Mobil version Gør Kanal Frederikshavn til min startside
 
22.12.2021 | Af: DEBAT-INDLÆG

Nu finder Brexit-pengene vej til fiskerne

Dette indlæg er skrevet af fiskeriminister Rasmus Prehn (S), Kasper Roug (S), Torsten Schack Pedersen (V), René Christensen (DF), Rasmus Nordqvist (SF), Martin Lidegaard (RV), Søren Egge Rasmussen (Ø), Per Larsen (C), Peter Seier Christensen (NB), Henrik Dahl (LA), Susanne Zimmer (Frie Grønne), Torsten Gejl (ALT) og Jens Rohde (KD):

 

Midt i juleforberedelserne sidste år fik danske fiskere en trist besked: Brexit var en realitet. Dermed blev fiskernes virkelighed markant forværret. Briternes farewell betød, at fiskerne mistede kvoter, som ellers i årevis havde været på danske hænder.

Siden har et arbejde i EU været i gang. Først for at få en løsning på plads, så EU og briterne kunne komme godt videre. Dernæst om, hvad Danmark måtte bruge den såkaldte Brexit-reserve på.

Nu er vi – samtlige partier i Folketinget – blevet enige om en kompensation til danske fiskere, der er ramt af briternes udtræden af EU. Beløbet er på hele 1,3 milliarder kroner.

Og aftalen er endda kommet relativt hurtigt i stand. Danmark er det første land i EU, der udmønter hele Brexit-reserven til fiskeri.

Ikke nok med, at vi har været hurtige. Vi synes også, vi har lavet en meget balanceret aftale, der både indeholder grønne initiativer, giver erhvervet et rygstød og passer på de mange lokalområder, hvor fiskeriet er en livsnerve.

Det er det danske folkestyre, når det er allerbedst.

Aftalen betyder, at vi giver 840 mio. kr. i direkte kompensation til de fiskere, der mister kvoter.

Herudover kan fiskerne få 10 procent mere i kvotekompensationen, hvis de bruger 10-15 pct. af deres kompensation til at omlægge til grønnere løsninger. Det kan være investeringer i skånsomme eller selektive redskaber.

Fiskeriet er i en svær situation i disse år med faldende kvoter, og EU's biologiske eksperter har sat havariblink og sirener til. Derfor har vi i aftalen prioriteret, at fiskere, der har behov for det, kan komme tørskoet ud af erhvervet. Vi har afsat 204 mio. kr. til en såkaldt ophugningsordning, der skal sikre, at fiskere, som ser sig nødsaget til at forlade erhvervet, kan blive kompenseret.

Samtidig har vi valgt at afsætte i alt 50 mio. kr. til indsatser, der skal styrke beskæftigelsen og til hjælp for lokalområder, hvor fiskeriet fylder meget.

Og så tager vi fat på en mere grundlæggende diskussion om, hvordan vi sikrer et stærkt og bæredygtigt fiskeri i Danmark med nedsættelsen af en ny fiskerikommission.

Alt i alt er det målet med aftalen at holde hånden under et gammelt og stolt erhverv i Danmark.

Men det er også et erhverv, som bør have en stor, bæredygtig fremtid foran sig. Derfor nedsætter vi ny fiskerikommission, der skal se på, hvordan vi sikrer et stærkt og bæredygtigt fiskeri i Danmark i fremtiden.

Alt i alt er det her en god aftale, der giver håb og perspektiv til vores fiskere, der desværre er ganske pressede i disse år.

 

BillederTilføj billede


FOTO: Skagen Havn

 

Kommentarer

Del denne artikel

Flere nyheder

Indlæser nyheder
Close