Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
16.06.2022 | Af: DEBAT-INDLÆG

NT mangler 90 millioner: Lyt nu til chaufførerne

Byrådsmedlem Jens Nygaard (NB): - Hvis NT kommer med hatten i hånden og vil have flere penge i tilskud, bliver det et nej fra mig og Nye Borgerlige.
Byrådsmedlem Jens Nygaard (NB), Frederikshavn Kommune, har skrevet dette indlæg: Nordjyllands Trafikselskab (NT) mangler 90 millioner kroner. Ifølge underdirektør i NT, Nicolai Sørensen, skyldes dette blandt andet, at Corona-krisen har skubbet en del kunder væk fra den offentlige trafik. Men det er en dårlig undskyldning.

 

Havde NT´s ledelse tidligere lyttet til folkene i maskinrummet (chaufførerne), havde man i dag ikke manglet så mange penge.

Chaufførerne, som hver eneste dag skal udfordres med omskiftelige omkørsler grundet vejarbejde, trafikanter, der gradbøjer færdselsreglerne til egen fordel, fodgængere, som går over for rødt og mange andre ting, skal også sikre, at køreplanen overholdes, og passagerene får en behagelig transport og en god service. Men de pligtopfyldende chauffører skal også sikre, at passagerene har gyldigt rejsehjemmel, hvilket i sig selv kan være en kæmpe udfordring, da NT vælger at benytte et utal af forskellige rejedokumentationer.

Under Corana-krisen valgte NT, at passagerer skulle benytte døren midt i bussen, hvilket betød, at chaufføren umuligt kunne kontrollere, om en billet var gyldig.

Det betød jo, at folk bare kunne holde deres mobiltelefon op med et billede af kæresten og køre gratis med bussen. Der var heller ikke skyggen af NT´s egne kontrollører i de offentlige transporter grundet Corona-restriktionerne, så det var et stort ta-selv-bord.

Da landet blev åbnet igen, skulle man jo tro, at kontrollørerne kom tilbage, men nej det gjorde de ikke.

NT har mig bekendt fire kontrollører som skal dække hele NT´s område, og dem ser man ikke efter kl. 16:30, hvilket betyder, at det er op til den enkelte chauffør at sikre gyldigt rejsehjemmel.

Jeg har talt med chauffører, som primært kører om aften, og de har ikke set en kontrollør de sidste tre år.

Gennem flere år har NT haft "sms-billetter", som trods flere henvendelser fra chauffører til NT omkring dokumenteret snyd, stadig er gældende.

8 ud af 10 "sms-billetter" er ugyldige kopibilletter, altså hvor man sender en redigeret kopi af en billet til en anden og vupti, ser den ud som en gyldig billet, men NT vil ikke lytte og heller ikke ændre elle udfase den type billetter.

Hvis man spørger chaufførerne, oplever de i gennemsnit fire ugyldige kopibilletter på hver vagt, sjovt nok primært efter kl. 16:30.

En 2 zoners voksenbillet koster 24 kroner, altså oplever EN chauffør på EN bus snyd for 96 kroner på en vagt. Det giver 21.120 kroner i tab til NT om året alene på en enkelt chauffør/bus, og så kan man ellers gange op med antallet af busser og chauffører, der dækker alene Aalborg midtby. Det er frås af borgernes penge, at NT ikke for længst har lukket det kæmpe hul.

Hvis NT skal have en bedre økonomi, må man rejse sig fra det pollerede direktør-skrivebord og tage rådmand i Aalborg kommune Per Clausen fra Enhedslisten i hånden og så køre en tur i Aalborg mellem kl. 17.00 og 22:00 og så ved selvsyn se, hvor nemt det er at rejse gratis.

NT skal ansætte mindst 20 kontrollører, som dækker alle tider fra 05:00 til 01:15 i hverdagene og til 05:20 i weekenden, alternativt må NT få et eksternt firma til at varetage kontrollen af gyldig rejsehjemmel, hvilke andre byer allerede har.

NT er ejet af regionen og de nordjyske kommuner. I Frederikshavn Kommune betaler vi over 19 millioner til NT hvert år. Vi forventer naturligvis derfor som kommune, at NT fungerer optimalt – også økonomisk, så hvis NT kommer med hatten i hånden og vil have flere penge i tilskud, bliver det et nej fra mig og Nye Borgerlige.

 

BillederTilføj billede

Der er desværre ingen fotos/videoklip til denne nyhed.

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close