været involveret i kulfiberfærgen, var det nok aldrig blevet, fordi vi ikke selv ville kunne afsætte tid til at søge puljer og så videre. Samarbejdet er derfor meget værdifuldt for os, siger Kristoffer Jensen, COO hos Danish Yachts A/S.

MARCODs projektperiode udløber i slutningen af 2014, men centret håber at kunne få finansiering til at fortsætte.

MARCOD blev stiftet ultimo 2011 og er organiseret som en fond. Centret er finansieret af Fornyelsesfonden, Vækstforum Nordjylland og private virksomheder, der optages som medlem. MARCOD er finansieret frem til slutningen af 2014. Centret har i alt fire ansatte, som består af en direktør, to erhvervskonsulenter, en økonomisk medarbejder samt to ph.d.-studerende fra Aalborg Universitet.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Kanal Frederikshavn

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close