Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
20.09.2020 | Af: Kanal Frederikshavn

Minkfarme i Vendsyssel: Hyppigere overvågning

Fødevareminister Mogens Jensen: - Det er naturligvis bekymrende, at smitten breder sig, og vi skal sikre, at smitterisikoen er så lille som muligt.
Efter fund af COVID-19 i et stigende antal minkbesætninger intensiverer Fødevarestyrelsen kontrolindsatsen med uanmeldte besøg og hyppigere overvågning. Det gælder ikke mindst i Frederikshavn Kommune og Hjørring Kommune.

 

Fra mandag 21. september kan landets minkfarme få uanmeldt kontrolbesøg af Fødevarestyrelsen.

Det skal sikre, at personalet på farmene tager de nødvendige forholdsregler med blandt andet brug af mundbind, håndsprit og andre værnemidler. De uanmeldte kontrolbesøg indføres efter, der er fundet COVID-19 i et stigende antal minkfarme lokalt i Nordjylland.

- Det er naturligvis bekymrende, at smitten breder sig, og vi skal sikre, at smitterisikoen er så lille som muligt. Derfor har jeg bedt Fødevarestyrelsen om at tage på uanmeldte stikprøvekontroller for at tjekke op på, om de ansatte på landets minkfarme følger myndighedernes anvisninger om brug af værnemidler og andre forholdsregler, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Siden regeringen i juli vedtog en plan for håndtering af COVID-19-smittede mink-besætninger, har det været et lovkrav, at alle, der færdes i minkbesætninger, skal bruge værnemidler for at undgå smitte mellem mennesker og dyr.

Hvis Fødevarestyrelsen i forbindelse med den nye kontrolkampagne oplever brud på reglerne, kan konsekvensen blive en politianmeldelse.

Herudover vil også overvågningen i de nordjyske kommuner Hjørring og Frederikshavn samt i nabokommunerne Brønderslev og Jammerbugt blive yderligere intensiveret, da det er i dette område, der er konstateret et stigende antal smittede farme.

Ved opgørelsen fredag er der i Hjørring Kommune konstateret i alt 17 smittede besætninger, mens der i nabokommunen Frederikshavn er konstateret tre.

Hidtil har alle danske minkfarme skulle indsende prøver fra døde mink til testning for COVID-19 hver tredje uge, men i de ramte nordjyske kommuner opjusteres dette nu til, at der skal indsendes prøver fra døde mink til test to gange om ugen. Manglende indsendelse af mink vil medføre øjeblikkelig politianmeldelse.

- Formålet med dette er, at vi hurtigere kan finde nye smittetilfælde, og dermed også hurtigere få smitten inddæmmet, siger Mogens Jensen.
Fødevarestyrelsen har ikke fundet COVID-19 på minkfarme andre steder i landet.

 

BillederTilføj billede


FOTO: TV2 Nord

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close