Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
13.11.2016 | Af: Michael Frederiksen

Morten Bruun: Bare gå i byen inden en kamp

Morten Bruun havde mange spændende tanker, som han delte med de fremmødte i Maskinhallen.
180 mennesker fra foreningslivet i primært Frederikshavn Kommune blev lørdag klædt på til fremtiden. Det skete på en næsten otte timer lang konference i Maskinhallen med en række spændende foredragsholdere.


 

- Vi er blevet inspireret på flere fronter, som vi helt sikkert skal arbejde videre med. Det var en rigtig fin konference, som får topkarakter, udtaler Jesper Larsen, formand for Bangsbo Freja.

Morten Bruun, som i 1992 var med på fodboldlandsholdet, der sensationelt vandt EM-guld, var næstsidste mand på talerstolen. Overskriften på hans 45 minutter lange oplæg var "Målrettet mangel på målrettethed". 

Han fortalte om, hvordan han sammen med tre-fire andre trænere med succes havde formået ikke bare at fastholde U17- spillerne i fodboldklubben IF Lyseng. Afdelingen voksede til 70 spillere, fordi trænerne lærte at have en utraditionel indgangsvinkel til både træning og kampe i klubben, som vel at mærke ikke har superligaambitioner.


- Fodboldklubberne - og sikkert mange andre foreninger - er generelt alt for langsomme til reagere på, at spillernes prioritering ændrer sig, når de er mellem 15 og 19 år. Fodbold bliver kun det fjerde vigtigste efter skolen, fritidsarbejdet og kæresten, mener Morten Bruun.

Trænerteamet i IF Lyseng foretog derfor en række tiltag, som faldt i spillernes smag. Først og fremmest trænede alle spillere på samme tidspunkt. Det gjorde heller ikke noget at komme for sent til træningen. En bytur inden en kamp lørdag formiddag sagde Morten Bruun heller ikke noget til. Taktikmøder var bandlyst.

- Det er trænernes måde at fralægge sig ansvaret på, og de unge har syv timers taktikmøde hver dag i skolen, forklarede Morten Brrun.

Der blev heller aldrig trænet dødbolde, for det er kedeligt og involverer for få spillere. Træningen begyndte altid med spil til til to mål. Det er klart det sjoveste for alle fodboldspillere. I kampene fik spillerne lige meget spilletid: 67,5 minutter. Kampene blev, hvis det kunne lade sig gøre, afviklet på hverdagsaftener, hvor der i forvejen var planlagt træning. Det gjorde det nemmere for spillerne at planlægge deres fritidsarbejde.

Morten Bruun klappede også i hænderne over de klubber, som forbyder fodboldtræning fra eksempelvis 15. november til 15. januar. Kunstgræsbanerne indbyder ganske vist til fodbold hele året, men Morten Bruun mener, det er vigtigt at have en periode uden fodbold med plads til at lave noget andet.

- Og det er godt, hvis klubben træffer en overordnet beslutning om denne pause, for ellers kommer U14-træneren under pres, hvis U13-årgangen vælger at træne på kunstgræs også i november og december, mener Morten Bruun.

Jesper Larsen fra Bangsbo Freja:

- Det var både provokerende og spændende at høre om disse helt andre måder at holde fast i sine spillere på, end vi har været vant til heroppe. Det handler om at give spillerne meget mere plads, men det er lige noget, vi skal hjem og diskutere i bestyrelsen i Bangsbo Freja.


På talerstolen var også blandt andre skatteminister Karsten Lauritzen, DGI-formand Søren Møller, DIF-næstformand Thomas Bach, DUF-seniorkonsulent Jens Nygaard Nielsen, borgmester Birgit Hansen, Christina Palmstrøm (hovedbestyrelsesformand for De Grønne Pigespejdere) og Tao Lytzen, PixlArt. 

Blandt andet følgender emner blev berørt; Støttemuligheder til faciliteter, succes med fondansøgninger, gadeidræt, foreningernes muligheder med faglige bidrag til en mere varieret skoledag.

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close