Gå til hoved-indhold
10. marts 2020 - kl. 23.03

Næseoperation og glutenfri i Tyrkiet

  • 1 af 2
    FOTO: Kanal Frederikshavn
  • 2 af 2
    Betina Munks glutenfri knækbrød var populært i Tyrkiet. Se opskriften i dette blogindlæg.
Af: Betina Munk

Betina Munk fra Jerup blogger på Kanal Frederikshavn. Hun udgav sidste år bogen "Glutenfri livsstil" og er i gang med at skrive endnu en bog. Hun har cøliaki og lever en glutenfri tilværelse. Hun arbejder på Café Victory i Frederikshavn, hvor der onsdag aften igen er glutenfri fællesspisning.

Jeg har netop været i Tyrkiet, nærmere betegnet Istanbul. Her fik jeg lavet en næseoperation. Noget, jeg har ønsket altid. Nogle af jer har måske fulgt med via Instagram eller facebook, hvor jeg har delt lidt stories (de er kun tilgængelig i 24 timer).

Når jeg rejser som glutenfri, så er jeg selvfølgelig klar over, at jeg behøver at passe på mig selv. Det betyder, at jeg altid har brød eller knækbrød med mig, da især knækbrød, altså i hvert fald det jeg bager, både smager godt og mætter.

Jeg benytter mit knækbrød både som morgenmad, mellemmåltid, frokost og snack. Ofte køber jeg også flødeost og grønt, som jeg opbevarer i hotellets minibar på værelset. Når jeg spiser ude, har jeg altid cøliakiforeningens lille "Jeg er gluten intolerant"-folder med - den er i visitkort størrelse.

Alternativt kan man jo selv lave en lille fin folder og benytte google oversæt. Jeg kan ofte kommunikere med tjenere enten på engelsk eller ved håndtegn, men ofte vælger jeg at tage skridtet ud i køkkenet eller tæt på for lige at sikre mig, at kommunikationen er nået hele vejen. For mig er det meget vigtigt at sikre mig, at jeg ikke bliver kontamineret, og jeg gør alt med et smil - også selvom det måske føles lidt akavet og for meget.

På denne tur spiste jeg primært det, som var sikkert for mig, det vil sige kød, grønt, kartofler og ris, der var kogt, uden de der små hvederis, som de ofte bruger i risretter i syden. Ja, man må helt enkelt selv tage ansvar for ens helbred og så acceptere, at man ikke "bare" kan spise, hvad man vil, når man er glutenfri.

Som skrevet var jeg i Tyrkiet for at få opereret min næse. Vi var en stor gruppe afsted med et dansk selskab, og vi hyggede os rigtig sammen. En aften tog jeg mit knækbrød med, da vi skulle have aftenkaffe, og wow hvor det forsvandt hurtigt. Jeg endte selvfølgelig med næsten at holde foredrag om glutenfri livsstil, og det viste sig, at mange havde symptomer, som kunne tyde på, at de skulle holde sig fra gluten.

Jeg er ikke læge og kan ikke vurdere, hvad der er bedst for den enkelte, men jeg kan guide og vejlede, hvis jeg ser advarselstegn, og det føler jeg nærmest, er min pligt. For at være helt ærlig, så føler jeg ikke, at jeg kan ignorere, hvis nogen fortæller mig om deres krop, og jeg ser små røde alarmer blinke. Derfor sender jeg gerne folk til lægen, godt klædt på.

Fordommen overfor glutenfrit er ofte, at "almindelige" mennesker ikke burde spise glutenfrit, fordi det er næringsløst, og at man ikke får fibre nok. Det vil jeg én gang for alle gerne understrege, er FORKERT - vel og mærke, hvis du sørger for at bage selv. På den måde sikrer du dig, at du får både, fiber, næring og vitaminer nok. Skriv endelig til mig hvis du er tvivl, for jeg vejleder ganske gratis.

Det knækbrød, jeg havde bagt og taget med til Tyrkiet, er en opskrift fra min nye bog "GLUTENFRI LIVSSTIL 2, Danske Klassikere", som kommer til sommer (snart). Denne bog er ligesom den første fyldt med mad til hele dagen, hverdag og fest, og der er selvfølgelig masser af tips og gode råd.

Her vil jeg helt eksklusivt dele opskriften på knækbrødet med jer.

Og HUSK nu, at der er glutenfri fællesspisning igen onsdag 11. marts på Cafe Victory i Danmarksgade i Frederikshavn. Sidste gang var en kæmpe succes: Tilmeldling på 6165 9106. Menuen står på glutenfri hotdogs. Prisen er 50 kroner pr. person.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...